שתף קטע נבחר

חקירה פלילית - מיד

הפעם היועץ המשפטי לממשלה חייב להפסיק לחשוב כמו עורך הדין הפרטי של משפחת נתניהו ולנהוג כפרקליטם של אזרחי המדינה. את החשדות נגד נתניהו יש לחקור מיד

כשקיבל נשיא בית־המשפט העליון דאז, אהרן ברק, את ההחלטה המפתיעה להורות על קיום משפט חוזר לרוצחי הילד דני כץ ז"ל, הוא הודה: ההחלטה אינה עומדת בדיוק בקריטריונים המשפטיים ה"נוקשים" למשפט נוסף. מה שהדריך אותו הייתה דווקא "המסה הקריטית" של תהיות וגילויים חדשים שצצו מאז המשפט המקורי שבו הורשעו הנאשמים. היו יותר מדי בעיות בהרשעה שהטרידו רבים. כל אחד מאלה באופן פרטני, סבר ברק, אינו מצדיק משפט חוזר — אבל הצטברות השאלות והחשש מפני איבוד אמון הציבור הכריעו את כף.

 

דו"ח המבקר על מעונות נתניהו - ובעיקר המידע ממנו שמעלה חשש לפלילים - יצר את אותה "המסה הקריטית" גם הפעם. העדויות המצטברות נגד נתניהו — שהחלו להופיע כבר עם חשיפת פרשות המתנות וההובלות — מוכיחות שלא מדובר במעידות חד־פעמיות. ביביטורס, רהיטי הגן, החשמלאי והתביעות הסדרתיות מצד עובדי המעון זה כבר יותר מצירוף מקרים: מדובר בשיטה של ממש, ניסיון הונאה ותחמנות על חשבון הקופה הציבורית. חמור מכך: השיטה מוכיחה גם מודעות למיקום הגבול הפלילי — ואת הדאגה שלא לחצות אותו לכאורה — מה שעד כה הביא לסגירת התיקים הפליליים נגד משפחת נתניהו.

וינשטיין ונתניהו. להפסיק לנהוג כסנגורו הפרטי (צילום: AP) (צילום: AP)
וינשטיין ונתניהו. להפסיק לנהוג כסנגורו הפרטי(צילום: AP)
פרקליט המדינה, שי ניצן (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
פרקליט המדינה, שי ניצן(צילום: מוטי קמחי)

אין מדובר רק בחוסר רגישות לכספי ציבור או אפילו "חזירות" שיטתית, אלא למשהו מקומם יותר: עבירות של "מרמה והפרת אמונים". מצטיירת תמונה מדאיגה: איש ציבור שמנסה להשתמש בנכסי הציבור להגדלת הונו האישי וצרכיו המשפחתיים. אסור לשכוח שהתיקים הקודמים נסגרו — לא מחוסר אשמה, אלא מחוסר ראיות מספיקות להוכיח שבני הזוג נתניהו עברו באופן מודע עבירה פלילית.

 

עוד על דו"ח המבקר המיוחד:

החשמלאי-החבר שהועסק תוך "מצג מטעה" והוזמן ביום כיפור

נתניהו התערב, והמדינה שילמה מס בצורת על הבית בקיסריה

יועץ במבחן: חומרי המבקר בידיי וינשטיין

נתניהו: ההוצאות גדלו בתקופת מני נפתלי. יש ניסיון להפיל אותי

הדו"ח והתגובות: "מני נפתלי הוא האיום האיראני החדש"

אב הבית לשעבר: "אדון וגברת נתניהו - תתביישו לכם"

עובדים שילמו מכיסם על נתניהו - ולא קיבלו החזר

 

מעבר לשלושת הנושאים אותם כבר העביר המבקר יוסף שפירא לטיפול היועץ המשפטי וינשטיין, מופיעה כעת סוגייה רביעית: בשבוע שעבר העביר שפירא לווינשטיין מידע המעלה חשש לפלילים בקשר להעסקת החשמלאי בבית הקיסריה. למרות ההנחיה שאסרה עליו לעשות זאת, מסתמן שראש הממשלה נתן ידו לכאורה לאותה הונאה שהכשירה את העסקת החשמלאי בביתו הפרטי "תוך יצירת מצג מטעה שלפיו ההתקשרות הרשמית הייתה עם קבלן אחר".

 

כזכור: בפעם האחרונה שהמדינה חשדה במצג מטעה שנעשה על ידי שר משפטים הוגש נגדו כתב אישום, ממנו זוכה. אז איך זה שמצג מטעה של ראש הממשלה שנועד לכאורה לעקוף נהלים אינו דורש אפילו חקירה? הצטברות החששות היה צריך כבר מזמן להעיר את עיניהם של הממונים על אכיפת החוק במסדרונות הפרקליטות, המצהירים השכם והערב כי דין שוטר כדין ניצב, דין פרוטה כדין מאה. איך הם יוכלו להסביר לציבור, שוב, שהמנגנון העובד לרשות המשפחה הראשונה שכבר הניב חשד לפלילים — מנגנון שכולו תחמנות ושימוש שיטתי בכספי ציבור למטרות פרטיות — לא יועמד גם הפעם למבחן משפטי?

אהרון ברק. החלטות אמיצות (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
אהרון ברק. החלטות אמיצות(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

 (צילום: שאול גולן, ידיעות אחרונות) (צילום: שאול גולן, ידיעות אחרונות)
(צילום: שאול גולן, ידיעות אחרונות)

בשנים האחרונות שומרים בתי־המשפט על טוהר המידות עבורנו. מיותר לציין שרוב השופטים כבר מזמן הפסיקו להאמין לטענה שלנבחרי הציבור לא הייתה "מודעות" או "כוונה פלילית" בפרשות השחיתות השונות בהן הסתבכו ראשי הערים, שרים ואף ראש ממשלה לשעבר. לאחר שהוחלט מספר פעמים שלא להגיש כתב אישום נגד נתניהו בשל "היעדר ראיות מספיקות", הוא קיבל הזדמנויות רבות להפנים מה החוק דורש ממנו. עכשיו גם תורו של היועץ המשפטי לממשלה לפעול בעניין.

 

איך זה שמצג מטעה של ראש הממשלה במטרה לעקוף נהלים אינו דורש אפילו חקירה? הפעם וינשטיין חייב להפסיק לחשוב כמו עורך הדין הפרטי של משפחת נתניהו ולנהוג כפרקליטם של אזרחי המדינה. ויפה שעה אחת קודם. אם אמון הציבור חשוב לו הוא חייב להורות על חקירה משטרתית מיידית ולא למרוח — כהרגלו — את "ההתלבטות" במשך שבועות וחודשים ארוכים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
היועץ המשפטי לממשלה.
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים