שתף קטע נבחר

משבר רפואת הילדים: "אין תשומת לב ראויה"

רועי המתין שבועיים מיותרים לביקורת לבת החולה, הרופאה של עומר הכניסה 10 חולים בשעה וד"ר חירורג - רופאת הילדים היחידה של "מאוחדת" במעלות - מודה: "בלחץ עושים דברים פחות טוב". עם נתון שלפיו לכל 1,000 ילדים יש רק 0.8 רופאים, מזהירים באיגוד רופאי הילדים: "בריאות ילדינו עלולה להיפגע"

"יש לנו אמצעים ללכת לרופא פרטי, אבל זו לא המטרה במדינת ישראל, הרי אנחנו משלמים מס בריאות". רועי לקח את בתו בת השלוש וחצי לבדיקה אצל רופא בצפון הארץ. בצאתם אמר להם הרופא כי עקב מחלת הכליות שממנה סובלת הבת עליהם לשוב לביקורת בעוד שבוע, אבל התור שניתן להם נקבע לעוד שלושה שבועות. נתונים שמתפרסמים כאן לראשונה חושפים את המחסור החמור ברופאי ילדים בישראל. לפי נתוני איגוד רופאי הילדים במדינה יש רק 0.8 רופאי ילדים לכל 1,000 ילדים.

 

"זו ממש בעיה", אמר האב המתוסכל רועי. "הביקורת אמורה לבדוק איך התרופות משפיעות על הילדה ולשנות את המינון במידת הצורך. התור היה לעוד שלושה שבועות וזה אומר שהילדה עלולה לסבול במשך שבועיים. ביקשנו מהפקידה תור מוקדם כי זה מה שהרופא ביקש, אבל היא אמרה שאין תורים. אחרי זה הרופא שאל למה לא הגענו, אין לו מושג שאין תורים". דבריו של רועי מוכרים להורים רבים, ולפי המסתמן מדובר במחסור שרק צפוי לגדול בשנים הקרובות.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

תמרור אזהרה למערכת הבריאות (אילוסטרציה) (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תמרור אזהרה למערכת הבריאות (אילוסטרציה)(צילום: shutterstock)

שיעור רופאי הילדים בישראל דומה למתרחש במדינות המערב, אך הדמוגרפיה אמורה לשחק תפקיד משמעותי ולשנות את המצב לרעה. שיעור הפריון הממוצע בישראל הוא 3.1, בזמן שבאירופה מדובר ב-1.6 והממוצע ב-OECD הוא 2.1. כלומר, האוכלוסייה בישראל גדלה מהר יותר יחסית למערב, וכמות הילדים באוכלוסייה גדלה. קבוצת הגיל של ילדים עד גיל 14 היא 28.2 אחוזים בישראל, לפי נתוני האיגוד, לעומת 13 אחוזים בגרמניה, למשל. במצב הזה יש צורך ברופאים רבים נוספים שיטפלו בילדים, אך הם אינם בנמצא.

 

במקביל מתמודדת מערכת הבריאות עם תרחיש שעלול להחמיר את המצב עוד יותר. באיגוד רופאי הילדים מודאגים מכך שדור שלם של רופאים צפוי לפרוש בקרוב לפנסיה. חלק גדול מאותם רופאים נמנים עם עולי חבר המדינות בתחילת שנות ה-90. המשמעות ברורה: שיעור רופאי הילדים עוד עלול לרדת.

נועה ביטון. "אם יש מקרה דחוף נותנים תור למחרת" ()
נועה ביטון. "אם יש מקרה דחוף נותנים תור למחרת"

"אנו חרדים מכך שבעוד מספר שנים, כשהדור המבוגר יותר של רופאי הילדים ייצאו לפנסיה, לא יהיו מספיק רופאי ילדים בישראל. המחסור הצפוי עלול לפגוע במשאב החשוב לנו ביותר, בריאות ילדינו", אמר פרופ' אלי סומך, יו"ר איגוד רופאי הילדים, שצפוי לפרסם בקרוב מאמר בנושא בכתב העת המוביל בעולם לרפואת ילדים.

 

פרופ' סומך הוסיף כי "המחסור בתקנים נוצר עקב קריטריונים עתיקים שאינם מתאימים לצרכים ולאופי הדמוגרפי בישראל, והוא יוצר עומסים כבדים מנשוא במרפאות בקהילה, בחדרי המיון ובמחלקות הילדים. כבר היום העומס הוא עצום ולעתים אף בלתי אפשרי". באיגוד רופאי הילדים קוראים למפלגות לשים את נושא הבריאות, ובפרט את נושא בריאות הילדים, בראש סדר היום שלהן במהלך מערכת הבחירות.

 

"רופא אחד אחרי הצהריים" 

קרוליין ביטון מנתניה חווה את המחסור על בסיס קבוע. בכל פעם שנועה בת השלוש או מיה בת השנה זקוקה לרופא, האם קרוליין נתקלת בבעיה. לדבריה, "אנחנו גרים בקריית השרון בנתניה, שכונה חדשה של יותר מ-20 אלף איש, הרבה מהם ילדים, אבל אין פה מספיק רופאי ילדים. ביום שישי יש רק שניים, אחרי הצהריים יש רק אחד. אם יש מקרה דחוף אז הם נותנים לי רק תור למחרת או מפנים אותי למרפאה אחרת".

 

על ההתמודדות הכמעט-יומיומית של הורים במצבה אמרה ביטון: "עכשיו חורף, הן סובלות משיעול, חום, הן לא מרגישות טוב, ואם אני רוצה לראות רופא אז יש רק אחד על כל השכונה. לפני שבועיים וחצי הגעתי עם מיה שסבלה מקוצר נשימה, אבל חיכיתי הרבה זמן במרפאה כי היה רק רופא אחד. יש לכל חולה רק עשר דקות, אבל ברור שזה לא מספיק, אי אפשר לטפל בילד קטן כמו שצריך בזמן הזה וגם לעדכן את ההורים מה קורה".

"עומסים כבדים מנשוא במרפאות בקהילה". פרופ' סומך ()
"עומסים כבדים מנשוא במרפאות בקהילה". פרופ' סומך

 

עומר. "למי שאין כסף אין בריאות" ()
עומר. "למי שאין כסף אין בריאות"

אמו של עומר, בן שלוש, הגיעה עמו אתמול למרפאה של קופת חולים בירושלים. על החוויה הקשה שעברה סיפרה האם: "לבן הייתה דלקת עיניים, התקשרתי בבוקר ואמרו לי שאין תורים. שאלתי מה לעשות ואמרו לי להגיע בכל זאת. כשנכנסתי לרופאה היא אמרה לי שמכניסים לה 10 חולים בשעה ושככה זה נראה. אני מרוצה מהרופאה הזאת, אבל לא תמיד יש לה תורים. אני מעדיפה לשלם 200 שקלים ולהביא רופא פרטי הביתה כי התאכזבתי בעבר מהרבה רופאי ילדים אחרים. זה עצוב, אבל למי שאין כסף אין בריאות".

 

ד"ר סיגל חירורג היא רופאת הילדים היחידה ביישוב מעלות-תרשיחא מטעם קופת החולים מאוחדת. אם היא חלילה לא נמצאת, ההורים צריכים לנסוע עם הילד לכפר ורדים, שם תקבל את פניהם רופאה של מכבי שירותי בריאות. אם היא כן נמצאת, ההורים צריכים לחכות שלושה או ארבעה ימים כדי להשיג אצלה תור.

מיה ביטון. "אי אפשר לטפל כמו שצריך" ()
מיה ביטון. "אי אפשר לטפל כמו שצריך"

לדברי ד"ר חירורג, העומס גורם לרופאים לוותר על חלק מהטיפול בילד. "לפעמים יש צורך לעשות כל מיני הנחות מבחינת מה כן עושים ומה לא עושים. בתקופות מאוד עמוסות אנחנו מאוד ענייניים לגבי הטיפול, למרות שהתפקיד שלנו הוא גדול יותר. אנחנו לא אמורים לתת מענה רק לחום או לכאב ברגל, אלא לחלוש על כל הנושאים, כולל מה קורה עם הרגלי החיים ומה קורה בבית".

 

-מה הן המשמעויות?

"זה אומר שלא מצליחים לעשות רפואה מונעת כמו שצריך, לחנך לאורח חיים בריא, למנוע השמנה, להסביר על חיסונים ולעשות פעולות נוספות. במרפאות עמוסות אין זמן לדבר ולהסביר. אני משתדלת כן להקדיש לזה זמן, ואז התור מתארך מחוץ לדלת. בלחץ של זמן עושים את הדברים פחות טוב, ואני בטוחה שקורה שלא עושים הכול ומגיעים למצב של פגיעה בחולים".

 

גם ד"ר אורן פלדמן, רופא ילדים של מכבי בקריית מוצקין, מספר שהמחסור ברופאים מקצר משמעותית את זמן הטיפול בכל ילד. "יש רק חמש דקות לכל אחד, מה שלא מאפשר לתת תשומת לב כמו שצריך. לכן אנחנו מנסים לפתור רק בעיות דחופות ולא מעבר. עכשיו בחורף אנחנו מפנים יותר ילדים לחדרי המיון כי אין לנו זמן, ולא מתייחסים להתפתחות של הילד ולדברים מורכבים וכרוניים. זה עלול לגרום לאיתור מאוחר של כל מיני מחלות, וגם גורם לרופא לשלוח את הילד ליותר בדיקות. מכיוון שאין מספיק זמן לבדוק אותו, הרופא יעביר אותו סדרת בדיקות כדי להיות יותר בטוח בעצמו, והילד עלול לסבול מכאב מיותר".

 

כדי להתמודד עם המחסור ברופאי ילדים פתח משרד הבריאות במסלול הכשרה של רופאי ילדים במרפאות בקהילה, בניגוד גמור להתמחויות שבוצעו עד כה רק במחלקות בתי החולים. פתיחת המסלול החדש מאפשרת מקומות התמחות נוספים, שיקנו הכנסת רופאים חדשים למערכת.

 

הקריאה: להגדיל את מספר התקנים 

"הטיפול הראשוני ניתן על ידי רופאי ילדים מומחים, ולכן הזמינות הגבוהה היא יתרון חשוב. ההתמחות בישראל מכשירה רופאים טובים מאוד ברפואת ילדים שמעניקים שירות טוב והולם

בקהילה ובבתי החולים. עם זאת, אנו חייבים לבדוק כל הזמן את מסלול ההתמחות ולהתאימו לצרכים המתחדשים כמו התמודדות עם בעיות של תחלואה כרונית, השמנה, הפרעות התנהגות, זיהוי סימני התעללות בילדים, וכמובן להכיר ולאבחן בעיות דחופות כולל מצבים מסכני חיים", אמר פרופ' סומך.

 

באיגוד רופאי הילדים קוראים להגדיל את מספר התקנים לרופאי הילדים כדי לתת טיפול טוב יותר, וגם כדי לבצע רפואה מונעת בצורה טובה יותר. "קיים גם צורך דחוף לחזק את שירותי החירום, כולל מוקדים וחדרי מיון, הסובלים מתקינה לא ראויה ואינם ערוכים לעמוד בגלי התחלואה של החורף. יחד עם זאת קיים צורך למנוע את גלי התחלואה על ידי רפואה מונעת באמצעות הגדלת שיעור ההתחסנות שיקטין תחלואה בשעלת והופעה חוזרת של מחלות כמו חזרת ואדמת, שמירה על היגיינה, הימנעות משליחת ילדים חולים לגן, הקפדה על אורח חיים בריא והעברת שיעורי קידום בריאות על ידי אחיות בריאות הציבור בבתי הספר", נמסר מהאיגוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים