שתף קטע נבחר

הקשר הנאצי שהוביל למעצר ולנברג ברוסיה

רוסיה הודתה ואז חזרה בה כי חסיד אומות העולם מצא את מותו בזמן מעצרו. מחקר חדש מגלה: ולנברג נעצר לאחר שהסובייטים חשדו שמכר ציוד לנאצים יחד עם איש עסקים דני שהיה מקורב ליד ימינו של ראש האס.אס הימלר

האם נמצאה התשובה לשאלה מדוע רוסיה עצרה את ראול ולנברג ? מחקר חדש מגלה כי חסיד אומות העולם, שהציל עשרות אלפי יהודים מידי הנאצים בעת ששהה בבודפשט במהלך מלחמת העולם השנייה, ניהל קשרים עסקיים עם איש עסקים דני שהיה מקורב לבכיר במשטר הנאצי.

 

עוד חדשות בעולם:

הקרב בבלגיה: "מנענו שחזור של פיגועי פריז"

מול מצלמה: סעודיה ערפה ראש אישה בפומבי

צפו: מפולת שלגים אדירה קוברת 5 גולשים

 

המחקר, שהתפרסם באתר שמוקדש לניסיונות למצוא תשובות לשאלה מה עלה בגורלו של ולנברג, מצא כי איש העסקים הדני לודולף כריסטיאנסן היה מקורב מאוד לגנרל קארל וולף, בכיר באס.אס שנחשב ליד ימינו של מפקד האס.אס היינריך הימלר, אחד מהאנשים הבכירים במשטר הנאצי.

 

על פי המחקר שפורסם, הקשר העסקי בין ולנברג לכריסטיאנסן הוביל את רוסיה לעצור את חסיד אומות העולם משום שהמשטר הסובייטי חשש שוולנברג סייע לנאצים בציוד.

אין עוררין לגבי חלקו בהצלת אלפי יהודים. ראול ולנברג (צילום: AP) (צילום: AP)
אין עוררין לגבי חלקו בהצלת אלפי יהודים. ראול ולנברג(צילום: AP)

בשנת 2000 הודתה לבסוף רוסיה שהיא נושאת באחריות למותו, והשמועות סיפרו שוולנברג הוצא להורג בזריקת רעל. אך שנה אחר כך קבע דו"ח של ועדת חקירה שבדית-רוסית כי גורלו של ולנברג עדיין לא הובהר.

 

כריסטיאנסן נולד בהמבורג והיה סוחר שעסק בין היתר בייצוא ירקות יבשים, קופסאות שימורים ותבלינים. שותפו של ולנברג, היהודי לאורר קלמן, הציג את כריסטיאנסן בפני הדיפלומט השבדי והשלושה החלו לעבוד ביחד.

 

החברה המשותפת של ולנברג וקלמן "Mellaneuropeiska" שלחה מזון בכמויות גדולות מהונגריה לשבדיה בשיתוף עם חברת המזון של איש העסקים הדני. מעט ידעו שהחברה של כריסטיאנסן העבירה חלק מהסחורות לגרמניה לנמל המבורג.

 

אך לא רק מזון העבירו שתי החברות. מסמך אחד מינואר 1943 מגלה כי ולנברג וקלמן קיבלו אישור להעביר ציוד מכני להונגריה. החברה שייצרה את הציוד הייתה חברה שבדית שנקראה ASEA שמכרה את הציוד לחברת מאנפרד וייס, אותה חברה שייצרה ציוד לחיל האוויר הגרמני כולל מנועים למטוסי המסרשמידט תמורת 22 אלף קרונות שבדיות (55 אלף דולר כיום).

 

שלושת החוקרים שמצאו את המסמכים אומרים כי אין בכך כדי לפגוע במעמדו של ולנברג, שעלה בידו להציל כ-100 אלף יהודים. אחת החוקרות סוזן ברגר, שכתבה את הביוגרפיה של ולנברג, אמרה: "העסקאות האלה עוררו את חשדם של הסובייטים כלפי ולנברג. ככל הנראה זו הסיבה שהם עצרו אותו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים