שתף קטע נבחר

תקופת בחינות: כך תיצרו אווירה לימודית

ודאו שיש לכם את כל הציוד שאתם צריכים, נקו את הראש מדאגות שלא קשורות ללימודים והשמיעו מוזיקה מרשימת השמעה קבועה, ולא מהרדיו. כך תיצרו לעצמכם אווירה נוחה ללימודים - מדריך לתקופת הבחינות

בשעה טובה סיימתם את המשמרת בעבודה, והגיע הזמן להתחיל ללמוד. אתם מתיישבים ללמוד מול השולחן (כפי שהצגנו בטור הקודם), פותחים את הקלסר ו... רגע, איפה המחשבון? אז אתם מתחילים בחיפוש אינטנסיבי ברחבי החדר, החדרים הסמוכים והסביבה הרחוקה. מזל - המחשבון נמצא בתיק מתחת לחולצה של העבודה.

 

טורים נוספים של רן שמשוני בערוץ הלימודים:

המפתח להצלחה בלימודים: המקצוע הכי שנוא 

סטודנטים? כך תנהלו את זמן הלמידה שלכם

סטודנטים, כך תשיגו אנגלית ברמת שפת אם

 

עכשיו מתחילים ללמוד! אבל אחרי דקה שוב מתחילים החיפושים - הפעם אחרי עיפרון, סרגל או מרקר שאותו השאלתם אתמול לחבר בחדר אחר במעונות.

 

בקיצור, פתחתם טיילת ואתם לא באמת לומדים. איך אפשר ליצור אווירה לימודית?

 

טקס תחילת לימודים

אנחנו ממליצים לייצר טקס קבוע שאותו תבצעו כאשר אתם מתיישבים ללמוד. מסגרת הטקס תוודאו שיש לכם כל מה שצריך (ורק מה שצריך) לטובת הקורס שאותו אתם לומדים באותו הרגע, שאינכם טרודים בשלל דברים שעלולים להקשות לעליכם להתרכז, ושאתם נכנסים ללימודים בצורה מודעת, יודעים מה אתם רוצים ללמוד ופנויים ללמידה.

 

ודאו שיש לכם את כל החומר הדרוש - ולא יותר מזה (אילוסטרציה) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ודאו שיש לכם את כל החומר הדרוש - ולא יותר מזה (אילוסטרציה)(צילום: shutterstock)

מוזיקה, שקט ומסיחים

אתם כבר יושבים מול השולחן, כל הציוד והעזרים שאתם צריכים מונחים בצורה מסודרת והכול מוכן להתחיל בחרישה - אבל קשה לכם לשבת ולהתרכז, המוח רץ לו הלאה במחשבות ויש איזה שיר שתקוע לכם בראש שפשוט לא מפסיק לחזור על עצמו. אז אולי נשמע מוזיקה אחרת - זה בטח יעזור לשיר הזה להיעלם ולפנות את הראש ללימודים, לא?

 

מחקרים רבים מצאו שילדים בגיל בית ספר יסודי נוטים יותר ללמוד בשקט, ילדי חטיבת הביניים והחטיבה העליונה נוטים יותר ללמוד כאשר ברקע יש מוזיקה, וזה חוזר ומתהפך שוב כאשר הילד הופך לסטודנט.

 

מוזיקה היא שם כולל לסוג של רקע צלילי מונוטוני שמאפשר ללומד להתרכז במשהו אחר. חלקנו לא יכולים להקדיש את מלוא תשומת הלב ללמידה בלבד, והמוח מחפש משהו נוסף לעסוק בו. זה יכול להתבטא בציור בקלסר בזמן ההרצאה (גם כאן, בדרך כלל ציורים מונוטוניים שחוזרים על עצמם) מבלי לאבד את היכולת לענות על שאלות המרצה. למעשה דווקא הקדשת 10% מתשומת הלב למשהו אחר מאפשרת,לאלו הזקוקים לכך,להיות מרוכזים באופן משמעותי.

 

מוזיקה או רעש רקע יכולים לתפקד באופן דומה לציור במהלך הרצאה. לעתים ניתן לגלות שדווקא תקתוק שעון הקיר בחדר מסייע להתרכז, ומן הסתם גם מוזיקה שנבחר לעצמנו ושאינה מסיחה את דעתנו באופן משמעותי, אלא נטמעת ברעשי הרקע.

 

אז איך יודעים אם מוזיקה תשפר את הריכוז או לא?

הנה שיטה פשוטה שניתן להסתייע בה בכדי לדעת האם עדיף לנו ללמוד עם או בלי מוזיקה ברקע.

הגדירו פרק זמן של כחצי שעה או שעה ללמידה, והשמיעו מוזיקה מרשימת השמעה כלשהי ברקע (לא רדיו). בגמר יחידת הלימוד שאלו את עצמכם האם אתם זוכרים את כל השירים. מי מאתנו שמוזיקה באמת עוזרת לו להתרכז וממסכת לו את רעשי הרקע, ידווחו בדרך כלל שהם זוכרים את השיר הראשון, אולי גם את השני, ואת האחרון. שאר השירים עברו להם ליד האוזן ולא באמת השאירו את רישומם; הם בעצם סייעו ליצור אווירה לימודית. מי מאתנו שעדיף להם למידה בשקט יזכרו כמעט כל שיר.

 

אם גיליתם שעדיף לכם ללמוד עם מוזיקה ברקע, הקפידו לשמוע מוזיקה מדיסקים או נגנים למיניהם ולא דרך הרדיו. כך תמיד תדעו מה השיר הבא שיגיע, ולא יוכל להיווצר מצב שבו פתאום ינוגן ברדיו שיר שאתם מאוד אוהבים או שמזכיר לכם משהו, ותפסיקו ללמוד ותתחילו להקשיב.

 

מומלץ גם לשמוע מוזיקה מוכרת, כזאת שכבר שמעתם פעמים רבות ולא דיסק שזה עתה רכשתם ואתם שומעים אותו לראשונה במהלך הלמידה, כי אז הסבירות שתתרחש למידה אמתית היא אפסית. עדיפה גם מוזיקה אינסטרומנטלית ללא שירה, שוב מאותן הסיבות.

 

בטור הבא נדבר על שימוש בעזרי לימוד נכונים, תאורה מותאמת בסביבת הלימוד, האם כדאי או לא כדאי לאכול תוך כדי הלימודים ועל הקושי בשינוי הרגלים. בהצלחה!

 

הכותב הוא מומחה למיומנויות למידה, ממקימי חברת פסיפס להנחיה והקניית מיומנויות למידה להורים, סגלי חינוך, סטודנטים ותלמידים. ממחברי הספר "סודות הלמידה"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים