שתף קטע נבחר

לקראת נאום נתניהו: מחוקקים דמוקרטיים נזפו בשגריר ישראל

רון דרמר נפגש עם צירים יהודים במטרה לרכך את ההתנגדות לנאום, אך הם עמדו במחאתם. במקביל מדווח האתר "פוליטיקו" על עשרות סנטורים וחברי קונגרס שיחרימו את הנאום, במחאה על "התרגיל" מאחורי גבו של אובמה. גם סגן הנשיא ביידן לא החליט אם יגיע

מתרחבת המחלוקת בארה"ב סביב הנאום הצפוי של בנימין נתניהו מול בתי הקונגרס ב-3 במרס, שלכאורה נרקם מאחורי גבו של ברק אובמה : שגריר ישראל לארה"ב רון דרמר ננזף היום (ד') על ידי שבעה צירים דמוקרטים שאיתם נפגש בניסיון להרגיע את המחאה נגד הנאום, שתואם עם הרפובליקנים אך לא עם הממשל. על פי סוכנות הידיעות AP, שציטטה יועץ בקונגרס, השבעה התלוננו על ההסלמה ביחסי המדינות לקראת הנאום.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

הסערה סביב נאום נתניהו:

 

דרמר ביקש מסטיב ישראל, דמוקרטי וחבר בית הנבחרים, לארגן פגישה עם דמוקרטים, שבה הם התלוננו על ההסלמה המפלגתית שנגרמה כתוצאה מנאומו הקרוב של נתניהו והבהירו לדרמר שישראל צריכה למצוא דרך להנמיך את הטמפרטורה הפוליטית. כך לפי יועץ בכיר בקונגרס. "ארגנתי פגישה עם השגריר דרמר, והזמנתי תומכי ישראל דמוקרטים מרכזיים להשתתף", אמר ישראל. "דנו במגוון נרחב של דעות, אבל כולנו הסכמנו שצריך לשים דגש על כך שאף פעם לא צריך להשתמש בישראל ככלי משחק פוליטי".

 

בשיחה עם דרמר השתתפו שבעה צירי בית הנבחרים יהודים, כולם נחשבים בעלי השפעה ואוהדים את ישראל. ביניהם היו יו"ר המפלגה הדמוקרטית דבי וסרמן-שולץ עם עמיתה מפלורידה טד דויטש, ניטה לואי, ג'רי נאדלר וסטיב ישראל מניו יורק, סנדר לוין ממישיגן וג'ן שקובסקי מאילינוי. הדרישה שלהם היתה לדחות את ההופעה של נתניהו בקונגרס עד לאחר הבחירות. ברד שרמן מקליפורניה אמר ל"פוריין פוליסי" בציניות שכדאי לנתניהו לדחות את הביקור בוושינגטון וליהנות מפריחת הדובדבן.

 

ב"פוליטיקו" כותב שחברי הקונגרס היהודים לא האמינו לשגריר דרמר שטען בפניהם כי לא ציפה את המהומה המפלגתית כשעקף את הבית הלבן וסיכם על הנאום רק עם יו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר. חברי הקונגרס היו מאוחדים בדעה שאם ראש הממשלה נתניהו רוצה לתקן האת מצב, עליו לעשות יותר מאשר לשלוח את השגריר להתנצל בפניהם. לפי הדיווח, לדבריהם כדי להוכיח את כנותו הוא צריך לבטל את הנאום או לדחות אותו.

 

חברי הקונגרס היהודים אמרו לדרמר שאם נתניהו מגיע לשכנע אותם בנושא האיראני, הם היו מציעים לו לקיים איתם שיחות פנימיות ולא לשאת נאום פומבי בקונגרס. הם יצאו מהפגישה מתוסכלים יותר מאשר נכנסו אליו, תוך שהם מאיימים להחרים את נאום ראש הממשלה. הזעם של חברי הקונגרס הדמוקרטים נובע מכך שהם לכודים בין תמיכתם בישראל לבין המחויבות שלהם לעמוד מאחורי הנשיא ממפלגתם.

 

במקביל, סגן הנשיא ג'ו ביידן טרם החליט אם יגיע לנאום, חרף היותו יו"ר הסנאט. והוא אינו היחיד: אתר האינטרנט "פוליטיקו" מפרסם היום שכמה עשרות סנאטורים דמוקרטים וצירי בית הנבחרים, הזועמים על "התרגיל" של נתניהו ויו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר, שוקלים גם הם אם להיות נוכחים.

 

בין המתלבטים ישנם 44 צירים שחורים. שלושה צירים אחרים (ובהם היהודי סטיב כהן מטנסי), צפויים לפנות לביינר במכתב רשמי בדרישה לדחות את נאום נתניהו עד אחרי הבחירות בישראל. על פי הפרסום ב"פוליטיקו", ביקורת על הנאום המתוכנן של נתניהו נמתחת גם בקרב הפוליטיקאים והקהילה היהודית.  

ארכיון. נתניהו וביידן בפגישה בבית הלבן (צילום: אבי אוחיון לע"מ) (צילום: אבי אוחיון לע
ארכיון. נתניהו וביידן בפגישה בבית הלבן(צילום: אבי אוחיון לע"מ)

 

 

ההתלבטות של סגן הנשיא ביידן משמעותית מאחר שהוא נחשב לאחד התומכים הגדולים של ישראל בממשל אובמה. בנאומים מסוג זה יושב סגן הנשיא על הבימה ליד יו"ר בית הנבחרים, והיעדרות שלו תהיה מכה קשה לנתניהו. ראש הממשלה מודע לאפשרות שבזמן הנאום יהיו מושבים דמוקרטיים ריקים, ובימים אלה הוא עושה מאמץ - הן בשיחות טלפון לחברי קונגרס והן בפגישות מהסוג שקיים השגריר דרמר - ומנסה לשכנע אותם שאין לו כל כוונה לפגוע בנשיא אובמה.

 

אלא שנראה שלפחות כרגע, ההיסוס של ביידן משפיע על חברי קונגרס דמוקרטים הנחשבים ידידי ישראל. כך למשל, סנאטור כריס קון מדלאוור אמר: "אני עדיין מקווה שהנאום הזה יידחה עד לאחר הבחירות שלהם". סנאטור טום קיין, ששב לאחרונה מביקור בישראל, הוסיף: "זו לא הנורמה לעשות את זה מייד לפני הבחירות".

 

ציר הקונגרס ארל בלומנהאור: "היו"ר ביינר חייב לבטל את הנאום של נתניהו בפני הקונגרס. אם הוא לא יבטל, אסרב להיות חלק מהמעשה הנואל של פוליטיזציה מוגזמת".

 

ציר הקונגרס אדם שיף הוסיף שהזמנה להופיע שבועיים לפני הבחירות בישראל, נותנת את התחושה של ניסיון להתערב בפוליטיקה הישראלית: "בנוסף לכך אני מוצא זאת בלתי רגיל שמנהיג זר מוזמן להופיע בפני הקונגרס לקדם חקיקה שהנשיא מתנגד לה".

 

מנגד, ישנם יהודים תומכי ישראל שהודיעו כי יגיעו בכל מקרה, כמו הסנאטור הבכיר צ'ארלס שומר וציר בית הנבחרים אליוט אנגל, שניהם מניו יורק.

 

דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט הבהיר בהתייחסו לאפשרות של החרמת נאום נתניהו, כי "חברי הקונגרס יצטרכו להחליט עבור עצמם אם להגיע, בהסתמך על הלו"ז שלהם ועל דעותיהם על מה שאירע בשבועות האחרונים". הוא הסביר עוד כי "הנשיא מעוניין להבטיח שהיחסים בין ארה"ב לישראל לא יושפעו מפוליטיקה מפלגתית באף אחד מהמדינות, והחשש הוא שהפרת הנהלים בהקשר הנאום תיצור מראית עין כי היחסים האלו הם בין מפלגה אחת בישראל למפלגה אחת בארה"ב". לדבריו, זו הסיבה שאובמה לא מוכן להיפגש עם נתניהו במהלך ביקורו בוושינגטון ערב הבחירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח, לע"מ
ארכיון. נתניהו וסגן הנשיא ביידן
צילום: חיים צח, לע"מ
מומלצים