שתף קטע נבחר

תרופות ללא מרשם: איך להימנע משילובים מזיקים?

רובנו רוכשים תרופות ללא מרשם בלי כל מחשבה נוספת על ההשפעה שיש לתרופות אחרות עליהן. מה צריך לדעת לפני נטילתן? מיטל אלנקוה, רוקחת סופר-פארם, מסבירה. כתבה שנייה בסדרה

תרופות רבות אינן נמכרות באמצעות מרשם, אלא על ידי בחירתן מהמדף לפי הצורך. זו הסיבה שהתרופות הללו, שנראות לנו כאילו הן נטולות כל תופעות לוואי נקראות  תרופות OTC-OVER THE COUNTER.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

  

מדובר בתרופות נגד כאבי ראש, צינון, שיעול, כאבי גרון ועוד. רובנו ככולנו מכירים אותן, תרופות אלו יכולות להיות טובות ויעילות ולסייע לנו לחזור במהרה לשגרת יומנו העמוסה.

 

אולם חשוב לזכור שהן אינן מיועדות לשימוש ממושך ללא התייעצות עם הרופא המטפל ועלולות ליצור אינטראקציות עם תרופות אחרות שאותן אנו נוטלים במקביל.

 

בכתבה זו אנסה להביא בפניכם מספר דוגמאות לאינטראקציות שכיחות בין תרופות כרוניות לתרופות OTC פופולריות.

 

קראו עוד בערוץ פארם נט

בחורף חולים יותר? 8 מיתוסים על העונה הקרה

בעקבות הסערה: איך לשמור על חום הגוף?
דיאטה דווקא בחורף: איך להצליח לרדת במשקל?

 

תרופות נוגדות גודש

מרבית התרופות להקלה בצינון מכילות חומרים נוגדי גודש כגון: פסאודוהפדרין או פנילהפרין. נוגדי גודש אלו עלולים להתנגש עם תרופות לטיפול ביתר לחץ דם ולכן מומלץ להתייעץ עם הרופא טרם נטילתן ובמידה שיוחלט שיש אפשרות לשלב ביניהן כדאי לנטר את לחץ הדם בתכיפות גבוהה.

 

כדאי לדעת שגם תרסיסי אף מכילים ברובם נוגדי גודש והאזהרות הנ"ל חלות גם עליהם. בנוסף, זמן השימוש המומלץ בתרסיסי אף אינו עולה על 5 ימים ברציפות על מנת שלא ליצור אפקט של תלות.

   

תרופות נגד שיעול

תרופות רבות נגד שיעול מכילות את החומר דקסטרומטורפן. חומר זה  מיועד לטיפול בשיעול יבש וטורדני ומצוי בסירופים ובכדורים כחומר יחיד או בשילוב עם חומרים נוספים לטיפול בהצטננות ושיעול.

 

החומר הזה עלול להתנגש עם תרופות נוגדות דיכאון ותרופות אנטי פסיכוטיות.

 

תרופות להקלה על כאבים וחום

תרופות רבות לצורך זה מכילות את החומר - פרצטמול. הוא זה שמשמש להורדת חום והקלה בכאבים. הוא עשוי להופיע כחומר יחיד או בשילוב עם נוגדי גודש ואנטי היסטמינים בתרופות המיועדות לטיפול בצינון המלווה בחום וכאבים.

 

החומר עלול להתנגש עם תרופות נוגדות פרכוסים ועם שתיית אלכוהול, מה שעלול לגרום לרעילות כבדית.

 

תרופות נגד כאבים ודלקת

תרופות משככות כאבים ונוגדות דלקת כגון איבופרופן ונפרוקסן מכילות NSAID'S. ברבות מהתרופות המרכיבים הללו מופיעים בתרופות כחומר יחיד או משולבים עם נוגדי גודש בתרופות לטיפול בצינון.

 

התרופות הללו עלולות להתנגש עם תרופות לטיפול ביתר לחץ דם (מסוג משתנים/ מעכבי ACE/ בטא בלוקרים). במידה שהשימוש לטווח קצר מומלץ לנטר את לחץ הדם בתדירות תכופה יותר.

 

כדאי להדגיש שאנשים הסובלים מרגישות בקיבה או אולקוס מומלץ שימנעו מנטילת תרופות ממשפחה זו וככלל ההמלצה היא ליטול אותם בסמוך לארוחה.

  

בכל מקרה, מומלץ להתייעץ עם הרופא או הרוקח שלכם לפני נטילת תרופות גם אם הן אינן דורשות מרשם רופא.

 

הכותבת היא רוקחת סופר-פארם





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך התרופות משפיעות זו על זו?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים