שתף קטע נבחר

קיימות בדירוג אשראי: נותנים דגש לסביבה

חברות ישראליות רבות שואפות לקבל דירוג אשראי יציב מסוכנויות בינלאומיות על מנת לצמוח ולהתפתח באופן גלובלי. רק לאחרונה קיבלה קבוצת שיכון ובינוי דירוג אשראי בינלאומי ברמת BB (באופק יציב) מסוכנות הדירוג S&P

בשנים האחרונות, על רקע המגמה הכללית בעולם העסקי בכיוון של קיימות, אחריות תאגידית ושמירה על הסביבה, החלו גם סוכנויות הדירוג הבינלאומיות וגופי המימון הגלובליים לתת חשיבות הולכת וגוברת לקיימות.

 

עוד בכלכלה ירוקה :

חומר מסרטן דלף בבית החולים איכילוב

תיעוד נדיר מול המצלמה: כך נפער בולען בים המלח

באישור: 70 אלף קוב שפכים מוזרמים לים בחיפה

 

שלי תשובה, שותף  ויעוץ אסטרטגי ב-Deloitte, המייעצת לחברות בנושאים של קבלת דירוג אשראי, גיוס הון וכדומה, אומר כי "מהניסיון שלנו, נכון לעכשיו רק חלק מהגופים בתחום שמים דגש על התחום. עם זאת, בכל העולם הקיימות תופסת מקום חשוב יותר. מדובר במגמה ברורה שהולכת וגדלה, עם תשומת לב צומחת מצד הגופים המממנים".

 

בנוגע לאופן שבו הגופים השונים מתייחסים לקיימות אצל חברות עסקיות, מפרט תשובה כי "ישנם גופים רבים שבודקים את הנושא בהיבט איכותני, אבל לא כמותי. כלומר, בתור חברה בעלת רמת קיימות גבוהה, לא מקבלים ריבית טובה יותר בקבלת הלוואה, אך הנתונים הקשורים לקיימות מקבלים חשיבות ניכרת בתהליך הערכה של חברה עסקית".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

החברות העסקיות, אם כן, מגיבות לנושאים שמעלות סוכנויות הדירוג והגופים המממנים אל פני השטח. "בגישה איכותנית", מסביר תשובה, "בנק שעושה תהליך Due Diligence, בדיקת נאותות, מתייחס באופן ברור ומוחלט לאחריות תאגידית, קיימות, התנהלות שקופה וכדומה. נושאים אלו מקבלים חשיבות ועולים בסדר היום במהלך הבדיקה. חלק מהגופים אף מתייחס לנושא בפן הכמותי, כלומר על פי מדדים קשיחים וברורים. החברות העסקיות של היום צריכות להראות משהו שהוא מעבר לדוחות כספיים, מרווחים וביצועים, בעת פנייה לגיוס הון".

 

מתי התחילה המגמה?

בעולם דנים כבר כמה עשורים על פגיעה בסביבה, זיהום התעשייה והדרכים להגנה על הסביבה. אל תחום דירוג האשראי וגיוס ההון, נכנסה הקיימות לפני כ-15 שנים. "אפשר להגיד די בוודאות שבעשור האחרון או ב-15 השנים האחרונות, ישנה מגמה ברורה בכיוון", אומר תשובה. "אך גם בתוך המגמה, ישנה התפתחות, בצד של הטרמינולוגיה העומדת מאחורי המילה 'קיימות'. פעם רצו מחברה דו"ח אחריות תאגידית, היה אפשר לנסח דו"ח, להצהיר שתרמנו 2 מיליון שקל לצדקה ו'לסגור עניין'. לאט לאט גדל הצורך להציג ביצועים, וזה הפך להיות דרישה של יותר מהתהדרות בנוצות, הצהרות וניסוח דוחות".

 

בנוסף, כיום ישנם גופים בינלאומיים שמודדים רמת קיימות, עם ציון מדויק, כמו GRI, כך שניתן לבחון בכלים מקצועיים ונמדדים את רמת הקיימות של חברה עסקית מסוימת. עוד הוכחה לתשומת לב גוברת בתחום, היא אינדקסים ייעודיים בבורסות, כמו Dow Jones Sustainability, המקבץ יחדיו חברות עם רמת קיימות גבוהה. "כך המדד מבדיל לטובת המשקיעים את החברות בעלות רמת הקיימות הגבוהה", אומר תשובה. "זה חלק מהמגמה ותשומת הלב שהתחום מקבל. עם זאת, אין ספק שקיימות היא עדיין מילה יותר 'רכה' מבחינת משמעות לעומת מדדים אחרים שכוללים את 15 החברות הגדולות מבחינת שווי בתחום התחבורה, למשל". אם כן, מהמדדים הייחודיים עולים המאמצים הגדולים לדרג את החברות ולהבליט את החברות שקיבלו דירוג גבוה, בפנייה על משקיעים.

 

אבל מה יוצא לי מזה?

אחד מהמרכיבים המעניינים ביותר בתחום הוא האפשרות להוכיח ערך מקיימות. "הקיימות עברה פאזה", מפרט תשובה. "לפני 10 שנים היה מדובר בניהול סיכונים - אם הייתי קיימותי, היה לי פחות סיכוי לזהם את הנחל שעובר לי המפעל, ואז היה פחות סיכוי לקבל קנסות או אישום פלילי. בדומה, אם החברה מתנהלת בצורה שקופה, יש פחות סיכוי לשחיתות, למשפטים, קנסות ופגיעה בחברה".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

כיום, אומר תשובה, השיח הוא 'קיימות כמייצרת ערך'. "שאלות לדוגמה שאנחנו שואלים את עצמנו כיום, למשל הן קבלן שבונה בנייה ירוקה, כיצד ניתן לטעון שהשווי שלו גדול יותר מהשאר? האם הצרכן מוכן לשלם על בנייה ירוקה?". הגופים הייעוציים והמממנים שואלים את עצמם שאלות אלו בעת תהליך ההערכה.

 

"מונח של ערך עסקי אמיתי, גם אם מדובר במדידה לטווח ארוך ולא לרווח מיידי, הוא מונח טריקי וקשה לפיצוח. כיום קיימים גופים שמתעסקים בדיוק בכך, כמו חבורת ייעוץ ומרכזים אקדמיים שחוקרים את הנושא ומנסים לזהות ולאפיין מה מוביל ליצירת ערך בחברה מהיבטים של קיימות".

 

מה צופן העתיד?

הערכה של חברה עסקית כוללת מספר רב של פרמטרים, אך אין ספק שהקיימות מקבלת יותר ויותר תשומת לב. תשובה מסביר כי לדעתו ההצלחה תימדד כאשר הקיימות תהפוך למרכיב בסיסי המהווה חלק מהתשתית של כל ארגון וכל תהליך הערכה. תשובה מסביר כי "הקיימות הופכת לאט לאט להיות משהו תשתיתי. כמו שאף חברה לא יכולה להצהיר על חזון של 'אנחנו לא משקרים', כי זה מובן מאליו, כך גם בשנים האחרונות הקיימות הופכת מפינה ונישה, למשהו תשתיתי, כמו שרווחים זה משהו שנמצא במהות הבסיסית של חברה עסקית". לתשובה אין ספק שהנקודה הזו תגיע, אך כי יש לתחום עוד זמן רב עד שהתחום יהיו מספיק מפותח ומוטמע. "זה צפוי לקחת דור שלם, אבל ההצלחה תימדד בהגדרת הקיימות כמהות של חברה".

 

קיימות ישראלית שמניבה דירוג בינלאומי

גם עולם העסקים הישראלי מגיב למגמות המתפתחות בתחום הקיימות, ועובר למדדים של ביצוע בפועל של אסטרטגיות קיימות, התנהלות שקופה והוכחה של שילוב קיימות בפעילות החברה.

 

רק לאחרונה קיבלה קבוצה שיכון ובינוי דירוג אשראי בינלאומי ברמת BB (באופק יציב) מסוכנות הדירוג S&P. הדירוג מצטרף לדירוג אשראי מקומי של ilA+ של קבוצת התשתיות והנדל"ן.

 

פרויקט של שיכון ובינוי בראש העין (צילום: שיכון ובינוי נדל"ן) (צילום: שיכון ובינוי נדל
פרויקט של שיכון ובינוי בראש העין(צילום: שיכון ובינוי נדל"ן)

 

מנהלי הקבוצה מייחסים חשיבות רבה לפעילות בתחום הקיימות בקבלת הדירוג החיובי. יו"ר שיכון ובינוי, משה לחמני, אמר כי "דירוג בינלאומי ראשון לשיכון ובינוי, הוא חלק מהאסטרטגיה להיות קבוצת תשתיות ונדל"ן מובילה גם בעולם. כקבוצה מובילה, היינו הראשונים בשוק התשתיות והנדל"ן המקומי ליישם בצורה נרחבת ערכים של בנייה ירוקה, ושילוב ערכי קיימות בפעילותנו העסקית ואנו מאמינים כי דירוג בינלאומי לשיכון ובינוי פותח פתח נוסף ומשמעותי להתרחבות בפעילותינו בשווקים בינלאומיים נוספים".

 

מנכ"ל שיכון ובינוי, עפר קוטלר, הוסיף כי "דירוג אשראי בינלאומי הוא נדבך נוסף בפעילות העסקית שלנו. הדירוג משקף את יכולות הביצוע, הידע, הניסיון והאיתנות הפיננסית שלנו, המאפשרים לנו לפעול, בהצלחה, באופן גלובלי בתחומי הנדל"ן, התשתיות, האנרגיה, הזכיינות והמים".

 

תשובה, שמייעץ ומשתף פעולה עם קבוצת שיכון ובינוי כבר יותר מ-6 שנים, אומר כי הוא מרוצה מאוד ממתן דירוג האשראי לקבוצה. "מהניסיון האישי שלי, אם מדברים

 על תחום הקיימות, אוכל להעיד שבקבוצת שיכון ובינוי מדובר במשהו הוא יותר מהשפה לחוץ. האסטרטגיה הקיימותית של הקבוצה נובעת ממורשת של בעלת השליטה, DNA של החברה".

 

עוד מדגיש תשובה כי במקרה של שיכון ובינוי, הפועלת בתחום הבנייה והתשתיות, מדובר על אתגר גדול בהרבה לעומת תחומים אחרים. "להזיז קבלן לכיוון של קיימות זה יותר קשה מלהזיז חברה של אנרגיה חלופית או חברה לטיהור מים. לגרום לשינוי אצל קבלן שסולל כביש אספלט שחור על פני הקרקע, לכיוון של קיימות, אי פגיעה במרקם הסביבתי, זה אתגר מאוד גדול. לכן, המהלך של שיכון ובינוי הוא אתגר כפול - גם להגיע לרמת קיימות גבוהה באופן כללי, וגם להתחיל מנקודת התחלה של ענף המציב אתגר גדול מאוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים