שתף קטע נבחר

כך תשמרו על בטיחות ילדים בבית של סבא וסבתא

נתונים מהעולם מצביעים על עלייה במספר הילדים שנפגעים מתרופות המאופסנות אצל סבא וסבתא. "ההנחיות לגבי בטיחות בבית השתנו בשנים האחרונות וסבא וסבתא לא מעודכנים", אומרים בארגון "בטרם"

סבים וסבתות מהווים חלק משמעותי וחשוב בחיי נכדיהם. רבים מהם אף משמשים כמטפלים עיקריים בנכדיהם ונמצאים עימם זמן רב אולם פעמים רבות בני הגיל השלישי לא מעודכנים בהנחיות הבטיחות החדשות ובכך עלולים לסכן את הילדים.

 

עוד כתבות במדור 60 פלוס:

דו"ח: ממה מבוגרים הכי מוטרדים?

אחת ולתמיד: מה לאכול כדי להישאר בריאים?

10 כללים לאימון האפקטיבי ביותר עבורכם

 

סקר שערך ארגון ויצו העלה כי- 70% מהסבים והסבתות בישראל מסייעים בגידול הנכדים. עוד עולה מהסקר כי שליש מהסבים ומהסבתות מבלים לפחות פעם בשבוע עם הנכדים, חמישית מהם רואים את נכדיהם כמעט כל יום ורבע רואים את נכדיהם בין פעמיים לשלוש בשבוע.

 

במחקר אחר שנעשה באוניברסיטת אלבמה נמצא כי משנת 2000 ועד 2011 מספר הסבים והסבתות המהווים המטפל העיקרי בנכדיהם עלה בכמעט 20%.

עזרה בגידול הילדים מחייבת בטיחות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עזרה בגידול הילדים מחייבת בטיחות(צילום: shutterstock)
 

האחריות על הנכדים והעזרה בגידולם מחייבת ידע גם בתחום בטיחות הילדים. במחקרים שונים נמצא כי רבים מהסבים והסבתות אינם מכירים את המלצות הבטיחות החדשות למשל בנושא מושבי בטיחות ובטיחות בשינה כמו לדוגמא: תנוחת השכבת תינוקות, המלצות שהשתנו מאז היו בעצמם הורים לילדים קטנים.

 

עלייה בילדים שנפגעים מתרופות

מחקרים מארצות הברית מראים כי מאז שנות ה-70, בעוד שאחוז הילדים שנפטרו כתוצאה מהרעלות ירד בחצי, אחוז הילדים שנפטרו מהרעלות כתוצאה מתרופות כמעט הוכפל.

 

אחד ההסברים שניתנו במחקר היה כי במשפחות רבות הילדים מבלים יותר ויותר בהשגחת סבא וסבתא אשר בביתם נמצאות תרופות בעלות רעילות גבוהה מאוד בטווח השגה של הילדים. חוסר מודעות לגבי הסכנה המוגברת המצויה בקופסת הכדורים המשמשת לאחסון ושימוש יומי של תרופות אלו ע"י הסבא והסבתא מהווים סכנה משמעותית לחיי הילדים.

 

ממצא זה נמצא במחקר נוסף בנושא שהדגיש את חשיבות העלאת המודעות של הסבים והסבתות בנושא אחסון בטוח של תרופות.

מספר הילדים שנפטרו מהרעלות כתוצאה מתרופות הוכפל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מספר הילדים שנפטרו מהרעלות כתוצאה מתרופות הוכפל(צילום: shutterstock)
 

חומרי ניקיון, חימום ושתייה חמה: סכנה

על מנת לשמור על בטיחות הילדים בבית חשוב להבטיח כי סביבת הבית תהיה בטוחה לילדים בכל בית בו הילדים שוהים.

 

כך למשל אחסון בטוח של תרופות, חומרי ניקוי והדברה, עדיפות לאמצעי חימום ללא אש גלויה, אם מדובר בתינוקות ופעוטות ויש מדרגות בבית יש להתקין שער בטיחות למניעת עליה או ירידה ללא השגחה וכד'.

 

בנוסף חשוב כי כל מי שמטפלים בילדים נוקטים בהתנהגויות בטוחות. לדוגמא, המנעות משתיית משקה חם בזמן החזקת הילדים, השגחה רציפה על נכדים צעירים בזמן אמבטיה, המנעות מהצבת ריהוט שהילד יכול לטפס עליו מתחת לחלון וכד'

 

האם אתם יודעים לחבר את מושב הבטיחות?

בנוסף ליצירת סביבה בטוחה בבית חשוב לזכור את הבטיחות בדרך אליו.

 

סקר שהוצג בכנס הדו-שנתי של עמותת "אנשים באדום" הראה כי כ- 50% מהסבים והסבתות מסיעים נכדיהם לפחות אחת לשבוע.

 

מחקר שבחן תאונות דרכים בהם נפגעו ילדים מצא כי אמנם ילדים שנסעו עם סבים וסבתות נפגעו פחות מאשר אלו שנסעו עם הוריהם, אך גרס כי על מנת להעלות את בטיחות הילדים יש להגביר את הידע בקרב הסבים והסבתות אודות הדרך הבטוחה להסיע נכדיהם.

 

שכן בשנים האחרונות חלו שינויים רבים בתחום של מושבי בטיחות וחשוב לוודא כי הסבים והסבתות יסיעו את הילדים חגורים במושב בטיחות מתאים וכי הם יודעים כיצד לעגן מושב זה כראוי.

 

 

הכותבת הינה מנהלת ממשל וקשרי חוץ בארגון "בטרם" לבטיחות ילדים.

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
חשוב לשמור על סביבה בטוחה לילדים גם בבית של סבא וסבתא
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים