שתף קטע נבחר

חזרה לשנות ה-90: תימן תתפצל לצפון ודרום?

רק לפני 25 שנה אוחדה תימן, אחרי עשרות שנים של פילוג בין צפון לדרום. השתלטות המורדים החות'ים על צנעא בשבוע שעבר והודעת מחוזות בדרום כי הם מתנתקים מהשלטון המרכזי, עלולות לגרור את תימן לפילוג מחודש, "סומליזציה" ומלחמת אזרחים סונית-שיעית

זמן מועט מאוד עבר מהרגע שבו הודיע נשיא תימן עבד רבו מנסור האדי על התפטרותו בשבוע שעבר, ועד שהמסגרת השלטונית של ארצו החלה להתפרק. כמה מחוזות ברחבי תימן, שבקושי הצליחו להתנהל תחת רשת סבוכה של בריתות שבטיות ודתיות, הודיעו מיד אחרי התפטרותו כי הם אינם מוכנים עוד לקבל פקודות מצבא תימן הנאמן לממשלה בצנעא, אחרי שהמורדים החות'ים בני הזרם הזיידי, הקרוב לאיסלאם השיעי, השתלטו על הבירה וצרו על בית הנשיא וארמונו.

 

עוד חדשות בעולם :

 

ההתפרקות ההולכת ומסתמנת של תימן עוררה חשש מפני "סומליזציה" של המדינה, שבה מבוססת הזרוע החזקה של אל-קאעידה בחצי האי ערב, ושגובלת ביצואנית הנפט מספר אחת בעולם, סעודיה. פיצול של תימן והפיכתה למדינה בלתי-מתפקדת כמו סומליה, יהפכו את המלחמה של ארצות הברית בטרור לקשה הרבה יותר.

המורדים החות'ים בצנעא בשבוע שעבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המורדים החות'ים בצנעא בשבוע שעבר(צילום: רויטרס)

פיצוץ באזור ארמון הנשיאות בעיצומם של הקרבות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פיצוץ באזור ארמון הנשיאות בעיצומם של הקרבות(צילום: EPA)
 (צילום: google maps) (צילום: google maps)
(צילום: google maps)

בזמן שלטונו של האדי, תומך של תקיפות המל"טים שמבצעת ארה"ב נגד אל-קאעידה בתימן, הייתה המדינה בת ברית חשובה מאוד של

האמריקנים. עבור שכנותיה של תימן, במיוחד סעודיה, עליית המורדים החות'ים היא נפילה של אבן דומינו נוספת במדינות האזור שבהן השלטון המסורתי נפל ובמקומו עלו בני בריתה של איראן, בהן דמשק, ביירות ובגדד.

 

הלוחמים החות'ים הם כוח גרילה שאנשיו באים מהמיעוט השיעי, ששלט בעבר במשך אלף שנים בממלכה בגבעות תימן עד לשנת 1962. הם השתלטו על הבירה צנעא לראשונה בספטמבר, ועד לשבוע שעבר הצליחו לשמור על דו-קיום מסוים עם שלטונו של האדי. אלא שאז פרצו קרבות בבירה, החות'ים הביסו את שומריו של הנשיא והתפרסו מחוץ לביתו. אף שהאדי חתם על הסכם העונה על רבות מדרישות החות'ים, הניסיון ההוא לסיים את המשבר נכשל ומיד אחריו הוא התפטר במפתיע.

הנשיא המתפטר האדי. הפרלמנט טרם אישר לו לפרוש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא המתפטר האדי. הפרלמנט טרם אישר לו לפרוש(צילום: AFP)

צעדו של האדי עורר שרשרת צעדים מצד מחוזות אחרים בתימן, שבחלקם יש פלוגות צבא חזקות. המחוזות האלה הודיעו כי הם מתנתקים מהשלטון בבירה, שבה למעשה שולטים החות'ים (גם אם הם טרם הצליחו להפוך למנהלים הבלעדיים של האזור). "אנשים כועסים, אנשים פוחדים. מה שהכי גרוע הוא שזה יכול להפוך למלחמת אזרחים", אמר גורם דיפלומטי. דיפלומט אחר תיאר את המצב ככאוס.

 

בעיר עדן שבדרום תימן, עיר שהייתה פעם הבירה של מדינת "דרום תימן" המרקסיסטית, הודיעה ועדת הביטחון המקומית כי לא תקבל מעתה פקודות מצנעא.

 

סמלי "מוות לישראל"

צפון תימן ודרום תימן, שתי מדינות נפרדות, אוחדו ב-1990, אבל ארבע שנים אחר כך פרצה מלחמת אזרחים, והנשיא דאז עלי עבדאללה סאלח הביס את הבדלנים בדרום והצליח לשמור על המדינה המאוחדת. כעת מנהיגים שונים מהתנועה הבדלנית, שבמשך שנים הייתה פעילה הרבה פחות, הודיעו על התנתקות. עם זאת, אף אחד מהם לא דיבר על התנתקות של אזור הדרום כולו, המורכב משמונה מחוזות, והדבר מעורר חשש שהעניינים יגלשו למלחמה פנימית בין תושבי הדרום.

תומך המורדים ולראשו תמונת מנהיג החות'ים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תומך המורדים ולראשו תמונת מנהיג החות'ים(צילום: רויטרס)

ארגונים מקומיים בעיר עדן הניפו את דגל דרום תימן על בניין הביטחון הכללי. במוקלה, בירת מחוז הדרמוט, יצאה מיליציה למפגן כוח ברחובות. בעתק, בירת מחוז שבווה, דיווחו כלי תקשורת מקומיים על סיורים משותפים של ארגונים בדלניים וכוחות הביטחון המקומיים.

 

במחוז מריב העשיר בנפט, מחוז במזרח תימן שהפך למוקד עימותים בין חות'ים לבני שבטים סוניים בחודשים האחרונים, גינו בכירים פוליטים וביטחוניים את אירועי 19 ביוני בצנעא, ואמרו כי מדובר בהפיכה. הם הודיעו כי גם מהממשלה בצנעא לא יקבלו עוד פקודות. בתאיז ואיב יצאו אלפים ממתנגדי החות'ים להפגין ברחובות: "אנחנו דוחים את ההפיכה", הם אמרו. הפגנותיהם הזכירו את הפגנות 2011 במדינה, שהיו אז חלק מהפגנות "האביב הערבי" והביאו להדחת הנשיא עלי עבדאללה סאלח אחרי 33 שנות שלטון.

סמל התנועה החות'ית עם הכיתוב "מוות לאמריקה, מוות לישראל, קללה ליהודים" ()
סמל התנועה החות'ית עם הכיתוב "מוות לאמריקה, מוות לישראל, קללה ליהודים"

על רקע החלטתו של הפרלמנט לדחות את הדיון בהתפטרותו של האדי למועד לא ידוע, לא נראה שהוואקום הפוליטי עומד להסתיים. בימים

האחרונים, לראשונה מאז השתלטו החות'ים על צנעא, אפשר היה לראות התנגדות משמעותית לשלטונם. קודם לכן ההתנגדות למורדים החות'ים, שהניפו ברחבי הבירה את סמליהם הכוללים את הכיתוב "מוות לאמריקה, מוות לישראל", הסתכמה בעיקר בהפטרת תלונות, אבל בשבוע האחרון נרשמה שם ההפגנה האנטי-חות'ית הגדולה ביותר מאז השתלטות המורדים על הבירה.

 

"אנחנו אומרים לא להפיכה. לא לעבד אל-מלכ אל-חות'י, מנהיג החות'ים", אמר סאמאר, בן 35. סימן ראשון לכך שהחות'ים מאבדים סבלנות כלפי הסונים בבירה ניתן כשהם פיזרו הפגנה קטנה מחוץ לאוניברסיטת צנעא תוך ירי באוויר ומעצרם של שמונה מפגינים.

 

היום בצהריים דווח כבר על תגובה אגרסיבית הרבה יותר של המורדים החות'ים: לפי הדיווח, מורדים חמושים בסכינים ואלות תקפו מפגינים שמחו נגדם בצנעא ועצרו רבים מהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הלחימה באזור ארמון הנשיא. חשש מ"סומליזציה"
צילום: EPA
מומלצים