שתף קטע נבחר

המפגע הבודד: רצחני, ספונטני ודיסקרטי

מומחים מעריכים כי לא ניתן למנוע פיגוע של מחבל שפועל לבד, אלא רק לנסות ולצמצם את הנזק שיגרום. הסיבה: קושי באיסוף מודיעיני משום שמדובר בפעולה שמתבשלת במוחו – ללא שיתוף אחרים: "אין פרופיל שניתן להגדרה"

חמזה מתרוך, המחבל שביצע את אתמול (ד') את פיגוע הדקירה בתל אביב, החל את מסע הדקירות שלו על האוטובוס. אחרי שהנוסעים ירדו, הוא המשיך לרדוף אחריהם ולדקור. בשפה המקצועית הוא מכונה "מפגע בודד", ולדברי מומחים המטרה העיקרית שלו היא לפגוע בכמה שיותר אנשים – ומקרוב.

 

סא"ל (במיל'), ד"ר ענת ברקו, חוקרת טרור וקרימינולוגיה במכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי בהרצליה, אומרת שברוב המקרים המפגע הבודד וגם מחבלים מתאבדים הם אנשים יותר אימפולסיביים, כאלה שתופסים את העולם בשחור ובלבן. "רצח בסופו של דבר זה רצח, אך יחד עם זאת יש הבדל גדול בין לרצוח אדם מרחוק דרך כוונות ובין לרצוח אדם ממש בידיים עם סכין", היא מסבירה.

 

חמזה מתרוך. לא סיפר לאיש ()
חמזה מתרוך. לא סיפר לאיש

ברקו מציינת כי המחבל שביצע את הפיגוע הבוקר בתל אביב, כך על פי העדויות, הסתובב באוטובוס בין האנשים לפני שהתחיל במסעו הרצחני. "המחבל טייל באוטובוס, הלך וחזר, הסתכל בקורבנות שלו כמו חיה, ורק אז התחיל לדקור", היא מעריכה על סמך העדויות. "אצל מחבלים מתאבדים ראינו תופעה שהם ממש מחייכים לפני שהם מתפוצצים. מבחינתם, יש מצב של קנאה וניכור- לאותו צעיר מטול כרם יש בראש שגזלנו לו את המדינה".

  

לדבריה, "יש היום גל של 'שהאדה- מאניה', שמחבלים מפתחים חשיבה אובססיבית על גן עדן. יש הרבה צעירים ללא עבודה שמבלים הרבה זמן במסגדים וקל להשפיע עליהם. הם מקבלים קרקע מכינה שבסופו גורמת להם לרצות לפגוע בכמה שיותר אנשים ולספור גולגולות".

 

אחד הנפגעים הבוקר. המחבל התבונן בכולם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אחד הנפגעים הבוקר. המחבל התבונן בכולם(צילום: AFP)

כתמי הדם באוטובוס (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
כתמי הדם באוטובוס(צילום: ירון ברנר)

תפיסת המחבל הבוקר ()
תפיסת המחבל הבוקר

יורם שוייצר, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון וראש התוכנית טרור ומלחמה בעצימות נמוכה, הסביר כי קיים קושי באיסוף מידע מודיעיני על המפגע הבודד. "המפגע הבודד פועל לפי מה שיש לו במוח באותו רגע, ולרוב לא משתף במחשבות

שלו אנשים מסביב", הסביר. "יש מספר גורמים שיכולים לגרום לאדם לרצות להוציא פיגוע אל הפועל והמנעד רחב ביותר: זה יכול להיות מהתחזקות דתית, התחזקות אידיאולוגית, אווירה בה אותו אדם נמצא, ניסיון להוכיח משהו לסביבה שלו ואף מאירועים אישים כדוגמת מוות של קרוב משפחה או מצב משפחתי".

 

האמצעים למימוש הפיגוע, כפי שנעשה היום וכפי שמסביר שוייצר, נעשים על ידי אביזרים שניתנים לרכישה בכל משק בית, כדוגמת סכין, גרזן ואף באמצעות כלי רכב כפי שנעשה לאחרונה בפיגועים בירושלים ובצומת גוש עציון. "המחבלים האלה מקבלים השראה מהסביבה שלהם. יש מגוון רחב של גילאים - אין דפוס או פרופיל קבוע דרך שבה נראה המפגע הבודד. ברוב הפעמים עצירת הפיגועים האלו נעשית רק בדיעבד, אחרי שהפיגוע כבר יצא אל הפועל, בניסיון להפחית ככל הניתן את כמות הנפגעים", הוא מסכם. 


פורסם לראשונה 21/01/2015 23:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתרוך. הביט בקורבנות
צילום: נועה מלמד
ד"ר ענת ברקו
צילום: נועה מלמד
מומלצים