שתף קטע נבחר

העיירה בדרום צרפת שהפכה לחממת ג'יהאד

רק בשבוע האחרון נעצרו בלונל חמישה בחשד שהפעילו רשת גיוס ללוחמים לדאעש. על פי גורמים בצרפת, אנשי ג'יהאד מנצלים את העוני בעיירה: "הבטיחו להם עולם טוב יותר. מרביתם הופתעו כאשר ניתן להם קלצ'ניקוב"

כדי להבין מדוע צרפת נעשית יותר ויותר מודאגת לגבי חלקים גדולים בחברה שהופכים לקרקע פורייה למגייסי ג'יהאד, ניתן להתבונן בסיפורה של העיירה הדרומית לונל, הנמצאת בפרבריה של מונפלייה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

ביום שלישי האחרון נעצרו חמישה בני אדם באזור העיירה בידי רשויות החוקרות את נסיעתם של כ-20 מתושבי האזור לסוריה כדי להילחם לצד ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש). על פי הרשויות בצרפת, שישה מהמגויסים נהרגו בסוריה או בשכנתה עיראק.

מעצרם של "מגייסי הג'יהאד" בלונל, השבוע (צילום: AP) (צילום: AP)
מעצרם של "מגייסי הג'יהאד" בלונל, השבוע(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

המספר הגדול יחסית של מגויסי הג'יהאד מהעיירה הקטנה, המונה כ-26 אלף תושבים בלבד, הפך את לונל לדוגמה קשה של האיום הביטחוני העומד בפני צרפת כולה – איום שהפך למוחשי במיוחד לאחר שני פיגועי הטרור בבירה פריז בתחילת החודש שהביאו למותם של 17 בני אדם.

 

"כאשר ישנם 20 צעירים שעזבו, ושישה מהם נהרגו, ולעולם לא נראה שוב את הנשים הצעירות שבהם, יש לנו כאן בעיה", הזהיר חבר מועצת עיריית לונל פיליפ מואסוני, שפרס את משנתו על "הדור המקומי שהפך לקיצוני מכיוון שהוא מלא מרירות".

 

אחרים אמרו כי הפרופילים של הקיצונים מלונל תואמים את אלו של צעירים אחרים מצרפת שעזבו את המדינה כדי להילחם עם דאעש ולהצטרף לג'יהאד. "הנערים הללו נסחפו לחלוטין", אמר פסקאל גומז, שעומד בראש ארגון תרבות וחברה מקומי שעובד עם הצעירים בעיירה. "הם נולדו בצרפת עם שורשים צפון-אפריקניים. מעולם לא הספקנו להגיד להם, 'הדגל הכחול-לבן-אדום הזה הוא שלכם', אז הם עוזבים כדי למצוא מולדת שתקבל אותם".

"אכיפת החוק והסדר צריך לעמוד בראש סדר העדיפויות". לונל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"אכיפת החוק והסדר צריך לעמוד בראש סדר העדיפויות". לונל(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

לונל, עיירה שנוסדה על ידי יהודים מיריחו במאה הראשונה, הוכתרה בשנת 2013 בתור אחת העיירות שבהן אכיפת החוק והסדר צריכה להיות בראש סדר העדיפויות. אחוז האבטלה בעיירה, העומד על כ-20 אחוזים, הינו כפול משיעור האבטלה הממוצע במדינה.

 

למרות זאת, העיירה הזו נמצאת במצב יחסית טוב יותר בהשוואה לעיירות אחרות שנמצאות לפרברי ערים גדולות בצרפת. שיעור האבטלה בעיירה עדיין נמוך מהממוצע בעיירות "בעייתיות" אחרות במדינה, שהן לרוב בעלות אוכלוסיות מהגרים גדולות, שעומד על 25 אחוזים. שיעור האבטלה בקרב צעירים בעיירות אלו קרוב ל-50 אחוזים, ועל כן הן חממות אידיאליות לגיוס לוחמים לסוריה. ראש ממשלת צרפת מנואל ואלס אף אמר לאחרונה כי התנאים שמהם סובלים המיעוטים במדינה הם ברי השוואה למדיניות "אפרטהייד".

 

"עבדו עליהם"

בעוד הרבה מהאנשים שעזבו את לונל כדי לקחת חלק בג'יהאד בשנתיים האחרונות התאימו לפרופיל המורחק והמנוכר של כ-1,400 מעמיתים הצרפתים שהלכו באותה הדרך, ישנם גם כמה שהראו כי לא כל מגויסי הג'יהאד למעשה רק בורחים ממצבים חסרי תקווה.

 

מגויס אחד מהעיירה היה סטודנט למדעי המחשב, אחר היה בנאי, ואחד אף ניהל בית קפה. כמה מהם עזבו לסוריה יחד עם נשותיהם וילדיהם.

 

"עבדו עליהם", אמר טהאר אקרמי, מאמן ספורט מלונל, שמכיר חלק מהצעירים שעזבו לסוריה. "הבטיחו להם עולם טוב יותר. מרביתם הופתעו כאשר ניתן להם קלצ'ניקוב".

 

מעצרם של החמישה השבוע בחשד שסייעו לגיוסי ג'יהאד ואף ארגנו אותם עשוי לספק רמז לסיבה שמאחוריה לונל כל כך הושפעה בידי סוגיית הג'יהאד. שר הפנים הצרפתי ברנאר קזנוב ציין כי בעוד רמת הפעילות הקיצונית בלונל הינה גבוהה באופן לא פרופורציונלי, האיום שבעיירה עדיין אינו שונה מהאיום על צרפת כולה.

 

"אם החשדות לגבי החשודים הללו יאוששו בידי גורמים רשמיים, אזי פירקנו רשת מאורגנת ומסוכנת במיוחד", אמר קזנוב. "עוד אחת ברשימה", הוא הוסיף במהרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מבצע המעצרים בלונל, השבוע
צילום: AP
מומלצים