שתף קטע נבחר

איראן מצפון, תימן מדרום: דאגות המלך החדש

למלך סעודיה החדש סלמאן בן עבד אל-עזיז אין יותר מדי זמן להתרגל לכיסא: הוא נכנס לתפקיד בשבוע שבו השיעים מטלטלים את השלטון בתימן ו-4 חודשים לפני פקיעת הדד-ליין לאיראן. ומה הסיכוי לצעד אמיץ מול ישראל?

סלמאן בן עבד אל-עזיז מונה היום (ו') למלך השביעי של סעודיה בעקבות מות אחיו עבדאללה בגיל 90. סלמאן אינו צעיר, מלאו לו כבר 79 שנים ומצב בריאותו רופף. ליתר ביטחון, כבר לפני שנתיים מונה לו יורש עצר, האח הצעיר ממנו מוקרן בן עבד אל-עזיז (70). כיצד ישפיעו חילופי המשמרות בראשה של הממלכה העשירה בעולם על המזרח התיכון ועל יחסי העולם הערבי עם ישראל?

 

מורשת עבדאללה

המלך החדש נכנס לנעליים גדולות. עבדאללה המנוח היה מלך פעיל מאד ורב הישגים בתחומים שונים. בין הישגיו הרבים ניתן למנות את פיתוחה הכלכלי המואץ של הממלכה באמצעות עידוד החינוך, פתיחת אוניברסיטאות וקידום טכנולוגיה מודרנית. אולם בתחומים רבים נשארה סעודיה ממלכה קיצונית ע"פ הדגם של האידיאולוגיה הסונית הווהאבית השמרנית. עבדאללה ניסה לקדם רפורמות לשיפור מעמד האישה אך צעדיו היו איטיים וזהירים. בסעודיה עדיין מתנהלת מערכת משפט המבוססת על השריעה החנבלית (אסכולת ההלכה הסונית הקיצונית ביותר), שבה עבריינים נסקלים ואיבריהם נכרתים. נשים עדיין מנועות משוויון ברוב תחומי החיים ורק לאחרונה התיר להן החוק לבחור למועצות מקומיות. החינוך לדור הצעיר נותר חשוך ועוין ביותר למערב ולארה"ב. תכני הלימוד בבתי ספר ובמסגדים כוללים לא רק דברי שטנה נגד "האויב הציוני", אלא גם חומר גזעני נגד היהדות, כגון הטענה כי היהודים מטמאים את המסגדים הקדושים בירושלים ובחברון.

המלך החדש סלמאן בן עבד אל-עזיז. ניסיון ניהולי עשיר, ניסיון צבאי דל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המלך החדש סלמאן בן עבד אל-עזיז. ניסיון ניהולי עשיר, ניסיון צבאי דל(צילום: EPA)
למרות זאת, המלך עבדאללה התאמץ ליצור אווירה נוחה לעסקי הנפט של ארצו עם המערב. הוא אף יזם פגישה עם האפיפיור וקידם את פרויקט קירוב הדתות - האיסלאם והנצרות. אחרי שנודע ב-2001 כי רוב המפגעים בפיגועי התאומים ב-11 בספטמבר בניו יורק היו סעודים, התאמץ המלך להתקרב לארה"ב. על רקע זה ניתן להסביר את "היוזמה הסעודית", הצעת השלום שאותה העלה עבדאללה בוועידת הליגה

הערבית בביירות בשנת 2002. כזכור, ההצעה כללה נורמליזציה ("תטביע") מלאה של חברות הליגה עם ישראל, תמורת החזרת כל השטחים שכבשה ישראל ב-1967 והשבת כל הפליטים הפלסטינים. אמנם ישראל לא העמידה את סעודיה מעולם בניסיון ולא בדקה את רצינותה של ההצעה, אולם אין ספק כי היא יכולה להוות בעתיד בסיס לקידום היחסים בין ישראל והציר הסוני המתון: הרשות הפלסטינית, מצרים, ירדן, סעודיה ומדינות המפרץ.

 

המלך עבדאללה רשם הישגים בתחומים חשובים ביותר לממלכה, כגון שיפור תנאי החג' במכה שהפכו את העלייה לרגל של מיליוני מוסלמים מרחבי העולם לבטוחה ונוחה הרבה יותר. עבדאללה יזם גם את הצטרפות הממלכה לארגון הסחר העולמי (שפרושו גם הסרת החרם הסעודי על ישראל), את הפעילות הענפה נגד ארגוני טרור ושלוחות "האחים המוסלמים" גם במחיר רמיסת זכויות האדם בממלכה ואת התמיכה הכלכלית במשטרים ערביים מתונים, בראשם משטר עבד אל-פתאח א-סיסי במצרים.

המלך החדש. יכול לעשות צרות לאיראן עם דבקות במדיניות הנפט הנוכחית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המלך החדש. יכול לעשות צרות לאיראן עם דבקות במדיניות הנפט הנוכחית(צילום: רויטרס)

המלך עבדאללה גם נכשל בסוגיות חשובות ביותר, בעיקר בניסיון לפייס בין פתח וחמאס וליצור כוח איסלאמי מתון באופוזיציה הסורית שיפיל את משטרו של בשאר אסד. הישגיו האחרונים של עבדאללה היו הסולחה עם היריבה - נסיכות קטאר, והשגת פיוס בינה לבין מצרים לפני מספר חודשים.

 

המלחמה באיראן

אחד מהיסודות העיקריים במורשתו של המלך עבדאללה הוא המאבק הבלתי פוסק נגד איראן על ההגמוניה במזרח התיכון. מאבק דתי-פוליטי-כלכלי בין סעודיה הסונית לאיראן השיעית מתנהל כבר שנים רבות במזרח התיכון. סעודיה תומכת כלכלית ב"צבא סוריה החופשי" וב"חזית האיסלאמית" נגד המשטר הסורי, וזה האחרון נתמך ע"י איראן. בבחריין התערבה סעודיה ישירות לטובת המשטר הסוני ע"י הכנסת כוח של מאות חיילים לנסיכות. התערבות זו שאירעה ב-2011 מנעה את השתלטותם של השיעים בתמיכה איראנית על המדינה.

המלך המנוח עבדאללה בימים שבהם יחסיו עם נשיא סוריה אסד היו אחרים לגמרי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המלך המנוח עבדאללה בימים שבהם יחסיו עם נשיא סוריה אסד היו אחרים לגמרי(צילום: רויטרס)

פעמים רבות דרש עבדאללה מנשיאי ארה"ב "לגדוע את ראש הנחש" (האיראני) והתאכזב קשות מנכונותה של ארה"ב לדון עם איראן בנושא הגרעין. זירת המלחמה האחרונה של הממלכה נגד איראן הייתה כלכלית. עבדאללה הוריד את מחירי הנפט לשפל של כ-50 דולר, בניגוד לרצונם של שאר חברי ארגון אופ"ק, על מנת לרסק את הכלכלה האיראנית. יש להניח כי אם ימשיך המלך סלמאן במדיניות זו, אותותיה ייראו בזירות שונות, בהן התקציב האיראני הולך ואוזל, התמיכה במשטר הסורי ובחיזבאללה ופרויקט הגרעין.

 

האתגרים העיקריים: איראן ותימן

המלך החדש סלמאן מצטיין בעיקר בתחום האדמיניסטרציה. הוא צבר ניסיון של כחמישה עשורים בניהול מחוז הבירה ריאד. רק ב-2011 מונה לשר ביטחון, והוא לא הספיק לצבור ניסיון צבאי רב. לעומתו, יורש העצר הנסיך מוקרן היה טייס מנוסה וצבר ניסיון צבאי כראש מנגנון המודיעין מאז 2005. כעת יהיה על הצמד לשלב יכולות על מנת לקדם את הממלכה למאה ה-21 ולהתמודד עם אתגרים קשים לביטחונה של הממלכה. אין ספק, כי האתגר הגדול ביותר הינו מניעת פיתוח הגרעין האיראני. נשק גרעיני בידי איראן יאיים בראש ובראשונה על הממלכה הנמצאת קרוב מאוד אליה. יש להניח כי המלך ויורש העצר ימשיכו בקו של עבדאללה - ללחוץ על ארה"ב לחסל את פרויקט הגרעין ולהימנע מוויתורים במשא ומתן עם איראן.

המורדים החות'ים בתימן, השבוע. התחזקות שיעית אצל השכנה מדרום (צילום: AP) (צילום: AP)
המורדים החות'ים בתימן, השבוע. התחזקות שיעית אצל השכנה מדרום(צילום: AP)

האתגר השני בחשיבותו הוא האיום מדרום. הקואליציה נגד דאעש הצליחה להסיר את האיום על הממלכה מצפון מכיוון עיראק, אולם בתימן התחזק משמעותית כוחם של השיעים החות'ים הנתמכים ע"י איראן. ההשתלטות ההדרגתית של החות'ים הזיידים על תימן מאז קיץ 2014 הגיעה לשיאה לפני שלושה ימים, כאשר השתלטו על משרדי הממשלה בבירה צנעא. סעודיה תצטרך לא רק להתמודד עם איום של טרור שיעי מדרום (1,458 ק"מ של גבול) אלא גם עם איום תימני על מעבר הספינות מהמפרץ הפרסי לים סוף בדרך לאירופה וארה"ב.

 

היחס לישראל

נראה כי ביחס לישראל לא ניתן לצפות לשינוי בטווח הקרוב. בניגוד למצרים ולירדן, סעודיה לא נזקקה מעולם לשלום עם ישראל על מנת לקבל תמיכה אמריקנית. היעדר הסכם בין ישראל לסעודיה אינו מונע את המשך היחסים בין מפיקת הנפט הגדולה בעולם וצרכנית הנפט הגדולה בעולם. למרות ההקבלה הרבה באינטרסים של סעודיה וישראל, הסכם מדיני עדיין אינו נראה באופק. מאחר שהמשא ומתן בין ישראל לפלסטינים הגיע למבוי סתום ההצעה הסעודית נשארת קפואה ובלתי רלוונטית.

המלך עבדאללה עם אחמדינג'אד. פרויקט הגרעין נותר בעיה ראשית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המלך עבדאללה עם אחמדינג'אד. פרויקט הגרעין נותר בעיה ראשית(צילום: רויטרס)

רק עמדה אקטיבית יותר של המלך החדש נגד הנהגת חמאס יכולה להביא לחידוש התהליך המדיני. חידוש היחסים בין חמאס לאיראן יכולים להניע את סעודיה לכיוון זה. הפיוס בין מצרים לקטאר יכול להשפיע על המשך התמיכה של הנסיכות בחמאס. א-סיסי הציע לפני מספר חודשים

להציב חיילים מצרים בעזה על מנת לפקח על מימוש הסכם בין הרשות הפלסטינית וישראל. סעודיה בראשות עבדאללה שאפה להוביל את העולם הערבי אך נמנעה מלהתערב ישירות בסכסוך הישראלי-פלסטיני. השאלה הגדולה הנה האם המלך סלמאן ייטול את היוזמה.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
המלך סלמאן בן עבד אל-עזיז. מה יעשה מול חמאס?
צילום: EPA
מומלצים