שתף קטע נבחר

ויתר על אזרחות בישראל כדי לא לשלם מזונות

גבר שחי בחו"ל התחמק במשך שנים מחובותיו כלפי בתו. לבסוף ניצלה אם בתו ביקור מולדת שלו כדי להוציא נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ

ישראלי המתגורר בחו"ל החליט לוותר על אזרחותו לאחר שנדרש לשלם מזונות לבתו המתגוררת בארץ. בשלב מסוים ניצלה אם הילדה ביקור מולדת שלו והוציאה נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ. הוא דרש לבטל אותו בטענה שהוא כלוא במדינה שבה אין לו אזרחות, אולם בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב הבהיר לו שגם אם הוא כבר לא ישראלי, הוא עדיין חייב לעמוד בחובות מוסריות בסיסיות ולדאוג למזונות בתו.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

ראשית הפרשה במערכת יחסים שניהלה צעירה עם ישראלי המתגורר בחו"ל, שבעקבותיה נולדה להם בת ב-2002. מערכת היחסים הסתיימה, ולאחר חזרת הצעירה לארץ הוכר הגבר כאבי הילדה וחויב במזונות. בסמוך לכך הוא החליט לוותר על האזרחות הישראלית.

 

לאורך השנים, וחרף הליכים משפטיים בין הצדדים, נמנע הגבר מלשלם את המזונות. בשל כך פתחה האישה תיק הוצאה לפועל והוציאה נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ, שעליו גילה כשהגיע ארצה לביקור. בבקשתו לביטול הצו נפסק כי יוכל לעזוב את ישראל רק אם יפקיד ערבות של 165 אלף שקל.

 

הוא ערער על ההחלטה בבית המשפט לענייני משפחה בטענה שאינו אזרח ישראל עוד והוא למעשה "כלוא" בארץ ללא קורת גג וללא יכולת לעבוד. לדבריו, ניתן לאכוף את חיוב המזונות במקום מגוריו בחו"ל.

 

האם התנגדה לביטול הצו והסבירה שאחרת בתה לא תזכה לראות ולו שקל אחד מאביה. היא הוסיפה כי לאורך השנים הקפיד האב לטעון שהוא חסר כל, ומשכך חזרתו לחו"ל לא תניב לו הכנסות שיסייעו לבתה. עוד לטענתה, הוא בהחלט יכול לעבוד גם בישראל, כיוון שיש לו כאן בת זוג, משפחה וחברים.

 

התנער מבתו

סגן נשיא בית המשפט, נפתלי שילה, קבע כי בנסיבות החריגות והמיוחדות יש להעדיף את זכות הבת על פני זכות האב. הוא הבהיר שהקטינה רשאית לנקוט כל אמצעי חוקי כדי לקבל את המזונות שלהם היא זכאית.

 

השופט מנה מספר סיבות שבעטיין החליט שלא לבטל את הצו, בהן התנערות האב מבתו והתחמקותו מזה שנים רבות מלקיים את חובתו הבסיסית והמוסרית לשלם את מזונותיה. השופט ציין שהאב אפילו לא טרח להצהיר שישתדל לשלם את המזונות.

 

כמו כן קבע השופט שלפי הטענות על מצבו הכלכלי לא נראה שההישארות בארץ תפגע במטה לחמו, וממילא לא ניתן יהיה לגבות ממנו את המזונות במקום מגוריו.

 

בסיכומו של עניין נדחה הערעור על צו עיכוב היציאה מן הארץ והאב חויב בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד של 5,000 שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המערער: עו"ד דיינה הר אבן
  • ב"כ המשיבה: עו"ד מיכאל גבור
  • עו"ד חגית אפרתי עוסקת בדיני משפחה והוצאה לפועל
  • הכותבת לא ייצג בתיק

פורסם לראשונה 14/02/2015 09:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים