שתף קטע נבחר

הילד עם חום? 9 שאלות לפני שרצים לרופא

החורף כאן במלוא העוצמה, וילדים רבים סובלים משלל מחלות המלוות גם בחום. מתי חובה לרוץ לרופא ומתי אפשר פשוט לעקוב אחרי מצבו של הילד בבית? רופא הילדים ד"ר איתי גל חיבר עבורכם שאלון מיוחד שיסייע לכם להחליט

זוהי התסמונת השכיחה ביותר אצל הורים, במיוחד בשנים הראשונות לחיי הילד: החשש הגדול כשהילד מעלה חום. אין כמעט הורה שאינו סובל מפחד לא רציונלי מתופעה תקינה, טבעית וטובה המתרחשת בגוף בשל זיהום.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

אף שהחום עצמו אינו מסוכן כלל, ואף תורם לקיצור משך המחלה, הורים חוששים מאוד כאשר הטמפרטורות נוסקות. כדי לנסות להרגיע במעט חיברנו עבורכם שאלון שיסייע לכם לדעת בקלות ובמהירות האם הילד במצב הדורש בדיקת רופא, או שאפשר להמשיך לעקוב אחריו ולהסתפק בהורדת חום בבית.

 

מדוע החום עולה?

מיתוסים רבים נקשרו לחום, החל בכך שהוא גורם לפרכוסים וכלה בכך שחום של 41 מעלות מסוכן יותר מחום של 39 מעלות או שמתן תרופה להורדת חום מדי יום "תגרום להתמכרות". אז מדוע בעצם החום עולה? ההשערה המקובלת היא שחילוף החומרים של החיידקים והנגיפים משתבש בשל סביבת החום הגבוה, ומסיבה זו איזור מוחי הקרוי היפותלמוס, האחראי על ויסות הטמפרטורה בגוף, מעלה את החום. במרבית המקרים חום מתחת ל-38.5 מעלות אינו דורש טיפול. מרבית המומחים אף ממליצים שלא לטפל בתרופות להורדת חום בטמפרטורה נמוכה, כדי לאפשר לגוף להתגבר על הפולשים הזרים.

 

כשעולה החום מערכת החיסון המגיבה לזיהום מפרישה מולקולות המכונות "פירוגנים אנדוגניים", שנעים בזרם הדם ומגיעים להיפותלמוס. שם הם גורמים לכיוון מחדש של הטמפרטורה הבסיסית של הגוף. כעת ההיפותלמוס שינה כבר את הטמפרטורה הבסיסית, אבל חום הגוף עדיין לא הספיק לעלות והוא נמוך מהטמפרטורה החדשה שנקבעה. מסיבה זו אנחנו חשים בקור, מתחבאים תחת השמיכות ורועדים.

 

מעט אחר כך, כשהחום עולה עד לטמפרטורה החדשה שנקבעה, שולח ההיפותלמוס אותות הקובעים כי טמפרטורת הגוף תקינה. כעת לא נחוש עוד קור וזה הזמן להגיח מתוך השמיכות. עכשיו ההיפותלמוס משנה שוב את כיוון טמפרטורת הגוף ומוריד אותה לערך הרגיל.

 

למרות שההיפותלמוס הפחית את הטמפרטורה בתרמוסטט המוחי, הגוף עדיין חם ולכן אנחנו מתחילים לחוש בחום ולהזיע. המשחקים הללו, בין ההיפותלמוס לתחושה שלנו, נועדו לגרום לנו לשנות את ההתנהגות על מנת לסייע ולייצב את טמפרטורת הגוף על הרמה אותה קבע ההיפותלמוס. למעשה, תחושת החום או הקור שאנחנו מרגישים אינה טמפרטורת הגוף עצמה, אלא ההבדל בין טמפרטורת ההיפותלמוס (או, אם תרצו, התרמוסטט) לחום הגוף. ההזעה, אגב, היא מנגנון נוסף של הגוף כדי להוריד את הטמפרטורה, באמצעות אידוי הזיעה.

 

השאלון: כך תדעו מתי לגשת לרופא

כאמור, עליית הטמפרטורה עצמה, עד ל-41.5 מעלות, איננה מסוכנת לגוף. להיפך, היא מקצרת את משך המחלה משום שהיא מעניקה סביבה לא אופטימלית לקיומם של חיידקים ונגיפים. כדי לדעת מתי צריך לגשת לבדיקה אצל הרופא, חיברנו עבורכם שאלון שיאפשר לכם לזהות בקלות האם מצבו של הילד מסוכן ודורש בדיקה דחופה. אם התשובה לאחת השאלות היא חיובית, יש לגשת לרופא. עם זאת, בכל מקרה של חום מעל 38 מעולת בתינוק מתחת לגיל חודש, יש לפנות מיד לחדר מיון.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

1. האם הילד חיוני ועירני אחרי שנתתם תרופה להורדת חום?

כן, לרוב החום גורם לילד לישנוניות או לירידה ברמת הפעילות שלו. אך לרוב לאחר מתן תרופה להורדת חום הילד חוזר להיות חיוני עירני, חייכן, משחק ומגיב. אם התרופות אינן מצליחות להוריד את חום גופו של הילד, או שהוא נותר ישנוני ולא מגיב - יש לפנות לרופא.

 

2. האם הוא סובל מפריחה אדומה שאינה מתבהרת? 

מחלות ויראליות רבות מתבטאות בהופעת פריחה עדינה ורדרדה, המתבהרת בלחיצה קלה, ושבה להופיע על העור. אם לילד יש חום עם פריחה אדומה שאינה מתבהרת בלחיצה, כאילו ציירתם נקודות על גופו של הילד בעט פיילוט אדום - יש לפנות לרופא.

 

3. האם הוא מקיא בכל ניסיון שתייה?

אם הילד מקיא בכל נסיון שתייה, קיים חשש להתייבשות, מה שדורש בדיקת רופא ולעתים מתן עירוי נוזלים.

 

4. האם הוא ממעט במתן שתן מעל 10 שעות?

מיעוט במתן שתן הוא אחד מסימני ההיכר של התייבשות, ודורש בירור הסיבה ומתן עירוי נוזלים. לפיכך, אם הילד לא נתן שתן מעל 8-10 שעות, יש לפנות לרופא לבירור.

 

5. האם הוא סובל משילשול רירי או דמי?

שילשול דמי או רירי, במרבית המקרים, נגרם מוירוסים או חיידקים לא מזיקים, אולם הוא עלול להיגרם מזיהום בחיידק המסוכן שיגלה. בכל מקרה של הופעת שילשול דמי או רירי יותר מפעם אחת, יש לפנות לרופא.

 

6. האם הוא סובל מקוצר נשימה?

קוצר נשימה מתבטא בנשימה מהירה (בילדים קטנים ופעוטות - מעל 40 בדקה, בתינוקות - מעל 50 בדקה) ובמקרים חמורים גם בבלט של הצלעות, בהרחבה של הנחיריים בעת הנשימה או בהכחלה סביב השפתיים. אם הבחנתם באחד מהסימנים האלה, יש לפנות לרופא.

 

7. האם הוא סובל מכאב ראש חריג?

ילדים רבים מתלוננים על כאבי ראש, שבמרבית המקרים חולפים לאחר שיכוך כאבים או מעצמם. אבל כאב ראש עז חריג בעוצמתו או כאב ראש שהעיר את הילד משנתו, הוא מצב חירום רפואי הדורש בדיקה דחופה ומיידית.

 

8. האם הוא סובל משינוי בהתנהגות או פרכוסים?

איבוד הכרה, חוסר תגובה של הילד, בהייה באוויר, ישנוניות יתר או פרכוסים - דורשים תמיד בדיקת רופא.

 

9. האם הוא סובל מחום במשך 5 ימים רצופים?

חום ויראלי תמים נמשך לרוב עד שלושה ימים. אם החום נמשך ברציפות חמישה ימים ומעלה, יש צורך בבדיקת רופא.

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חום. תורם לקיצור המחלה
צילום: shutterstock
מומלצים