שתף קטע נבחר

מקימים עסק קטן? תתחילו בתכנית העסקית

קביעת צרכי המימון, תכנון החזר ההשקעה הראשונית, ושיתוף פעולה עם הבנק - תכנית עסקית היא שלב קריטי בפיתוח העסק החדש שלכם. איך עושים זאת נכון? מדריך

ההחלטה להקים עסק קטן מתחילה פעמים רבות מרצון להגשים חלום ישן, ואחד האתגרים המרכזיים בהגשמת החלום הוא השגת המימון. לרוב היזמים ששוקלים להקים עסק קטן אין רקע בניהול פיננסי ויכולת להעריך מהם צרכי המימון הנדרשים להקמת העסק, ולכן חשובה בנייתה של תוכנית עסקית. אל תצאו לדרך בלעדיה.

 

כתבות נוספות בערוץ העסקים הקטנים 

 

כדי לקבוע את צרכי המימון, יש להגדיר ולמפות תחילה את השוק שבו אתם פועלים ולקבוע יעדי מכירות/הכנסות לחודשים הראשונים, לשנה הראשונה ולהמשך הדרך. מול היעדים האלה בוחנים מהי ההשקעה הנדרשת. יש להפריד בין השקעה ראשונית, כגון רכישת ציוד, רכב וכו', לבין השקעה מתמשכת, כגון דמי שכירות, שכר עובדים, רכישת חומרי גלם וכו'.

 

גולן שרמן ()
גולן שרמן

את ההשקעה הראשונית מומלץ לפרוס לטווח של מספר שנים, מאחר שגם התמורה על ההשקעה הזו לא חוזרת בזמן קצר אלא נפרסת לטווח ארוך. גם אם נדמה לכם שתוכלו לעמוד בהחזרים בטווח קצר, מומלץ להעדיף מימון לתקופה ארוכה, כדי לא להגיע למצב של בעיות בתזרים המזומנים. חשוב לזכור שברוב המקרים ריבית החובה המשולמת בחשבון העסקי יקרה מהריבית על ההלוואה שתקבלו לצרכי הקמת העסק.

 

כדאי לבחון מקורות מימון שונים לצורך ההשקעה הראשונית. קיימות קרנות בערבות המדינה, קרנות מיוחדות של הבנקים (כמו "פועלים לצמיחה") וקרנות מיוחדות אחרות, בהן קרן של התאחדות התעשיינים, קרן התאחדות המלאכה והתעשייה ועוד. לכל הקרנות יש קריטריונים שונים והן אינן מתאימות לכל עסק. אחד היתרונות בחלק מהן הוא ברמת הביטחונות הנדרשת מבעל העסק - יתרון חשוב בעיקר לעסק חדש.

 

לצורך המימון השוטף, הבנקאי יוכל להציע לכם מגוון כלים, כולל מסגרת אשראי והלוואות חד-פעמיות. כיום ניתן לקצר תהליכים וחלק מההלוואות זמינות "בקליק" באמצעות האינטרנט.

 
 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

שמרו על קשר חם עם הבנקאי שלכם

לאחר שיצאתם לדרך, המשיכו לשמור על קשר רציף עם הבנק ושתפו את הבנקאי שלכם בכל התפתחות. זכרו שבנקאים הם גם מקור למידע וידע. בנקאים שמלווים עסקים הם בעלי ניסיון רב, חשופים למגוון רחב של פעילויות ומכירים מקרוב עסקים במגוון ענפים. שתפו אותם במחשבות שלכם, תזמינו אותם לביקור בעסק כדי שיתרשמו, ואם יש צורך בקשו להיעזר גם במומחים מיוחדים של הבנק, כגון יועצים לסחר חוץ.

 

אחת ההמלצות החשובות בהתנהלות השוטפת מול הבנק היא לא להיזכר ברגע האחרון. אם אתם צופים, לדוגמה, ירידה בפעילות בגלל גורמים עונתיים, אובדן לקוחות משמעותיים או מכל סיבה אחרת, עדכנו את הבנקאים בזמן. אל תיזכרו בכך כאשר בעיית התזרים תהפוך למשבר שעלול לפגוע בעסק שלכם.

 

ההמלצה הזו, להיערך בזמן ולעדכן את הבנקאי, תקפה גם לנסיבות טובות: נכנסתם להשקעה חדשה, הרחבתם את העסק, זכיתם בלקוחות חדשים - בכל התסריטים האלה יש צפי לגידול בהכנסות, אבל ברוב המקרים גם נדרש להגדיל הוצאות על ציוד, עובדים, מלאי, תשלומי מסים וכד'. תספרו לבנקאי שלכם.

 

ניהול עסק קטן יכול להיות חוויה מרתקת. אם תלמדו מטעויות של אחרים, תוכלו להפיק תועלת שתסייע בפיתוח העסק שלכם. בהצלחה!

 

הכותב הוא מנהל אגף בנקאות קמעונאית בבנק הפועלים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים