שתף קטע נבחר

תיעוד נדיר: חיילים מוקפצים מול מסתנן מעזה

בזמן שחמאס משתקם מעברו השני של הגבול, פועלים לוחמי הגדס"ר הבדואי בניסיון לשמור על שקט מתוח. "בעזה נערכים מחדש לסבב הבא", הם יודעים. צוות ynet הצטרף למג"ד בסיור והיה עד להיתקלות בפלסטיני שחצה את הגדר ועבר "נוהל הפשטה". מאז סיום המבצע: 50 כתבי אישום הוגשו נגד מסתננים

רגע לפני שיעבור לראשונה להגן על יהודה ושומרון - גדוד הסיור הבדואי בצה"ל במתח שיא מול רצועת עזה: חצי שנה אחרי מבצע צוק איתן, הגבול ברצועת עזה רחוק מלהיות גבול שלום. סיור לאורך גדר המערכת בדרום הרצועה עם מפקד גדוד הסיור הבדואי, סגן-אלוף זאהי ראחל, חושף מציאות מורכבת ונפיצה, שעלולה להתלקח מחדש על רקע המצוקה הקשה בעיירות העזתיות שטרם הצליחו להתאושש מההרס.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

ביבי חביבי // החדש של נוי אלוש // רק ב-ynet

 

בזמן שבצה"ל שיקמו את המכשול בגבול עם עזה, גם חמאס לא קפא על שמריו: לצד דיווחים מפי גורמים פלסטינים על חידוש חפירת המנהרות, שקד הארגון על חידוש מאגר הרקטות שלו והקמת מוצביו. חלק מפעילי הארגון כבר ניצבים חמושים בעמדות הבט"ש שלהם, כמה עשרות מטרים ממוצבי צה"ל הקדמיים. "אנחנו רואים אותם אוכפים את השליטה ומונעים גם ממפגינים להתקרב לגדר", אומרים באוגדת עזה, "בסך הכל הם שומרים על השקט בצד השני, אבל גם נערכים מחדש לסבב הבא".

 

חמאס אמנם פועל נגד ארגונים סוררים שמעוניינים לירות רקטות על ישראל, אך לא הצליח למנוע ירי פצמ"רים לעוטף עזה בשלושה מקרים מאז סיום המבצע. גם את התקרית הקשה ביותר, אז ירה צלף לעבר לוחם הגדס"ר הבדואי ופצע אותו קשה, חמאס לא עצר. בצה"ל מעריכים, חודש וחצי אחרי התקרית, שהאחראי לה הוא פעיל סורר שהסתתר בשיחים וניצל את הרגע שבו הסיר הלוחם את השכפ"ץ שלו כדי להחליף לבגדי יום, כדי לבצע את הירי. ניתוח ניקוז חזה בשטח שביצעו בחייל רופאי החטיבה הדרומית באוגדת עזה הציל את חייו, ובקרוב, לאחר שיתאושש, הוא אף צפוי לחזור לשורות הגדוד.

המג"ד מתפעל את האירוע. כל תקרית יכולה להסלים (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
המג"ד מתפעל את האירוע. כל תקרית יכולה להסלים

מוקפים בעיגול - 2 פעילי חמאס מתצפתים על הצד הישראלי (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
מוקפים בעיגול - 2 פעילי חמאס מתצפתים על הצד הישראלי(צילום: יואב זיתון)

מה שחמאס לא מצליח, או כלל לא מנסה למנוע, הוא ניסיון של פלסטינים לחצות את הגדר. בגדס"ר הבדואי מכירים היטב את התופעה המסוכנת, המנוצלת על-ידי חמאס לאיסוף מודיעין על כוחות צה"ל, עוד מהימים שלפני המבצע. זו התגברה אחרי צוק איתן, אז קרוב ל-100 פלסטינים חצו ונתפסו (בודדים מהם במרחק כמה מאות מטרים לתוך שטח ישראל), ומעוררת דאגה בקרב תושבי עוטף עזה.

 

באוגדת עזה מעריכים כי רוב החודרים אינם מחבלים, אלא הם מנסים במכוון להיכלא בכלא הישראלי, שבו התנאים טובים יותר מהחיים ברצועת עזה. הם מתקרבים לגדר, מתיישבים על ציר המערכת, וממתינים לכוחות. זו גם הסיבה, כך סבורים בצבא, שבחלק מהמקרים הם מגיעים חמושים ברימונים ובסכינים - כדי להאריך את עונשם בכמה שיותר שנים.

