שתף קטע נבחר

יחסי מרות: מתי מותר לקיים קשר בעבודה?

פרשיות רבות חושפות לאחרונה בעלי תפקידים בכירים שנחקרים בשל ביצוע הטרדות מיניות בעבודה. מתי מותר לנהל קשר כזה במסגרת העבודה, האם יש משמעות להפרש הגיל ומה קורה אם העובדת "הסכימה"? מדריך

לאחרונה אנו עדים ליותר ויותר מקרים, בהם בעלי תפקידים בכירים קיימו קשרים אינטימיים עם עובדות ולאחר מעשה מוצאים עצמם נחקרים בשל ביצוע הטרדות מיניות. מקום העבודה מעצם טיבו, הוא מקום בו נקשרים קשרים חברתיים וגם רומנטיים, ולא תמיד ברור מתי מדובר במערכת יחסים לגיטימית ששני הצדדים מסכימים לה ומתי מדובר בהטרדה מינית אסורה.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה 

>>> רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר

 

האסוציאציה הראשונה כשאומרים הטרדה מינית היא נגיעות או כפיית מין ללא הסכמה, אבל לא תמיד זה המקרה. ההגדרות של הטרדה מינית הורחבו במסגרת החוק במטרה "לנקות" את סביבת העבודה.

 

לפיכך, כאשר מדובר במסגרת יחסי עבודה, פעולות כגון הצעות בעלות אופי מיני שלא הראה עניין בהן, התייחסויות המתמקדות במיניות, פרסום תצלום, תמונה, סרט או הקלטה של אדם המתמקד במיניותה ועוד - תיחשבנה כהטרדה מינית.

 

לא תמיד ברור מיהו "בעל המרות"

הטרדה מינית תוך ניצול מרות אינה בהכרח הצעה של הבוס הישיר לקיום יחסי מין תמורת קידום. בפסיקה נקבע כי די בפערי הכוחות שבין עובדת לבין מנהל, או ביכולת השפעתו - גם עקיפה - על עתידה במקום העבודה, ובחשש כי תפוטר - כדי לקבוע שמדובר בהטרדה מינית תוך ניצול יחסי מרות.

 

אך לא תמיד ברור מיהו "בעל המרות". בעל מרות ייחשב מי שיש לו השפעה וסמכות, גם אם הוא לא הממונה הישיר - כלומר, לא רק הבוס הישיר. פסקי הדין נותנים הגדרה רחבה לממונה. 

 

ומה קורה עם העובדת "הסכימה"? בנסיבות של יחסי מרות בין עובד לממונה למשל, לא יידרשו המתלונן או המתלוננת להראות כי הראו למטריד שאינם מעוניינים בהצעות או בהתייחסויות המיוחסות לו.

 

ואם העובדת לא הוכיחה כי חששה מהבוס? אין חובת הוכחה על כך שהעובד או העובדת פחדו מפני הממונה עליהם. 

 

האם יש משמעות להפרש הגיל? לפי בית המשפט העליון, ככל שפערי הכוח והפרשי הגילאים בין הממונה לכפוף לו גדולים יותר כך ניתן לקבוע כי מדובר בניצול יחסי מרות, אך גם זאת צריך לבחון לפי הנסיבות וההקשר.

 

ומה אם העובדת יזמה? זאת טענת ההגנה הנפוצה של ממונים שמוגשת נגדם תלונה על הטרדה מינית. לפי הפסיקה העובדה שהעובד הוא זה שיזם את יחסי המין לא שוללת מיד אפשרות לניצול מרות. בנסיבות מסוימות, גם היענות של ממונה ליוזמה של הכפוף לו לפיתוח קשר יכול להיחשב ניצול יחסי מרות.

 

חזקה: קיום קשר אינטימי המתבסס על יחסי מין מזדמנים, גם אם לאורך זמן, בין ממונה ישיר או עקיף לבין כפיפה הסרה למרותו, נעשה תוך ניצול יחסי מרות ומהווה הטרדה מינית בפסק דין תקדימי קבע בית הדין הארצי לעבודה כי הוא רואה מחובתו להנחיל נורמה חברתית רצויה, שלפיה מערכת יחסים של בעל מרות עם מי שכפופה לו, המבוססת על קיום יחסי מין מזדמנים בחדר צדדי ומוסתר במקום העבודה, מדיפה ריח חריף של ניצול יחסי מרות, המאששים את הטענה כי מדובר בהטרדה מינית. במקרה זה, כדי להימנע מטענה של הטרדה על הממונה לדווח לממונים עליו על הקשר הרומנטי ולדאוג להפרדה ביניהם בעבודה (להסרת המרות).

 

לסיכום, מטבען של הגדרות שתמיד יוותר תחום אפור. יחד עם זאת נראה שעם התפשטות התופעה, המחוקק ובתי המשפט יצמצמו בפרשנותם את הלא נודע ויהפכו את השטחים האפורים לברורים יותר.

 

הכותבת מתמחה בתביעות הטרדה מינית בעבודה ומנהלת אתר עובדות .


פורסם לראשונה 05/02/2015 22:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן "ידיעות אחרונות"
בעל מרות ייחשב מי שיש לו השפעה וסמכות בעבודה, גם אם אינו ממונה ישיר
צילום: גיל נחושתן "ידיעות אחרונות"
מומלצים