שתף קטע נבחר

צומחת מהתחתית. אדיס אבבה מתגאה במטרו

בסדרה של פרויקטים גדולים בתחום התשתיות מקווה אתיופיה לחקות את ההצלחה הכלכלית הגדולה של כמה מדינות באסיה, ובבירה עושים פינישים אחרונים לקראת קו המטרו הראשון באזור - עם עזרה גדולה מהסינים

בתל אביב זה נראה כמו חלום רחוק שאולי יתגשם יום אחד, אבל באדיס אבבה כבר נערכים לגזור את הסרט ולעלות על הפסים: פועלים סינים לצד פועלים אתיופים עובדים על הליטושים האחרונים בקו המטרו החדש שחוצה את אדיס אבבה, פרויקט תשתית אחד מני רבים שבזכותו מקווה אתיופיה לחקות את ההצלחה של כמה מדינות אסייתיות בתחום התעשייה.

 

"רכבת תחתית בתל אביב קום תקום"

 

עוד חדשות בעולם :

לווונצואלה חסר קונדומים. התחזית: בייבי בום

"רוסיה לא יכולה לשרטט מחדש את גבולות אירופה בכוח"

החטוף שב: דאעש יותר דמוקרטי מהמערב

שואב אבק רובוטי אכל לאישה את השיער

 

"הטרור האדום" של הקומוניסטים בשנות השבעים והרעב הגדול בשנות השמונים הורידו את אתיופיה על ברכיה, אך ברבע המאה האחרונה עברה המדינה האפריקנית שינוי והפכה לאחת הכלכלות הצומחות בקצב המהיר ביותר ביבשת השחורה.

השקעות גדולות בתשתיות. מסילת קו המטרו החדש באדיס אבבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השקעות גדולות בתשתיות. מסילת קו המטרו החדש באדיס אבבה(צילום: רויטרס)
במרכז "התוכנית לצמיחה ולשינוי" עומדים פרויקטים להקמת רכבות, כבישים וסכרים שנועדו להעניק לאומה האתיופית חסרת הגישה לים חשמל זול ותחבורה אמינה כמו גם קו מטרו - קו הרכבת הקלה הראשון באפריקה שמדרום לסהרה.

 

"נשמש דוגמה לכל אפריקה"

"זה העתיד", אמר אבאט יאב, בן 27, מהדרום העני בשעה שהוא עוזר להשלים את מערכת המטרו שעלותה 475 מיליון דולר ונבנתה על ידי "תאגיד הנדסת הרכבות של סין" ברובה הגדול מעל פני הקרקע והרחובות העמוסים בעיר הבירה ההולכת וצומחת. "אנו נשמש דוגמה לכל אפריקה", הוא אמר.

 

השקעה גדולה בהובלת המדינה שמרה על כלכלת המדינה השנייה בגודלה באפריקה מבחינת אוכלוסייתה בקצב צמיחה של יותר משמונה אחוזים בשנה במשך יותר מעשור. אלא שכלכלנים אומרים ששליטיה של אתיופיה חייבים להרפות את אחיזתם ולתת מקום ליותר יזמים פרטיים כדי לשמור על המומנטום.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
אזרחים זרים לא יכולים להשקיע בענף הבנקאות והתקשורת באתיופיה, וחל איסור על פעולת קמעונאים זרים במדינה בזמן שהבנקים מקבלים הנחיה לרכוש אגרות חוב ממשלתיות לפיתוח בתשואה נמוכה. "זו מדינה שבה, ביחס לשאר אפריקה, המצב טוב בנוגע למחויבות ולביצוע משימת פיתוח", אמר ס. קאל וואג'יד, ראש הנציגות האתיופית ביוצא בקרן המטבע הבינלאומית. אולם לדבריו, עסקים פרטיים זקוקים למקום לצמוח ולייצר הכנסה כדי שהכלכלה תקצור תשואה גדולה יותר מהפרויקטים החדשים. "כשאתה משקיע הרבה בתשתיות יש סיכון שהרווח שלך לא יהיה גבוה כפי שחשבת", אמר וואג'יד.

 

מדינה של 96 מיליון תושבים לא רוצה להישאר חקלאית

מדינות אחרות באפריקה הביטו בקנאה על הצמיחה ביבשת אסיה, אבל מעט ממשלות, אם בכלל, הוכיחו נחישות כמו אתיופיה בגיוס משאבים כדי להפוך מדינה חקלאית של 96 מיליון תושבים למרכז ייצור.

 

עם זאת, יש גם מחיר לזה. ארגון המטבע הבינלאומי אמר בשנה שעברה שאתיופיה נמצאת "על סף" מעבר ממצוקת חוב במצב נמוך למצב בינוני. החוב הכללי של כ-50 אחוזים מהתוצר המקומי הגולמי עדיין ניתן לניהול, אך אם יצמח המשימה תהיה קשה יותר.

 

"תוך חמש שנים על פי התוכנית, יהיה שינוי ויושם יותר דגש על המגזר הפרטי", אמר וואג'יד בהתייחסו ל"תוכנית הצמיחה והשינוי" הבאה שתתחיל בחודש יולי.

ממשלת אתיופיה מתעקשת שלא תצבור חובות שאינם ברי קיימא משום שהקרנות הממשלתיות מנוצלות למימון תשתיות ופרויקטים אחרים כמו למשל הקמת מפעלי סוכר ואזורי תעשייה.

 

משקיעים מנמקים את נהירתם לאתיופיה בכך שהיא נהנית ממצב ביטחוני יותר מאשר מדינות אחרות, באזור שמוכה בהתקפות טרור מצד גורמים איסלאמיסטיים. כמה אנשי עסקים זרים טוענים כי השחיתות באתיופיה מהווה מכשול גדול לעסקים, אף שניתן למצוא אותה בכל מקום אחר באפריקה.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אלא שאתיופיה לא משמשת דוגמה לחופש פוליטי ותקשורתי. בפרלמנט שבו 547 מושבים יש רק מפלגת אופוזיציה אחת, וארגוני זכויות אדם בינלאומיים טוענים שהרשויות באתיופיה משתיקות את מבקריהן. הממשלה באדיס אבבה טוענת מצדה שהפוליטיקה פתוחה לכולם ושהיא מאפשרת חופש ביטוי.

 

תוכנית הצמיחה הנוכחית שאורכה חמש שנים מסתיימת בחודש יוני, וממשלת אתיופיה לא מסרה פרטים לגבי זו שתבוא אחריה. אולם ברור מאוד מהם היעדים הכלכליים של המדינה האפריקנית. "ללא השקעה בתשתיות, ברור כשמש שאפריקה לא יכולה לשמור על צמיחה", אמר שר האוצר של אתיופיה סופיאן אחמד לסוכנות הידיעות רויטרס בחודש דצמבר.

 

המשקיעים הזרים נוהרים, אך סובלים מהגבלות

סגן שר האוצר, אברהם טקסטה, אמר החודש שהתוכנית החדשה צפויה להמשיך עם רוב סדרי העדיפויות של התוכנית האחרונה.

 

ממשלת אתיופיה יכולה להנפיק רשימה של משקיעים שטוענים שהנוסחה הכלכלית שלה עובדת. רשת הביגוד השבדית הפופולרית H&M מתחילה לרכוש ציוד וחומרים מאתיופיה, התאגיד הרב-לאומי "יוניליוור" בונה מפעל במדינה וחברות המשקאות האלכוהוליים Diageo ו"הייניקן" רכשו מבשלות מקומיות.

 

קרן ההשקעות הפרטית האמריקנית הגדולה KKR השקיעה בשנה שעברה בחוות פרחים באתיופיה, ואילו יקב אתיופי נמצא בין התעשיות המקומיות שזוכות לסיוע מצד משקיעים זרים, בהם קרן ההשקעות "שמונה מיילים" שבראשה עומד הזמר האירי בוב גלדוף. גלדוף היה זה שארגן את הופעת הענק Live Aid שנועדה לעזור בין היתר לקורבנות הרעב באתיופיה.

 

האיסור שמטילה ממשלת אתיופיה על פעולת קמעונאים זרים במדינה נועד לעודד ייצור מקומי, לקצץ בייבוא ולהימנע כמה שיותר מתרבות הצריכה שתרוקן את מטבע החוץ במדינה.

 

יתרות מטבע החוץ שנמצאות בבנק המרכזי של אתיופיה מכסות בקושי חודשיים של ייבוא - דבר שעל פי הסטנדרטים של קרן המטבע הבינלאומית נחשב לרמה לא הולמת. לשם השוואה, למדינות אחרות במזרח אפריקה יש יתרות מטבע חוץ שמספיקות להן לארבעה חודשי ייבוא לפחות.

 

ממשלת אתיופיה אומרת שהיא רוצה לשמור את הבנקים בידי האתיופים ואת חברות התקשורת בידי המדינה כמו גם המגזרים. הרווחים ממונופול התקשורת, למשל, מסייע לממן מסילת רכבת שמחברת בין אדיס אבבה לבין נמל בג'יבוטי. אלא שמצב זה מותיר מעט מאוד קרנות מקומיות זמינות בשוק לעסקים שיכולים ליצור מקומות תעסוקה בעתיד.

 

"אם הם רוצים להשיג את היעד של הפיכה למדינת מעמד ביניים וליצור תעסוקה, הם חייבים לאפשר גישה לאופציות כלכליות", אמר ג'יימס קנגוואה מהבנק "אקובנק", אחד מחצי תריסר בנקים זרים שיש להם נציגים באדיס אבבה, אולם נאסר עליהם לבצע פעולות סחר.

 

אתיופיה, מדינה עם הכנסה שנתית ממוצעת לנפש של 470 דולר, רוצה להפוך למדינת מעמד ביניים עד שנת 2025. בשביל להגיע לסטטוס הזה, על פי הבנק העולמי, צריכה אתיופיה להגיע להכנסה שנתית ממוצעת לנפש של 1,046 דולר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בתחתית ומעל פני הקרקע. קו המטרו החדש של אדיס אבבה
צילום: רויטרס
מומלצים