 

"מבחינתנו, כל מסתנן מנסה לעשות פיגוע"

באמצע הסיור עם המג"ד, בעודו מסתכל על פעילי חמאס בגבעה שמעבר לגדר, נשמעת ברשת הקשר מדווח הקריאה "פרש תורכי" - האות המיתולוגי לזיהוי ראשוני של חדירה חשוד. רחאל מכניס להילוך ודוהר צפונה לנקודה. טנקים עולים לעמדות, תצפיתניות מבצעות ירי אזהרה ממקלעי ה"רואה יורה", והכוחות סוגרים מעגל תוך שניות על זירת החדירה.

המג"ד סא"ל זאהי רחאל. הלוחמים ביקשו לעבור גזרה (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
המג"ד סא"ל זאהי רחאל. הלוחמים ביקשו לעבור גזרה(צילום: יואב זיתון)
 

 

סא"ל רחאל מורה ללוחמיו להישאר בג'יפ הממוגן מחשש לירי צלפים. מולנו, במרחק ביטחון של 30 מטרים, עומד האיש שהקפיץ את כוחות צה"ל - נער פלסטיני צנום, עם ידיים מורמות. הוא ממלא את דרישות המג"ד שכורז לו מתוך הג'יפ להתפשט, כחלק מנוהל שנועד לוודא שהפלסטיני שחדר לא נושא על גופו חגורת נפץ.

 

"תשמור על כבודו", מבקש המג"ד ממני בעודי מצלם, לפני שהוא פונה לתחקר את החשוד. "הוא אומר שהוא רב עם אבא שלו ולא הצליח במבחנים בבית הספר, אבל זו כבר הפעם השנייה שהוא חוצה", הוא מסביר לי. "נעביר אותו לחקירת שב"כ. מבחינתנו כל חדירה כזו היא של מחבל שבא לעשות פיגוע, ולכן כל הכוחות מיד נדרכים. יכול לעבור שבוע בלי חדירה ויכולות להיות גם כמה חדירות בשבוע".

 

גדוד הסיור הבדואי מזוהה עם רצועת עזה יותר מכל גדוד אחר בצבא, והוא למעשה הגדוד היחיד שאחראי על גזרת הגבול בדרום הרצועה ברציפות מאז שהוקם בסוף שנות ה-80. הגדוד מורכב ברובו מלוחמים מהמגזר הבדואי (70% מהצפון ו-30% מהנגב), לצד לוחמים יהודים יוצאי העדה האתיופית, ולוחמים ערבים נוצרים ומוסלמים.

 

לאור דרישות מפקדי הגדוד ולוחמיו והרצון למנוע שחיקה, עתיד הגדוד לרשום בקיץ תקדים: הוא יעזוב את הגזרה לראשונה מאז שהוקם הגדוד ויתפוס קו בגזרת ג'נין. למרות הקפיצה לאיו"ש, בגדוד לא שוכחים את ייעודם המקורי: בתרגיל פתע גדודי שערכו באחרונה הלוחמים בגזרת כיסופים לאחרונה, התרחיש שעליו התאמנו היה ברור: כניסה מיידית לרצועת עזה, לחידוש הלחימה בחמאס.

 

פרויקט הגדר בעוטף עזה תקוע

מאז סיום המבצע בעזה בקיץ האחרון הגישה פרקליטות מחוז דרום יותר מ-50 כתבי אישום נגד מסתננים מעזה. רובם לא תכננו לבצע פיגוע בישראל. למעשה, כתבי האישום מזכים אותה ב"כרטיס כניסה" לישראל.

 

"ישנן כמה נקודות בגדר שדרכן ניתן להסתנן", אמר גורם ביטחוני בעוטף עזה. "בצה"ל מכירים היטב את הבעיה ועובדים כדי לשפר את היכולות, אך עד אז הפלסטינים מסתננים דרך אותן נקודות שבדרך כלל חוצות ואדיות".

 

לדבריו, "המסתננים שחותכים את הגדר מחזירים אותה למצב המקורי לאחר המעבר כדי שלחבריהם יהיה קל יותר לפתוח אותה כמה ימים לאחר מכן".

 

ראשי הרשויות בעוטף עזה מתריעים על התופעה השכם וערב ודורשים את הקמתה של הגשר החדשה. במשרד הביטחון מונחת תוכנית לבניית הגדר החדשה והמתקדמת לאורך עוטף עזה, גדר זהה לזו שהוקמה לאורך גבול ישראל-מצרים. הפרויקט תקוע, אך בצה"ל משקיעים בשיקום הגדר שנפגעה לאחר מבצע "צוק איתן".


פורסם לראשונה 11/02/2015 11:27

 

בהכנת הידיעה השתתף מתן צורי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
לוחמי הגדס"ר. ישברו שגרה בג'נין
צילום: דובר צה"ל
מומלצים