שתף קטע נבחר

שנה לאסון פיצוץ הגז: "המדינה זנחה אותנו"

המשפחות שהתגוררו בבניין בשכונת גילה בירושלים שבו אתמול שנה לאחר אסון דליפת הגז שגבה את חייהם של ארבעה דיירים והותיר משפחות ללא קורת גג. ההריסות לא פונו והבניין טרם שופץ: "זלזול של המדינה". העירייה: "לא אחראים לפצותם". משרד הבינוי: "הדיירים לא חזרו אלינו"

"אני לא בוכה לא על אחי, לא על גיסתי ולא על בן אחי. אני בוכה על השכנים, שלא רק נפצעו ונמצאים בחרדות ובטיפולים, לא נשאר להם כסף לתרופות. איך הם יגמרו את החיים שלהם בצורה הזו?". תמר זהבה, אחותו של אברהם טופאן שנהרג באסון דליפת הגז בשכונת גילה בירושלים לפני שנה.

 

ב-20 לינואר הרעיד פיצוץ עז את הבניין ברחוב שבתאי הנגבי 65 וגרם לאסון שגבה את חייהם של ארבעה דיירים: אברהם טופאן, רעייתו גלית ובנם הפעוט בן השנתיים יוסף חיים ולינדה שוורץ. אתמול (ב') חזרו דיירי הבניין לזירה שנה לאחר האסון ומשוועים לפתרון. צפו בכתבה ובהקלטות הקשר של שירותי הכבאות וההצלה שנחשפות כאן לראשונה.

 

הפיצוץ הותיר משפחות ללא קורת גג וללא פתרון מגורים עד היום. חלק מהדיירים חזרו אתמול למקום בפעם הראשונה מאז האסון וגילו שמאז אותו לילה דבר לא השתנה: ההריסות לא פונו, הבניין טרם שופץ וההבטחות הגדולות של הדיירים לשקם את הבניין ואת חיי הדיירים בו עדיין לא מומשו.

 

הביטוחים שהיו לבעלי הדירות לא כיסו את תיקון הנזקים הכבדים ויוזמות שונות שלהם לרתום את הרשויות לשיקום הבניין לא צלחו עד כה. הם טוענים שהזניחו אותם והפקירו אותם כשהם קורסים תחת העול הכלכלי. התושבים החליטו להקים אוהל מחאה וקראו לרשויות לסייע באופן מיידי.

הבניין לפני שנה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הבניין לפני שנה(צילום: מוטי קמחי)

הבניין אתמול. כלום לא השתנה (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
הבניין אתמול. כלום לא השתנה(צילום: אלי מנדלבאום)

בשל המצב הנוכחי דרוש פתרון כולל של הריסה ובניה מחדש גם של הבניין הצמוד (20 דירות סך הכול), שעלותו מוערכת ב-10 מיליון שקלים, אלא שמימון לכך טרם אותר. "מוציאים משלחות לכל העולם לסיוע באסונות, ברעידות אדמה ובשיטפונות ואותנו אף אחד לא סופר. הפקירו פצועים בשטח", מאשים אחד הדיירים אבי יהושע.

 

מאיר קדוש נכנס לדירה שפעם הייתה ביתו ולא האמין למראה עיניו. "המדינה זנחה אותנו, העירייה זנחה אותנו וחברת הגז בראשם. זו אוזלת יד וזלזול של מדינת ישראל. אם היה נוחת כאן טיל זה היה נגמר אחרת, אבל זה יותר גרוע מטיל", אמר הדייר המתוסכל.

 

גם במישור הפלילי הטיפול במקרה טרם הסתיים. התיק שנפתח נגד טכנאי הגז, שנחשד שהתנהל ברשלנות, הועבר לאחרונה מהפרקליטות בחזרה למשטרה לצורך השלמות חקירה. בשל העובדה שעל פי הממצאים שנאספו עד כה לא הוכחה סיבת האסון, קיימת אפשרות סבירה שהמקרה יסתיים בסופו של דבר ללא כתב אישום.

 

עיריית ירושלים: מסייעים לדיירים לפנים משורת הדין

מעיריית ירושלים נמסרה התגובה הבאה לטענות הדיירים: "אף על פי שהעירייה אינה אחראית לפיצוי הדיירים, היא מסייעת להם לפנים משורת הדין. העירייה התגייסה מרגע האסון לסייע ולטפל במשפחות, על אף שהאחריות לסיוע בנושא דיור היא בידי משרד הבינוי".

 

עוד נמסר כי "העירייה עומדת בקשר שוטף עם המינהל הקהילתי גילה ובוחנת את האפשרויות לסיוע לדיירים בכל התהליכים הקשורים לשיקום המבנה והתחייבה שברגע שיוחלט להקים מחדש את הבניין, לאפשר לתושבים קדימות בכדי לזרז את הבקשות שלהם".

ההרס באחת הדירות בבניין בשכונת גילה (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
ההרס באחת הדירות בבניין בשכונת גילה(צילום: אלי מנדלבאום)

התושבים הקימו אוהל מחאה (צילום: עופר איובי) (צילום: עופר איובי)
התושבים הקימו אוהל מחאה(צילום: עופר איובי)

 (צילום: עופר איובי) (צילום: עופר איובי)
(צילום: עופר איובי)

 (צילום: עופר איובי) (צילום: עופר איובי)
(צילום: עופר איובי)

בנוסף, מציינים בעירייה כי בשל פנייה נוספת נשקל סיוע תקציבי נוסף. העירייה פנתה לדיירים בבקשה לקבל בקשה מפורטת, אך לטענתם היא טרם התקבלה.

 

ממשרד הבינוי נמסר בתגובה: "משרדנו הצהיר כי בהתחשב בנסיבות המיוחדות של המקרה, ככל שהכנסת המשפחה אינה עולה על 7,000 שקלים ברוטו, ישקול המשרד באופן חיובי להעניק סיוע בשכר דירה בסכומים הנהוגים של כ-1,000 שקלים לחודש ולמשך שנה, על אף שכלל סיוע זה ניתן במשרדנו רק למי שלא הייתה דירה בבעלותו".

 

במשרד טענו גם כי "יצוין שלפני כחודשיים נפגשנו עם נציגי התושבים והצענו השתתפות בשכר דירה למי שהכנסתו מזכה ועל אף שיש דירה בבעלות. כמו כן, הצענו להשלים סיוע בשכר דירה על כל סכום שיקבלו מהעירייה – אולם מאז, נציגי הדיירים לא חזרו אלינו".

 

מחברת "סופרגז" שהעסיקה את הטכנאי שחשוד ברשלנות מסרו כי "מיד לאחר המקרה העמידה סופרגז, כמחווה הומנית וללא כל היבט של אחריות משפטית או אחרת, סיוע ראשוני באמצעות מחלקת הרווחה של עיריית ירושלים. ככל הידוע לנו, לא נמצא עד היום פגם כלשהו בהתנהלות החברה בפרשה זו. שאר הנושאים הם עניינים פרטיים של הדיירים בבניין לטיפול מול חברות הביטוח שבהן בוטחו באופן פרטי, שאין לסופרגז כל נגיעה אליהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אודי גל דובר כבאות והצלה ירושלים
ההרס אחרי הפיצוץ
צילום: אודי גל דובר כבאות והצלה ירושלים
מומלצים