שתף קטע נבחר

תלמידים על משרד החינוך שהתקפל: "נזכרו מאוחר"

רפורמת "ישראל עולה כיתה" של שי פירון כללה ביטול של הבחינה בכיתה י', ואיימה לפגוע בתוכניות המצוינות של התלמידים. בית המשפט שינה את ההחלטה, ומשרד החינוך נאלץ לקבל אותה

ניצחון לתלמידים המצטיינים במתמטיקה: משרד החינוך אימץ את החלטת שופטי העליון מאתמול (ד'), והודיע שיאפשר לתלמידי כיתה י' לגשת לבחינת הבגרות בחודש מאי. המהלך ימנע פגיעה בתוכניות המצטיינים במתמטיקה.

 

החלטת משרד החינוך על ביטול הבחינה נבעה מהרפורמה "ישראל עולה כיתה" שהגה שר החינוך היוצא, שי פירון. הילדים שאמורים היו להיבחן השנה ביקשו להחריג אותם מהרפורמה, ובמכתב ששלחו לפירון הם כתבו לו כי "כל המאמץ יורד לטמיון", אך נדחו. בחודש ספטמבר הגישו הורים ל-650 תלמידים מתוכניות מופ"ת ונוער מוכשר במתמטיקה עתירה נגד החלטת משרד החינוך. בעתירה נטען כי ביטול הבחינה יפגע קשות בתוכניות המצוינות עד כדי סגירתן.  

 

כיתת המחוננים. ישלימו פערים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
כיתת המחוננים. ישלימו פערים(צילום: עידו ארז)

בדיון שהתקיים אתמול בבית המשפט העליון התקפל משרד החינוך ואימץ את עמדת השופטים חנן מלצר, יצחק עמית ודפנה ברק-ארז. השופט מלצר גם העביר ביקורת על התנהלות המשרד ואמר: "לדעתי, כל המדיניות הזו לא לעודד את המצטיינים כדי למצע את ההישגים היא בעייתית".

 

התלמידים המצטיינים נשמעו מרוצים מההחלטה. "זה סוג של ניצחון ואנחנו שמחים על כך מאוד", אמרה ספיר פונס, תלמידת כיתת מופ"ת באורט חולון. "משרד החינוך קיבל את ההחלטה הנכונה למרות שהם נזכרו חצי שנה מאוחר מדי. חשבנו שלא תהיה בחינה והורדנו קצב, עכשיו אנחנו בפיגור אבל נסגור אותו".

 

ניצן בנג'ו, תלמיד כיתה י' שלומד בתוכנית לנוער מוכשר למתמטיקה, הוסיף: "אני מאוד שמח ומרוצה מההחלטה. היה לי חשוב מאוד לעשות את הבגרות במאי בשביל להמשיך ולהתקדם לעבר היעד שהצבתי לעצמי כשנכנסתי לתוכנית בכיתה ח'".

 

תלמידי כיתת מופ"ת באורט חולון. מרוצים ()
תלמידי כיתת מופ"ת באורט חולון. מרוצים

שר החינוך לשעבר שי פירון. דחה את התלמידים (צילום: ששון תירם) (צילום: ששון תירם)
שר החינוך לשעבר שי פירון. דחה את התלמידים(צילום: ששון תירם)

אבי בנג'ו, אחד מההורים שהגישו את העתירה, ציין כי מבחינתו ההחלטה האחידה של השופטים הראתה כי משרד החינוך טעה. יפית יוסף, יו"ר ועד מופ"ת-אקדמי ואחת ממובילי המאבק, הוסיפה: "הילדים שלנו קיבלו שיעור חשוב באזרחות לפיו במדינה דמוקרטית, גם אם שר בממשלה קובע משהו, אפשר לשנות החלטות לא סבירות. המסר שלנו הוא ברור: מצטיינים צריך לשמר ולטפח. הם המשאב היחיד שיש לנו במדינה. אסור לפגוע בהם".

 

עו"ד עמרי כבירי, מתמחה בדיני חינוך שמייצג חלק מהעותרים, אמר כי "תוכנית מופ"ת מקדמת מצוינות בחינוך, ומן הראוי היה שמשרד החינוך יאפשר לתלמידים מצטיינים לממש את הפוטנציאל הגלום בהם". תלמידי כיתות ז'-ט' המשתתפים בתוכנית לא יודעים מה יעלה בגורלם. למשרד החינוך ניתן צו על תנאי המחייב אותו להסביר תוך שלושה חודשים מדוע לא יאפשרו לתלמידים האלה להיבחן על פי התוכניות הקיימות.

 

תוכניות המצוינות: תואר במקביל לבגרות

במחלקה למתמטיקה באוניברסיטת בר אילן פועלת זה 33 שנה תוכנית אקדמית לנוער מוכשר. היא מאפשרת לבני הנוער לגשת לבגרות ברמת 5 יחידות לימוד במתמטיקה כבר בכיתה י', ועם הציונים הללו באפשרותם ללמוד שנתיים באוניברסיטה במקביל ללימודיהם בתיכון, ולקבל תואר ראשון במתמטיקה כבר בגיל 19 הודות לדחיית שירות באישור הצבא.

 

השנה לומדים בתוכנית כ-300 תלמידי תיכון לתואר ראשון במתמטיקה ופיזיקה. התלמידים במסלול

מופ"ת מסיימים את כיתה י"ג עם תואר ראשון במקצוע שנבחר על ידם. לשם כך, הם מתחילים בכיתה ז' לימודים מואצים במתמטיקה, פיזיקה ואנגלית, על מנת לסיים בגרויות מוקדמות במקצועות אלה. במהלך הלימודים משולבים גם קורסים אקדמיים שניתנים על ידי האוניברסיטה, עד לתחילת הלימודים המלאים לתואר ראשון בכיתה י"א.

 

פרופסור צבי ארד, נשיא המכללה האקדמית נתניה ומייסד התוכנית לנוער מוכשר במתמטיקה, בירך על החלטת בית המשפט. "ההחלטה מבטאת תמיכה בעידוד המצוינות ומטילה ספק במדיניות של שר החינוך, שאסר להיבחן בחינת בגרות במתמטיקה 5 יחידות לימוד בכיתה י'. אנו נמשיך לקדם את התוכנית לנוער מוכשר למתמטיקה לטובת ביטחון מדינת ישראל וכלכלתה, ולטובת הנוער הנפלא שיש לנו שהוא היסוד לעתיד מדינת ישראל", אמר ארד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות"
השר לשעבר פירון
צילום: אלכס קולומויסקי "ידיעות אחרונות"
מומלצים