שתף קטע נבחר

התותחים נדמו: הפסקת האש נכנסה לתוקפה

נשיא אוקראינה הורה לכוחותיו לנצור את האש בחצות ובין רגע פסקו ההפגזות על העיר דונייצק. אך כעבור שעתיים כבר הטיחו שני הצדדים האשמות הדדיות בדבר הפרת הרגיעה. במוקד המתיחות: העיר דלבצבה שתחת מצור הבדלנים

גם ביום שסומן כאחרון במלחמה באוקראינה הופגזה העיר דונייצק במשך שעות - עד ששניות לאחר חצות נדמו לפתע התותחים. הנשיא פטרו פורושנקו כינס אמש (שבת) מסיבת עיתונאים שבה הורה לכוחותיו לנצור את האש, במסגרת הסכם שנחתם בשבוע שעבר. עד ראייה סמוך לדונייצק סיפר כי עד לרגע האחרון הופגזה העיר מדי חמש שניות, אולם ברגע שנכנסה הפסקת האש לתוקפה - נדמו התותחים.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר  

 

עם זאת, כבר כעבור שעתיים מתחילת הפסקת האש, הטיחו שני הצדדים האשמות הדדיות בדבר הפרתה. מפקד כוחות הביטחון האוקראיניים דיווח כי פגזים נורו כ-50 דקות לאחר חצות, מאזור שלטענתו נמצאה בשליטת חמושים רוסים. מנגד, הבדלנים האשימו את כוחות המשטר בפריסת כוחות ארטילריה נוספים בחסות הפסקת האש. אחד המפקדים טען גם כי הכוחות האוקראיניים בעיר דלבצבה ירו פגזים ופצצות מרגמה לעבר אנשיו. "כדי למנוע פגיעה באזרחים, השבנו אש מדויקת לעבר עמדות האויב", הוא הוסיף.

פוטין, הולנד, מרקל ופורושנקו במינסק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פוטין, הולנד, מרקל ופורושנקו במינסק(צילום: AFP)

נשיא רוסיה ואוקראינה, פנים מול פנים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא רוסיה ואוקראינה, פנים מול פנים(צילום: AFP)

הסכסוך באוקראינה גבה עד כה את חייהם של יותר מ-5,300 בני אדם. לחימה עזה נרשמה אתמול גם באזור העיר דבלצבה, שבה תחנת רכבת בעלת חשיבות אסטרטגית. בעיר שולטים כוחות המשטר והבדלנים הטילו עליה מצור. הם גם הצהירו כי לא יחשיבו את המשך המאבק על השליטה בעיר בתור הפרה של הסכם הפסקת האש. העיר נמצאת במוקד תשומת לב בינלאומית, במיוחד לאחר שמחלקת המדינה האמריקנית פרסמה תמונות שמוכיחות לטענה כי הצבא הרוסי פרס מסביבה משגרי רקטות שמכוונות לעבר הכוחות האוקראיניים.

 

"אנחנו משוכנעים שזה הצבא הרוסי ולא הבדלנים", אמרה אתמול הדוברת ג'ן סאקי. קודם לכן שוחח נשיא ארצות הברית ברק אובמה עם פורושנקו והפציר בו לעמוד בהסכם שהושג ביום חמישי האחרון בבלרוס, אחרי שיחות מרתוניות בשיתוף מנהיגי רוסיה, צרפת וגרמניה. נוכח האלימות שנמשכה גם אתמול בדבלצבה, התקשר אובמה גם לקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל והביע בפניה את דאגתו. לאחר מכן התקשר מזכיר המדינה ג'ון קרי למקבילו הרוסי סרגיי לברוב וקרא לו לדאוג ליישום מלא של הסכם הפסקת האש.

 

 

בעבר כבר נחתמו הפסקות אש בין צבא אוקראינה למורדים, וחלקן אף החזיקו ימים ארוכים,

אבל בסופו של דבר כולן קרסו. אולם במערב תולים תקוות גדולות בהסכם הנוכחי, שנחתם בשעה שהנשיא אובמה שקל ברצינות לשלוח אמצעי לחימה לצבא אוקראינה בעקבות הפצרות מצד מתנגדי רוסיה בוושינגטון. ההסכם הושג במינסק אחרי 15 שעות של דיונים בהשתתפות פורושנקו, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, קנצלרית מרקל ונשיא צרפת פרנסואה הולנד.

 

פורושנקו הודיע אז כי במסגרת ההסכם, הוחלט על שחרור כל השבויים בתוך 19 יום והסגת כל הנשק הכבד בתוך 14 יום. לדבריו, הסגת הציוד הכבד תחל יומיים אחרי כניסת הפסקת האש לתוקף. מנגד, פוטין הפציר באוקראינה להנהיג רפורמה חוקתית כדי "לכבד את זכויותיהם של התושבים במזרח אוקראינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
כוחות חמושים באוקראינה
צילום: AP
מומלצים