שתף קטע נבחר

מעצבים לניצולים מציאות חדשה

בת אל רודיק חיימוביץ' גדלה על סיפורי השואה של סבה מאוושויץ. כיום, במסגרת פרויקט הגמר שלה בעיצוב ואדריכלות היא זוכה לעצב סניף חדש לעמותה התומכת בניצולי השואה, להיפגש עמם ולשמוע מהם על הקשיים והתקוות. "לא מעט ניצולים נמצאים בגפם רוב היום כך שהמפגש נתן להם תחושה שהם לא לבד"

היום מצוין ברחבי העולם יום השואה הבינלאומי. כנכדה לסבא ניצול שואה, גדלתי על סיפורי הזוועות מאושויץ והשואה היא חלק בלתי נפרד מחיי, ללא קשר לתאריך כזה או אחר.

 


 

 

מאות אלפי ניצולי שואה חיים היום בישראל, רבים מהם לא היה מצליח לשרוד את החיים בישראל ללא עזרת עמותות וארגונים וולונטריים. עמותת עמ"ך, שהוקמה לפני 27 שנים על ידי ניצולי שואה, היא אחת מהם. העמותה מספקת מענה לצרכים נפשיים, רגשיים וחברתיים של ניצולי השואה, בני הדור השני ומשפחותיהם ולה 14 סניפים ברחבי הארץ.  

 

עמותת עמ"ך חברה לבית הספר לעיצוב של המסלול האקדמי במכללה למינהל, המוביל השנה, במסגרת פרויקט הגמר של שנה ד', את נושא הגיל השלישי במטרה לפעול ולסייע לרווחת האוכלוסיה המבוגרת בישראל. וכך, בקורס בהנחיית האדריכלים ארי אתגר ויובל נול נקראו הסטודנטים להציע עיצוב מחודש לסניף עמ"ך ברחובות.

 

סניף עמ"ך ברחובות כיום (צילום והדמייה: עדן דחיני) (צילום והדמייה: עדן דחיני)
סניף עמ"ך ברחובות כיום(צילום והדמייה: עדן דחיני)

 

חיבור טבעי

מיד התחברתי לנושא, הן בשל העובדה שסבי הוא ניצול שואה והן בגלל שאני עוסקת בפעילות חברתית מגיל צעיר. האפשרות לתרום לקהילה בכלל ולניצולי השואה בפרט וגם להתמקצע בעיצוב ותכנון מחדש של מוסד ציבורי טיפולי, קסמה לי מאוד.

 

המפגש המשמעותי הראשון שלי ושל חבריי לסטודיו עם קבוצת ניצולי השואה התרחש לפני כמה חודשים, כאשר ביקרו במעבדת התלת מימד של בית הספר לעיצוב. הניצולים בילו יום שלם של התנסות בעיצוב, עיצבו שלטים לדירותיהם וצבעו אותם להנאתם.

 

ההיכרות בנינו העמיקה כשהתחלנו לבקר באופן שוטף בסניף ברחובות, בו ישנם חדרי טיפול יחידניים, חדרי טיפול קבוצתי, חלל לפעילות חברתית, חללי חוגים ומשרדים. הסניף אומנם פעיל מאד, אך המצב המבנה ותכנונו אינם מתאימים לבני הגיל השלישי מבחינת נגישות, צנעת הפרט, אופי הפעילויות ועוד.

 

אני וחבריי קיימנו שיחות רבות עם הניצולים כדי ללמוד על צורכיהם ועל הבעיות בהן הם נתקלים בשגרת היומיום, כדי שנוכל לבנות עבורם פתרונות תכנוניים ועיצוביים. לאחר שמיפינו את כל הצרכים והבעיות במבנה, התחלנו לתכנן ולעצב מחדש את המקום.

 

בפרויקט שלי היה חשוב לי שכל החללים יהיו נגישים לכיסאות גלגלים. כמו כן, עשיתי שינוי במעטפת החיצונית של המבנה, על מנת לייצר עניין  ולאפשר למבקרים להתבונן לרחוב ולאפשר כניסה של אור טבעי.

 

נגישות לכל החללים (צילום והדמייה: עדן דחיני) (צילום והדמייה: עדן דחיני)
נגישות לכל החללים(צילום והדמייה: עדן דחיני)

 

תהליך טיפולי

לשיתוף הפעולה בין ביה"ס לעיצוב לעמותה יש בעיניי חשיבות מכרעת. ראשית, בתהליך עצמו. עצם העובדה שישבנו עם הניצולים, הקשבנו להם וביקשנו לשמוע מה הם צריכים הייתה מעין תהליך טיפולי ונתן לניצולי השואר תחושה שמישהו מעוניין בדעתם ונותן להם תשומת לב.

 

לא מעט ניצולים הם עריריים ונמצאים בגפם רוב היום, כך שהמפגש נתן להם תחושה שהם לא לבד וכי אינם מנותקים מהנעשה סביבם. נתנו להם הצצה לחיים שלנו כסטודנטים צעירים, שיתפנו אותם בחוויות שלנו ובמה שעובר עלינו ביומיום.

 

הפתרונות שאני וחבריי נתנו להנהלת הסניף, ללא ספק, ישפרו את חווית השהות של הניצולים במקום. הם יוכלו להשתתף וליהנות בכל הפעילויות, בחלל בו האווירה תהיה נעימה ומזמינה הרבה יותר. תשומת הלב הזו מאפשרת להם לחיות את חייהם בשמחה ואופטימיות.

 

11 הפרויקטים שאני וחברי עמלנו עליהם הוצגו לניצולים ולהנהלת הסניף וכעת הם מחפשים תורמים, כדי שיוכלו להוציא לפועל את הפתרונות שהוצעו.

 

 

אווירה של אופטימיות (צילום והדמייה: איל עמיר) (צילום והדמייה: איל עמיר)
אווירה של אופטימיות(צילום והדמייה: איל עמיר)

 

מפגש שנותן כח

שיתוף הפעולה הזה תרם גם לי באופן אישי. זה נותן הרבה כוח ופרופורציות לחיים לשבת במחיצת עשרות ניצולים ששרדו את התופת ומתמודדים עם החוויות הקשות מידי יום במהלך עשרות שנים.

 

בצד פרויקט קורסים נוספים העוסקים באוכלוסיית הגיל השלישי, למשל קורס לתכנון מרכזי יום לקשישים, קורס לפיתוח פתרונות להעמקת הקשר הבין דורי במשפחה, קורס לפיתוח אפליקציית מחשב להקלה בטיפול במחלות כמו אלצהיימר, דמנציה, דאבת שרירים ועוד.

 

פעילות זו היא רק חלק מהפעילות העניפה של "קליניקת המעצבים", הפועלת בבית הספר ומשמשת פלטפורמה לשיפור חיי היומיום על ידי עיצוב ואדריכלות. הקליניקה מופעלת על ידי צוותי עבודה הכוללים סטודנטים ומרצים וכן, מעצבים חיצונים. צוותי העבודה פועלים בשיתוף עם פעילים חברתיים ואנשי קהילה, כדי לפתור בעיות עיצוביות, ודרכן לשפר את איכות החיים של התושבים.

 

  • רוצים גם אתם לעשות טוב? הצטרפו עכשיו ליום מעשים טובים והבטיחו את מקומכם ביום שכולו טוב.

    לפרטים נוספים - "יום מעשים טובים" גם בפייסבוק .

     


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום והדמייה: איל עמיר
    עיצוב של איל עמיר
    צילום והדמייה: איל עמיר
    רוח טובה
    יד שרה
    כיתבו לנו
    מומלצים