שתף קטע נבחר

מי יציל את מערכת הבריאות?

בתוך כל הבטחות הבחירות על יוקר המחיה, הדיור והביטחון כמובן, נזנח הביטחון הבריאותי. מערכת הבריאות היא הזקנה במסדרון בית הנבחרים

מדינת ישראל עסוקה בבחירות ואנו משלמים על כך בבריאות. השיח כולו מתנקז למנדטים, דירוג רשימת המועמדים במפלגות השונות, הפתעות ואכזבות - התנהלות שיש מי שיגדיר כריאליטי של בחירות. אזרחי מדינת ישראל, וכמובן השכבות החלשות, החולים והחלשים ממתינים למושיע הבא שלהם.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet

מלחמה על כל קול / זיו לנצ'נר

משטרה של כוסיות / רות רזניק

אשפוז במסדרון. גם אתם עלולים להגיע לשם  ()
אשפוז במסדרון. גם אתם עלולים להגיע לשם
 

בתוך השיח הזה על בחירות, האיומים על אויבנו המתחמשים, יוקר המחיה, מי ראוי להנהיג את המדינה הזו ולאן, נראה כי העיסוק במצבה של מערכת הבריאות נזנח. נבחרי ציבור עסוקים בליקוט מנדטים ובפיזור הבטחות לבוחרים על ביטחון ושוויון, אך מזניחים את הביטחון הבריאותי שלנו. הנושא החברתי-כלכלי הוא סקסי. כולם מדברים על הנטל על הצעירים, המאבק במחירי הדיור והמזון, מע"מ אפס וכמובן על ביטחון. בדיונים על הנושאים הבוערים בישראל של 2015, נעדר נושא מערכת הבריאות הגוועת.

 

האם הציפייה שמישהו יתן את דעתו לצורך הבהול להציל את מערכת הבריאות בישראל מוגזמת? אולי הזקנה במסדרון מבוגרת מדי, המקרה שלה מורכב מדי, ואולי היא פשוט לא רלוונטית? מערכת הבריאות הפכה לזקנה במסדרון של בית הנבחרים.

 

אל תטעו, תחום הבריאות נוגע לכל אזרח ואזרח במדינת ישראל. כולנו צרכני בריאות, כולנו נעזרנו או ניעזר בקופות החולים ובבתי החולים. לכן היעדרה של מערכת הבריאות מהשיח הציבורי תמוהה וצריכה להדאיג כל אחד ואחד מאיתנו. עצרו רגע לחשוב מתי אם בכלל שמעתם את אחד מנציגי המפלגות השונות מתבטא בנושא מערכת הבריאות, האם נתקלתם באזכור לנושא באחד ממצעי המפלגות. כיצד ייתכן שנושא הנוגע לכולנו נעדר מסדר היום הציבורי?

 

חוק בריאות ממלכתי, אחד החוקים המשמעותיים בישראל, מציין השנה 20 לקיומו. מדובר באחד החוקים החברתיים ביותר שמושתת על ערכי צדק, שוויון ועזרה הדדית. מטרתו הייתה ליצור שוויון בין האזרחים בכל הנוגע לנגישות לשירותי בריאות בישראל. נראה כי בפועל התרחקנו שנות אור מכוונת המחוקק. המדינה ממשיכה להזניח את החולים והחלשים, דווקא במקום שבו הם זקוקים לה יותר מכול.

 

ההתעלמות מהצורך הדחוף לתת מענה למערכת הבריאות בישראל אינה פותרת את הבעיה. גירעונות קופות החולים ובתי החולים תופחים, ואלו בתורם מנסים לחסוך ולקצץ בעלויות, לעיתים על גב החולים. התשתיות המיושנות והמחסור בכוח אדם רפואי מביאים לשירות רפואי לקוי, לצפיפות נוראה בבתי החולים ולזיהומים שמהם נפטרים אלפים בכל שנה, וזה רק קצה הקרחון. מבלי לפעול להבראת מערכת הבריאות הציבורית, הפערים הקיימים כבר היום בנגישות לשירותי בריאות יעמיקו, ואלו שידם אינם משגת ייאלצו להסתמך על חסדיה של מערכת חולה. ללא מתן פתרון הולם, אנו עתידים למצוא את עצמנו דומים יותר ויותר למערכת הבריאות האמריקנית שבה הפערים בנגישות לשירותי בריאות בין עניים לעשירים הם שמיים וארץ.

 

מן הראוי שכל אחת מהמפלגות המתמודדות בבחירות הקרובות תתייחס לתחום הבריאות ותשלב אותו במצעה כאחד הנושאים שבכוונתה לקדם בכנסת הבאה, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר במפלגות המצהירות בריש גלי על קידום אג'נדה חברתית. מי שחושב שנושא מחירי הדירות או המזון בוערים יותר מנושא הבריאות טועה. הבריאות שלכם יקרה למדינת ישראל, אולי יקרה מדי. בבחירות הקרובות, לכו להצביע, ואל תשכחו שמחר, בעוד חודש או שנה, גם אתם תזדקקו לשירות רפואי. אל תתנו למערכת חולה לטפל בכם.

  

שירלי זילבר, מנכ"לית האגודה לזכויות החולה

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאושפזים במסדרונות. ישראל 2015
צילום: סטודיו לצילום לובקה
שירלי זילבר
צילום: סטודיו לצילום לובקה
מומלצים