שתף קטע נבחר

כאב כרוני באזור הראש, הפנים והלסת: המקור והטיפול

כאב כרוני הוא בעל מאפיינים יחודיים המפרידים בינו לבין כאב אקוטי-חריף. להבדיל מכאב חריף, הכאב הכרוני הופך בעצמו לבעיה הפוגעת קשות באיכות החיים. מהי האבחנה ואיך כאב כרוני בצוואר ובראש קשורים לכאבי שיניים?

כאשר אנו חושבים על כאב באזור הראש והצוואר, מיד עולים בראשנו המונחים, מיגרנה או לחילופין דלקת וכאבי אוזניים ושיניים. לא תמיד זהו המצב, כאשר נשלל מקור דנטלי (שיניים חניכיים) לכאב, מקור דלקתי או גידולי, מקור שמקורו בסינוסים, בבלוטות הרוק או בכל אזור אחר.

 

או לחילופין כאשר טיפול רגיל אינו יעיל, והכאב ממשיך לאורך חודשים ארוכים - אנו מדברים על כאב כרוני – במקרים מעין אלו האבחנה והטיפול הם שונים לחלוטין.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

כאב כרוני הוא כאב בעל מאפיינים יחודיים המפרידים בינו לבין כאב אקוטי-חריף. להבדיל מכאב חריף שתפקידו להתריע מפני סכנה, הכאב הכרוני עובר למחוזות שאינם קשורים להתרעה והופך בעצמו לבעייה הפוגעת קשות באיכות החיים. ישנו קשר דו כיווני למצבי דיכאון, חרדה ושינויים פיזים במוח.

 

קראו עוד

ראש בראש: מה משתלם יותר - שתלים או תותבות?

מה השיניים יכולות לגלות על החיים שלכם?

הקשר בין בריאות הפה להשמנת יתר

 

נהוג לחלק את הכאב הכרוני באזור זה לשלושה סוגים עיקריים:

1. כאב ממקור שרירי מפרק

2. כאב ממקור עיצבי – נורופטי

3. כאב ממקור כלי דם

 

כאב ממקור שרירי מפרק

1. מפרק הלסת - מפרק הלסת הוא הוא מפרק דו צדדי הנע במקביל, תנועתו מורכבת מחלק סיבובי ראשוני ולאחר מכן תנועת גלישה. המפרק הוא מערכת מורכבת של שרירים וגידים שבמרכזם נמצא השקע המפרקי וראש המפרק ובינהם נע דיסק עשוי מרקמת חיבור. תפקוד רגיל של מערכת הלעיסה כולל בתוכו חופש תנועה ופתיחת פה ללא כאבים בין 4 ל 6 סנטימטר.

 

כאב וחוסר תפקוד יכול לנבוע כתוצאה מבעיה במבנה או בתזוזת הדיסק או בפגיעה בכלל מבנה המפרק: לדוגמא - מצב בו הדיסק הסחוסי נתקע קדמית לראש המפרק ולא מאפשר את שלב הגלישה וכך מונע אפשרות לפתיחה חזקה של הפה.

 

ישנם מצבים דלקתיים הפוגעים במפרקי הלסת (אוסטאוארטריטיס), מצבים אלה פוגעים בצורת המפרק, יכולים להיות מאופיינים בצלילי חריקה וכמובן שיכולים לגרום לכאב ולחוסר תיפקוד של המפרק. קליקים בדרך כלל אינם מוגדרים כמצב פתולוגי.

 

2. שרירי הלעיסה ושרירי הצוואר - כאב ממקור שרירי מגיע בנפרד או יחד עם בעייה מפרקית ויכול במקרים מסויימים להקרין לאזורי השיניים והאוזניים. מדובר תופעה נפוצה עד מאוד שבדרך כלל עוברת מאליה. הכאב השרירי האופייני ממוקם בצידי הפנים, אזורי הרקות, אזור האוזניים .

 

הכאב בינוני בעוצמתו, עמום, לוחץ, חד צדדי, מתגבר בתנועה, לא מעיר משינה, לעיתים מוביל להגבלה בפתיחה. הכאב יכול לנבוע כתוצאה מטראומה לאזור (לדוג' "צליפת שוט" בתאונת דרכים) או כתוצאה ממיקרוטראומה (פעילות יתר של השרירים לדוג' בזמן שינה.

 

שיטות טיפוליות כוללות :פיזיותרפיה, שימוש בתרופות בעיקר כאלה הקשורות לדיכאון ובמינון נמוך (ללא קשר לפעילות האנטידיכאונית) פרוצדורות כירורוגית כגון שטיפת מפרק וסדי לילה לשימוש לילי.

 

כאב מהצוואר יכול להקרין על השיניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כאב מהצוואר יכול להקרין על השיניים(צילום: shutterstock)

 

כאב עצבי נוירופטי באזור הפנים והלסתות

כאב עיצבי הוא כאב שנוצר כתוצאה מבעייתיות בתפקוד מערכת העצבים המרכזית או הפריפרית, כאב מן הסוג הזה יכול להיווצר כתוצאה מגידול, טראומה, לחץ על עצב, מחלת עצבים (לדוג טרשת נפוצה) או באופן ספונטני וללא הסבר.

 

באזור הפנים והלסתות ישנם שלושה סוגים עיקריים של כאבים ממקור עצבי.

 

1. נוירלגיה טריגמינלית - כאב עז מאוד מאפיין בדרך כלל את הגיל המבוגר נובע כתוצאה מתפקוד לא תקין של עצב הפנים החמישי (העצב הטריג'מינלי) לעיתים כתוצאה מסמיכות בינו לבין כלי דם במוח.

 

הכאב יכול להתבטא ככאב התקפי, חד צדדי, דוקר, חשמלי בעוצמה גבוהה ביותר, מופיע מספר פעמים ביום. כל התקף נשאר מספר דקות ומתעורר כתוצאה ממגע (אפילו קל בזמן גילוח), דיבור, תזוזת הלשון וכדומה.

 

בנוסף ישנן תקופות בהן הכאב מופיע בתדירות גבוהה יותר ותקופות הפוגה, עם הזמן ההפוגות מצטמצמות והמצב מחמיר. במרבית המקרים הכאב מופיע באזורי הלסתות העליונה והתחתונה ומדמה כאבי שיניים, ולכן אין מפתיע שמרבית החולים מטופלים דנטאלית (לעיתים באמצעות עקירות מרובות) שלא לצורך.

 

לעיתים נדירות ישנם סיבות נוספות ובהן מחלת טרשת נפוצה או גידולי מוח. במקרים אלה המחלה יכולה להופיע בגיל צעיר יותר, להתקדם בצורה מהירה יותר, להופיע בשני צידי הפנים או להיות מלווה בסימנים נוספים.

 

ב70% מהמקרים ניתן להסתפק בטיפול תרופתי (התרופה הנפוצה והיעילה מכולם נקראת קרבמזפין) ולעיתים יש צורך בפרוצדורה נוירוכירורגית שבמהלכה מפרידים בין העצב לכלי הדם שלוחץ עליו.

 

2. כאב נוירופטי בעקבות טראומה. כאב המתעורר בעקבות טראומה לאזור הפנים והלסתות אפילו פעילות פשוטה יחסית כמו טיפולי שורש או עקירות יכולה להוביל לכאב לא פרופרוציונלי אשר נמשך זמן רב מאוד.

 

הכאב הוא חד צדדי, ובעל מאפיינים מגוונים. הגורמים שתורמים להיווצרות כאב מן הסוג הזה כוללים: כאב חזק לפני, במהלך ולאחר הניתוח ואנשים אשר סבלו מבעיות דומות בעבר. הטיפול כולל תרופות המשמשות בדרך כלל בעולם האפילפסיה ונוגדי הדיכאון.

 

3. נאורלגיה בתר הרפטית - כאב נורופטי עז שמתעורר לאחר מחלה ויראלית (מלווה בפריחה אופיינית חד צדדית ובכאב עז) הנקראת הרפס זוסטר או שלבקת חוגרת. באנשים מסויימים בעיקר במבוגרים הכאב נמשך זמן רב מאוד לאחר שהמחלה עוברת. האבחנה והטיפול האנטי ויראלי הראשוני חשובים מאוד, לאחר מכן יש צורך בתרופות היעילות כנגד כאבים עיצביים.

 

כאב ממקור כלי דם

מיגרנה - מיגרנה היא כאב מוכר ביותר, הדבר שפחות מוכר הוא שישנה מיגרנה גם של אזור הפנים והלסתות שדומה במאפייניה למיגרנה הרגילה.

 

מיגרנה פוגעת יותר בנשים צעירות. ישנן מיגרנות עם אאורה שהם סימנים ויזואלים או אחרים המקדימים את הכאב וישנן מיגרנות ללא אאורה.

 

לעיתים יש סימנים נילווים כמו בחילות או לחילופין דמעת נזלת או אדמומיות. הכאב בדרך כלל בינוני קשה בעוצמתו, פועם, מעיר משינה ויכול להשאר ממספר שעות ועד מספר ימים. פעילות גופנית מחמירה עם הכאב ושינה עוזרת בהפגתו.

 

הטיפול במיגרנה תלוי במספר ההתקפים לחודש. בדרך כלל עד 4 התקפים בחודש ממליצים על טיפול תלוי התקף, בעיקר תרופות ממשפחת הטריפטנים או משככי כאב רגילים כאשר הדבר החשוב הוא לקחת את התרופה ממש בתחילת ההתקף.

 

במצבים של מיגרנות תכופות יותר אנו ממליצים על טיפול יומיומי ללא קשר להתקף. הטיפול כולל תרופות ממשפחות שונות ובינהן תרופות שמיועדות במקור לטיפול בלחץ דם, דיכאון או אפילפסיה – וזאת ללא קשר ליעוד המקורי שלהן.

 

כאב ראש מיקבצי - Cluster headache - כאב קשה מאוד, חד צדדי ממוקם בעיקר באזור העין . פוגע בעיקר בגברים צעירים. גם במקרה זה בדומה למיגרנה יש מרכיב גנטי משמעותי. הכאב הוא התקפי, לרוב כולל התקף אחד ועד 8 התקפים ביום.

 

כל התקף נמשך עד שעתיים- שלוש בקירוב ומתחיל במהירות ללא סימנים מקדימים.מלווה פעמים רבות בסימנים חד צדדים כוללים דמעת, גודש, צניחת עפעף והיצרות אישון. כאב זה מאופיין בתקופת פעילות של כ 3 חודשים ומגיע לשיא באמצעיתה.

 

בין תקופות הכאב ישנן הפוגות ארוכות (עד שנה) בהן האדם חופשי מכאב. הכאב יכול להעיר משינה בשעה קבועה. בזמן הכאב האדם הסובל נע ללא הרף ואינו מוצא מרגוע.

 

בדומה למיגרנה הטיפול יכול להיות תלוי התקף למשל חמצן העוזר גם באבחנה או טיפול קבוע ללא קשר לזמן ההתקף - בעיקר תרופות הקשורות במקור לטיפול בל"ד או סטרואידים ללא קשר ליעודן המקורי.

 

המיקרניה פרוקסיזמלית - הכאב מפושט בדרך כלל למחצית פנים עם דגש על אזור העין והרקה, ההתקפים נמשכים עד חצי שעה ופוגעים מספר פעמים רב ביום. סימנים נלווים כוללים דמעת, גודש ואדמומיות בצד הכאב. במקרים נדירים הכאב ממשיך ללא הפוגה.

 

המאפיין מחלה זו הוא הטיפול היחודי באמצעות תרופה הנקראת אינדומטצין. מדוע זהו הטיפול היעיל ביותר ומה הקשר - אף אחד לא יודע עדיין.

 

כאב כרוני בכלל ובאזור הראש הפנים והלסתות בפרט, מוביל לשינויים קבועים במוח, דיכאון ופגיעה משמעותית מאוד באיכות החיים הכוללת, ריבוי האיברים באזור כה מצומצם, כאב מממקורות שונים, מסיבות מגוונות ובעל מאפיינים יחודיים, מהווה קושי אבחנתי ואתגר גדול. אבחון מדוייק יוביל לטיפול נכון וסיכוי גדול יותר להתגבר ולצמצם את הבעייה.

 

הכותב הוא ד"ר ירון חביב DMD PhD, מומחה לרפואת הפה, חבר המחלקה לרפואת הפה ומנהל מרפאת כאב ראש פנים ולסתות במחלקה, ביה"ס לרפואת שיניים, הדסה עין כרם





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה המקור לכאב כרוני בראש ובצוואר?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים