שתף קטע נבחר

שביתה במשפחתונים: "לא סופרים אותנו"

הבוקר יושבתו מאות משפחתונים שפועלים בבתים פרטיים בפיקוח משרד הכלכלה. המטפלות מוחות על שכרן ותנאי העסקתן. "אני לא זכאית לימי מחלה, לפיצויים או לפנסיה". משרד הכלכלה: "מתייחסים לכל טענותיהן"

3,400 מטפלות במשפחתונים שנמצאים בפיקוח משרד הכלכלה, שבהם לומדים כ-15 אלף ילדים עד גיל 3, ישביתו הבוקר (יום ב') את פעילותן במחאה על תנאי העסקתן. בשעה 10:00 יקיימו המטפלות הפגנה מול משרד הכלכלה בירושלים. "30 שנה אני עובדת, גידלתי דורות של הורים וילדים, ומשרד הכלכלה מתייחס אליי כאחת שלא עשתה כלום בחיים", אומרת מנהלת משפחתון.

 

 ביבי חביבי // החדש של נוי אלוש // רק ב-ynet

 

המטפלות במשפחתונים מרוויחות בממוצע 4,300 שקל בחודש ()
המטפלות במשפחתונים מרוויחות בממוצע 4,300 שקל בחודש

המטפלות מפעילות בביתן הפרטי משפחתון לחמישה ילדים לכל היותר, בפיקוח משרד הכלכלה, אך הן נחשבות עצמאיות. המשפחתונים פועלים מהשעה 7:00 בבוקר ועד 16:30 אחר הצהריים. כשליש מהילדים במשפחתונים הללו הם ילדים המוכרים לשירותי הרווחה, וכשני-שליש מהמטפלות הן חרדיות וערביות. על פי ארגון כוח לעובדים, שמאגד את המטפלות, הן מרוויחות בממוצע כ-4,300 שקל נטו בחודש. התשלום למטפלות מגיע מההורים או מסובסד על ידי המדינה, בהתאם לרמות ההשתכרות של ההורים.

 

אף שהן נחשבות עצמאיות, המטפלות טוענות שהעסקתן כבולה לפיקוח משרד הכלכלה שמגביל את מספר הילדים, שעות העבודה, את יכולתן לקחת חופשה או אפילו לשבת שבעה, דברים שאינם מקובלים לעצמאים במשק. מצד שני הן גם לא נחשבות שכירות, ולכן לא מקבלות תלוש משכורת ולא זכאיות לתנאים סוציאליים או להפרשות לפנסיה. המטפלות טוענות כי בחודשים האחרונים חל עיכוב בהעברת המשכורת שלהן, בחודש ולעתים אף יותר, וכי מטפלות שעובדות בדרום הארץ והגיע להן פיצוי בעקבות מבצע צוק איתן טרם קיבלו אותו, או שלא קיבלו אותו במלואו.

 

"משרד הכלכלה מנהל מדיניות מפלה כלפי המשפחתונים", טוענת נטלי מוקואס, רכזת המשפחתונים בארגון כוח לעובדים. "בעוד המשכורת למטפלות במעונות היום עלתה השנה ב-700 שקל, שכר המטפלות לא עודכן במשך שלוש שנים, ובמקביל עלו מחירי המזון והציוד לפעוטות".

 

מטפלות בדרום טוענות שיש עיכוב בפיצוי מתקופת צוק איתן (ויז'ואל/פוטוס) (ויז'ואל/פוטוס)
מטפלות בדרום טוענות שיש עיכוב בפיצוי מתקופת צוק איתן(ויז'ואל/פוטוס)
 

עליזה ידעי היא יו"ר איגוד המשפחתונים ומנהלת משפחתון זה 30 שנה: "אנחנו מתעוררות מדי יום ב-5:30 בבוקר ומכינות את הבית ואת האוכל לקראת הגעת הילדים. אני עובדת 11 שעות ביום, חמש פעמים בשבוע, ומקבלת פחות מ-4,300 שקל נטו. משרד הכלכלה קובע לי את שעות העבודה, מי הילדים שאקבל למשפחתון, איך הבית שלי ייראה, אבל בסופו של דבר הוא מתנער ממני. כשאימא שלי נפטרה הייתי צריכה לשלם יותר מ-2,000 שקל עבור מחליפה, וכך היה גם כשאבי נפטר. גם לימי מחלה אני לא זכאית, שלא לדבר על זה שאם אני סוגרת מחר את המשפחתון אני לא זכאית לפיצויים או לפנסיה. 30 שנה אני עובדת, גידלתי דורות של הורים וילדים, ומשרד הכלכלה מתייחס אליי כאחת שלא עשתה כלום בחיים. אף אחד לא סופר אותנו ממטר".

 

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "סוגיית מעמדן של המטפלות נדונה כמה פעמים בבתי המשפט ונפסק כי לא מתקיימים יחסי עובד-מעביד בין המדינה, הרשויות המקומיות, נותני השירותים והמטפלת. מסגרת המשפחתון היא פרטית, הוא מופעל על ידי מנהלת המשפחתון שהיא מטפלת עצמאית (בעלת עסק זעיר) בביתה. היא מחליטה מדי שנה אם ברצונה להפעיל אותו כמשפחתון מוכר, או שלא.

 

"התשלום עבור שהות הילדים במסגרות מתקבל משני גורמים: ההורים,

וחלק שמסובסד על ידי המדינה שמועבר באמצעות הרשויות המקומיות ונותני השירות שנבחרו במכרז – שאיתם מתקשר המשרד בהסכם – ולא מהמדינה ישירות למנהלות המשפחתונים. עם זאת, כל טענה על עיכוב בשכר היא חמורה ותיבדק על ידי המשרד, ככל שיעודכן. באשר לעיכוב בהעברת התשלום עבור תקופת מבצע צוק איתן, הוא אכן התעכב מסיבות שונות, אך עד סוף השבוע יועברו ההפרשים לרשויות ולמפעילים".

 

עוד נמסר ממשרד הכלכלה: "תעריף תשלום הורים (המגלם את כל העלויות) במעונות היום עודכן השנה ועלה ב-2.8%, תוספת של כ-35 שקל להורה בממוצע לחודש. התשלום הוא 2,300-1,800 שקל, בהתאם לגיל הילד. ועדת המחירים המשותפת למשרדי האוצר והכלכלה לא עדכנה את התעריף ויש לפנות בנושא למשרד האוצר, אשר לא חתם על הצו. בדיוק כמו כל עסק עצמאי אחר, כולל מעונות פרטיים או מטפלות פרטיות – לא ניתן להפעיל את העסק בהתעלם מהצרכנים – במקרה זה אימהות עובדות – ולכן כל סוגיית החופשות למשל, הקבועות ואלה הנדרשות באופן חריג, מוסדרת בנוהל מוסדר, לרבות עבודה בזמן אבל. בהנחיית שר הכלכלה, הפונות נמצאות בקשר ישיר ורציף עם מנהלת האגף למעונות יום ומנהלת תחום המשפחתונים, וכל טענותיהן מקבלות התייחסות".

 


פורסם לראשונה 08/02/2015 23:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים