שתף קטע נבחר

קשורים לחו"ל: מה מקור הכסף בחשבון הבנק?

בעלי אזרחות זרה, עולים חדשים, או ישראלים בעלי חשבון בנק בחו"ל, צפויים להיתקל בדרישות שונות ומשונות מצד הבנקים בישראל, ברקע המלחמה הגוברת בהלבנת הון והעלמות מס. מה כדאי לעשות?

הבנקים משמשים כיום כיד הארוכה של הרשויות הממשלתיות, והם מטרידים את הלקוחות שלהם בשאלות ביחס למקור הכסף בחשבונות הבנק של לקוחותיהם.

 

הפתעה: מכתב מרשות המסים - מה עושים?

 

חמור מכך, הבנקים מחתימים לקוחות רבים על מסמכים רבים, לרבות ויתור על סודיות בנקאית. בעבר, הבנקים מיקדו את השאלות שלהם בנושאים של הלבנת הון, אך כיום הבנקים מוודאים שהלקוחות שלהם שילמו מס כדין. אין ספק כי מדובר בפרקטיקה בעייתית המעיקה מאוד על ההתנהלות העסקית של לקוחות הבנקים.

 

בעקבות פרשיות שונות מהשנים האחרונות, לרבות הטלת סנקציות על ידי האמריקאים בפרשת UBS, בנקים בכל העולם פונים ללקוחות שלהם ודורשים לדעת מה מקור הכסף בחשבון הבנק, והאם בעליו שילם מסים במדינת תושבתו. הפרקטיקה הזאת של הבנקים החלה בשוויץ אך היא מחלחלת גם לבנקים אחרים ברחבי העולם, לרבות ישראל כמפורט להלן.

 

מה המניע של הבנקים?

הדרישה לחתום על מסמכים שונים, לרבות בעניין תשלום מסים וכתב ויתור על סודיות בנקאית, נובעת מכך שהבנקים כיום לא רוצים לעבוד עם לקוחות, כאשר קיים חשש כי חשבון הבנק לא דווח לרשויות המס במדינות המושב של הלקוחות.

 

הבנקים מבקשים להימנע מחשיפה לתביעות מצד ממשלות זרות על שיתוף פעולה להסתרת כספים, כפי שקרה לדוגמא בפרשת UBS.

 

האם ניתן להעביר את הכסף לבנק אחר?

 

לאור החשש מאי-דיווח והעלמות המס, בנקים רבים ברחבי העולם מגבילים את אופן סגירת חשבון הבנק. במקרים מסוימים, בנקים לא מאפשרים לסגור את החשבון ולקבל את הכסף בצ'ק. במקרים אחרים, בנקים דורשים שהכסף בחשבון יעבור בהעברה בנקאית לחשבון אחר של אותו לקוח.

 

לקוחות רבים של בנקים גילו כי העברת כספים לבנק אחר אינה פשוטה, שכן בנקים אחרים מסרבים לעיתים לקבל כספים חדשים של חשבונות שנסגרו. כך לדוגמא, בנקים בישראל, ובעיקר הבנקים הגדולים פועלים ולאומי שואלים שאלות רבות ומקשים על העברת הכספים מבנקים בחו"ל.

 

האם יש הנחיות לבנקים בישראל?

 

בנקים בישראל, בעיקר לאומי והפועלים, החלו לדרוש מתושבי חוץ לחתום על הצהרה בדבר תשלום מס וכן כתב ויתור על סודיות. תושב חוץ שאינו מוכן לחתום על המסמכים האלה כפוף לסנקציות מצד הבנק, אשר חוקיותם מוטלת בספק.

 

במקרים רבים, הבנקים אינם מאפשרים להעביר את הכספים של בעל החשבון לצד שלישי, הם אינם מאפשרים להוציא שותפים מהחשבון, להוסיף שותפים, לשנות את שם החשבון, וגם לא מאפשרים למשוך מזומן בסכום של יותר מ-40,000 שקל. במקרים מסוימים, בנקים איימו להקפיא את חשבון הבנק אם הלקוח לא יחתום על המסמכים כאמור.

 

התנהלות הבנקים בישראל אינה אחידה וקיימת אי-בהירות רבה בנוגע לפרקטיקה של הבנקים. לאור האמור, המפקח על הבנקים פרסם טיוטת נוהל בעניין זה המאשרת למעשה את הפרקטיקה של בנק לאומי ובנק הפועלים לדרוש מתושבי חוץ שהם לקוחות הבנק לחתום על הצהרה בדבר תשלום מס וכן כתב ויתור על סודיות.

 

מה כדאי לעשות? אם הבנק שלכם שואל שאלות ביחס לכסף בחשבון ומבקש שתחתמו על טפסים שונים, רצוי שתגיעו בהקדם לייעוץ משפטי. מומלץ שלא לחתום על המסמכים שהבנק מגיש לכם ללא בדיקה משפטית אשר תקבע האם קיימת חובת דיווח, והאם אכן קיימת חובה לחתום על הטפסים. במקרים מסוימים, יהיה כדאי להגיש בקשה לגילוי מרצון, וכך להכשיר את הכספים בחשבון הבנק.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מיסים ומיסוי בינלאומי  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בנק בנקים
צילום: shutterstock
אבי נוב
מומלצים