שתף קטע נבחר

הפוגרום בהתנחלות: כמה ישלמו מתנגדי הרב?

סכסוך אלים התנהל בין 2 קבוצות ביישוב החרדי מעלה עמוס על רקע סוגיות דתיות. תביעות הדדיות הסתיימו בחיוב של אחת מהן לשלם 105 אלף שקל

13 שנה אחרי אירוע אלים שהתרחש בהתנחלות החרדית מעלה עמוס הסתיימה תביעת נזיקין שעסקה בסכסוך מר בין שתי קבוצות של תושבים, שבמשך שנים התקוטטו ביניהן על סוגיות דתיות ובעיקר על זהות רב היישוב. המהומה המדוברת התרחשה בפורים 2002 וכללה בין השאר ירי ברגלו של צעיר ומעין "פוגרום" שביצעו חברי אחת הקבוצות ביריביהם. שני המחנות הגישו תביעות זה נגד זה, ובית משפט השלום בירושלים החליט לקבל אחת ולדחות את האחרת.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

היישוב שבדרום גוש עציון התנהל ללא רב ראשי עד 1997, אז מונה לתפקיד זאב ויליאם חרל"פ, ומאז נחלק מעלה עמוס לשתי קבוצות. המחלוקת ביניהן הובילה לעימותים ולפילוג שבמסגרתו טענו אנשי הקבוצה שהתנגדה לרב חרל"פ שהוא הגדיר אותם גויים ועובדי עבודה זרה, הוציא נגדם "דין רודף" ונאסר עליהם להתפלל בבית הכנסת ביישוב.

 

שיא העימות התרחש בפורים, כשאחד מבני משפחת דנציגר ביישוב – שהשתייכו לקבוצה המתנגדת לרב חרל"פ – נורה ברגלו על ידי חבר בקבוצה היריבה בטענה להגנה עצמית. בעקבות הירי הזמינו בני משפחתו של הפצוע אמבולנס, אך זה סירב לפנות אותו. הם פנו לביתו של הרב חרל"פ ושם התעמתו עם יריביהם בקטטה גדולה שכללה שימוש במקלות והשלכת אבנים.

 

בעקבות האירועים הגישו שני הצדדים תלונות הדדיות במשטרה, ואלה הובילו לכתב אישום נגד מתנגדי הרב, וההליך הסתיים בהסדר טיעון.

 

אחרי שהסתיים ההליך הפלילי הגישה משפחת דנציגר תביעה אזרחית לפיצוי של 120 אלף שקל גם על הנזקים שהסבו להם התלונות שהביאו למעצרו של האב (בהליך הפלילי) וגרמו למשפחה לעזוב את היישוב.

 

הנתבעים – בהם גם רב היישוב – הגישו תביעה נגדית וטענו שבאירוע בפורים ביצעו בני משפחת דנציגר פוגרום: הם היכו אנשים, ניפצו חלונות בבית הרב, פגעו בכלי רכב ובבתים נוספים.

 

השופטת יעל ייטב דחתה את התביעה של בני משפחת דנציגר וקיבלה את התביעה הנגדית שהגישו הרב חרל"פ ותומכיו. השופטת קבעה שגרסת הרב נתמכה בראיות ותצלומים אשר העידו על הרס רב. השופטת גם מצאה סתירות רבות בעדויות מטעם התביעה, והתרשמה כי בני משפחת דנציגר הם שיצאו למסע של התפרעות ונקמה לאחר הירי.

 

השופטת ייטב הבהירה כי טענות התובעים בדבר "דין רודף" נועדו להציג את הנתבעים באור שלילי על מנת ליצור התרשמות כי הם אלו שתקפו אותם, והוסיפה שקשה להימנע מהרושם שמטרת התביעה הייתה בעיקר להטריד את הנתבעים ולהזיק להם.

 

בסופו של דבר נקבע כי תומכי הרב יפוצו בכ-105 אלף שקל בגין הכאב והסבל שנגרמו להם, כל אחד בסכום ההולם את נזקיו. מאחר שבני משפחת דנציגר כבר הועמדו לדין פלילי, פסקה השופטת שאין מקום לחייבם גם בפיצויים עונשיים. הם יישאו בהוצאות המשפט ושכר טרחת עו"ד בסך 25 אלף שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעים: עו"ד ברוך בן יוסף
  • ב"כ הנתבעים: עו"ד צבי הדרי
  • עו"ד דוד גונן עוסק בדיני נזיקין
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים