שתף קטע נבחר

זגורי, אל תיגע לי בשואה

בן לשורדי השואה ונשוי לאישה ממשפחת זגורי מסביר מדוע טעו יוצרי סדרת הטלוויזיה כשעשו שימוש בשואה כדי לדבר על פערים עדתיים

בפרק האחרון בסדרה "זגורי אימפריה" הוצג אב המשפחה כמי שלא עומד בצפירת הזיכרון ביום השואה. התגובות היו חצויות ונעו בין הסכמה מלאה עם רעיון אי העמידה בצפירה לבין סלידה מוחלטת.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet

קצבאות למוטרדות / יואב אלמגור

הניחו לבקבוקים / יריב אופנהיימר

מתוך הסדרה "זגורי אימפריה" (צילום: אוהד רומנו) (צילום: אוהד רומנו)
מתוך הסדרה "זגורי אימפריה"(צילום: אוהד רומנו)
 

מי שמסכים עם הרעיון טוען לאפליה מתמשכת של יוצאי צפון אפריקה ורצון לקבוע את "יום המעברות" כיום זיכרון מקביל ליום השואה. השימוש בזיכרון השואה כדי לקדם רעיון או להביא עוד רייטינג לסדרת טלוויזיה הוא רעיון בזוי שמטרתו לעורר שוב בחברה הישראלית דיון שצריך להיעלם. כי הרי גם ניצולי השואה ובני משפחותיהם יכולים להתלונן על אפליה מתמשכת.

 

מדינת ישראל לא ידעה לקלוט את ניצולי השואה ולטפל בהם כראוי ועד היום הטיפול בניצולים האחרונים שעדיין בחיים מבזה. הכספים שהועברו מגרמניה במטרה לשקם את ניצולי השואה נלקחו למטרות אחרות. ניצולי השואה בשנים הראשונות של מדינת ישראל היו מוקצים וחלקם התביישו לספר את מה שהיה. רק אחרי משפט אייכמן התחילו לעלות שאלות והדברים נפתחו יותר אך גם אז לא בצורה מספקת.

 

אבל הדיון לא צריך להתמקד רק בעבר. התהליכים הדמוגרפיים במדינת ישראל יביאו בסופו של דבר לשינוי והדיון העדתי יירד בסוף מהפרק. ריבוי הזוגות ה"מעורבים" ישנה את המבנה החברתי של ישראל, ובעוד דור או שניים כולם יהיו ישראלים. פתיחת ההשכלה הגבוהה והגדלת מוסדות הלימוד מאפשרות לכולם לרכוש השכלה והן הבסיס החשוב ביותר לפתרון האפליה ולהקטנת הפערים החברתיים. עדיין יישארו אלו המשתמשים ברעיון האפליה על מנת לקדם את עצמם בפוליטיקה, להבליט את הצלחתם בעולם שבו היו מופלים או להגדיל את הרייטינג.

 

למען הסר ספק ולמי שקורא טור זה, אני בעצמי נכד לשרידי שואה ונשוי לישראלית שהוריה יוצאי מרוקו (שגם שם משפחתם במקרה הוא זגורי). ילדיי הם חצי פולנים וחצי מרוקאים והם מייצגים יותר מכל את הישראלי החדש, זה שמתרכז גם בעתידו ולא רק בעברו. סבי וסבתי הגיעו לארץ בלי כלום (לא רכוש ולא משפחה) ונשלחו לגור בפריפריה בדירת שיכון כמו עולים אחרים ממזרח אירופה. הם גרו שם גם עם עולים מצפון אפריקה שהיו חבריהם הטובים ביותר.

 

אסור לנו כישראלים לאפשר את התופעות של שימוש בזיכרון השואה כדי לקדם רעיון כזה או אחר ולא משנה כמה הוא חשוב. את השואה צריך להשאיר בצד, מחוץ לדיון על אפליה בישראל - כי הרי אם היו משתמשים בשואה לקדם רעיון על אפליה בחו"ל, כולנו כישראלים וכיהודים היינו טוענים לאנטישמיות.

 

החברה הישראלית תשתנה ונושא העדתיות יירד מסדר היום. מה שלא עושה השכל יעשה הזמן.

 

פרופ' טל שביט, מומחה למימון ופסיכולוגיה של משקיעים, סגן דיקאן בית הספר למנהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למנהל

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד רומנו
מתוך "זגורי אימפריה"
צילום: אוהד רומנו
צילום: רונן טופלברג
טל שביט
צילום: רונן טופלברג
מומלצים