שתף קטע נבחר

"איימו על חיי". מה קדם להתפטרות שאבאס?

ישראל חשפה כי ב-2012 עבד ראש ועדת החקירה של "צוק איתן" כיועץ לאש"ף וקיבל 1,300 דולר. הוא טוען: "קיבלתי מיילים מאיימים מאוד. כך פועלים אנשים שלא רוצים חקירות"

וויליאם שאבאס, ראש ועדת החקירה שמינה האו"ם לחקור את "צוק איתן", התפטר לאחר שישראל חשפה כי בשנת 2012 עבד שאבאס כיועץ לאש"ף ואף קיבל בתמורה סכום של 1,300 דולרים. ישראל דרשה בעקבות זאת את פיטוריו המיידיים של שאבאס והפעילה לחצים כבדים על האו"ם.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet   

 

פרופ' שאבאס (64) הודה במכתב ההתפטרות שלו לנשיא מועצת האו"ם לזכויות אדם כי אכן בשנת 2012 הכין חוות דעת משפטית לארגון שחרור פלסטין. חוות הדעת הזו בחנה את המשמעויות של החלטת עצרת האו"ם בנוגע למעמד של פלסטין כמשקיפה ומדינה לא חברה.

 

 

חוות הדעת של שאבאס עסקה גם באפשרות של הצטרפותה של פלסטין לאמנת רומא שהיא מקור הסמכות של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג שפלסטין ביקשה להצטרף אליו. בעקבות התלונה הישראלית שאבאס החליט להתפטר, כדי שלא לפגוע בעבודת הוועדה שלו שכבר השלימה את שלב גביית העדויות.

 

"קיבלתי מיילים אגרסיביים ומאיימים מאוד. קיבלתי איומים על חיי", אמר שאבאס לאתר "מידל איסט איי". הוא טען כי אינו מאשים ארגון או מדינה באיומים עליו - אבל לדבריו אותן מתקפות הגיעו בעקבות סביבה שעודדה זאת. "זה מה שעושים אנשים שלא רוצים חקירות. הם אומרים שאם אתה מסכים להשתתף בחקירה עצמאית וללא פניות, בצורה זו או אחרת אתה תשלם את המחיר על זה".  

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס להתפטרות מוקדם יותר ואמר כי "עכשיו צריך לגנוז את פרסום הדו"ח שנכתב ביוזמת מועצת זכויות האדם של האו"ם, גוף אנטי ישראלי שהוכיח בהחלטותיו כי אין בינו לבין זכויות אדם דבר".

 

שר החוץ אביגדור ליברמן אמר כי ההתפטרות לא תשנה את מסקנות הוועדה, "שהן מוטות מראש, בהתאם לגוף שהקים אותה שכל מטרתו היא ניגוח ופגיעה בישראל". עם זאת, ליברמן ציין כי "מדובר בהישג נוסף לדיפלומטיה הישראלית ולפעילותם המסורה של אנשי משרד החוץ. התפטרותו של שאבאס מוכיחה שאפילו הצבועים הגדולים ביותר בגופים הבינלאומיים אינם יכולים להתעלם מכך שמינויו לחקור את ישראל היה משול למינויו של קין בכדי לחקור מי רצח את הבל".

 

"לא שונא ישראל"

שאבאס מונה בחודש אוגוסט האחרון על-ידי המועצה לזכויות אדם של האו"ם לחקור את מבצע "צוק איתן" ולחפש ראיות לפשעי מלחמה שביצעה לכאורה ישראל. במכתב למועצה, שהעתק ממנו הגיע לידי סוכנות רויטרס, כתב שאבאס שהוא מתפטר מיד כדי למנוע מהעניין להאפיל על הכנת הדו"ח שממצאיו עתידים להתפרסם בחודש הבא. יחד עמו יושבים בוועדה דודו דיאן, מומחה לזכויות אדם מסנגל, ומארי מקגוון דיוויס, שופטת בית המשפט העליון לשעבר בניו יורק ותובעת פדרלית.

 

מי שהכריז על מינוי חברי ועדת החקירה היה שגריר גאבון במועצת זכויות האדם של האו"ם, בודלר נדונג אלה, הנשיא ה-47 של המועצה - גוף שהתמקד לא פעם בביקורת נוקבת על פעולות ישראל בשטחים. "צוות החקירה העצמאי יחקור את כל ההפרות של החוק ההומניטרי הבינלאומי בפעולות הצבאיות מאז 13 ביוני 2014", נמסר בהודעת האו"ם. 

 

על רקע הביקורת הרבה בישראל נגדו קרא שאבאס לישראל בראיון לאולפן ynet באוגוסט האחרון לשתף פעולה עם הוועדה ודחה את ההאשמות כי הוא אנטי ישראלי. "אני לא שונא ישראל", אמר, "אני חבר של ישראל. הייתי בישראל פעמים רבות. האינטרס של ישראל לשתף פעולה ולהסביר הכול, בדיוק כשם שזה אינטרס של כל אחד שמאשימים אותו במשהו לנסות ולהסביר את גרסתו", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים