שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

גרביטציה זה לחלשים / "מחוץ לרדאר"

שום דבר לא הכין את חובבי קפיצות הסקי לשבוע מטורף שכזה. בתוך יומיים נשבר פעמיים השיא העולמי ולראשונה בהיסטוריה התעופפו קופצים למרחק של מעל ל-250 מטרים. הכירו את הענף שלא שמע על כוח המשיכה

במשך ארבע שנים תמימות שיא העולם בקפיצות סקי היה מוגן ובטוח. ביום קסום אחד בפברואר 2011 הצליח הקופץ הנורבגי, יוהאן רמן אבנסן לנפץ פעמיים את השיא העולמי ולהעמיד אותו על 246.5 מטרים, שיפור מרשים של שבעה מטרים וחצי מהשיא הקודם. מאז נותר אבנסן בודד בפסגה.

 

 

כל זאת עד לשבוע המשוגע האחרון. זה התחיל בשבת שעברה, פיטר פרבץ', קופץ סלובני צעיר שחזר מאולימפיאדת סוצ'י האחרונה עם שתי מדליות, החליק במורד המקפצה בוויקרסונד הנורבגית במהירות מסחררת ושיגר את עצמו למרחק של 250 מטרים, שיא עולם חדש ונקודת ציון סימבולית, האדם הראשון שמצליח לעוף עם מחליקי סקי למרחק בלתי נתפס של רבע קילומטר.

 

פיטר פרבץ'. הדהים את כולם עם קפיצה למרחק 250 מטרים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פיטר פרבץ'. הדהים את כולם עם קפיצה למרחק 250 מטרים(צילום: EPA)

פרבץ' אולי חשב לרגע שהוא ה"בוב בימון" של קפיצות הסקי, האיש שבקפיצה אחת מדהימה למרחק הזניק ענף שלם אל עבר העתיד. ההוא שידברו על השיא המדהים שלו בעיניים נוצצות עשרות שנים מאוחר יותר. המציאות הייתה שונה בתכלית. כבר למחרת, אנדרס פאנמל, קופץ נורבגי שרק שנה קודם לכן עזב את אולימפיאדת סוצ'י בידיים ריקות, שיפר במטר וחצי את השיא הטרי של פרבץ' והעמיד אותו על 251.5 מטרים.

 

לא מספיק מטורף בשבילכם? לקינוח, הקופץ הרוסי, דמיטרי וסילייב, זינק ל-254 מטרים במה שיכול היה להיות שיא עולם משוגע. לרוע מזלו, וסילייב החליק עם נחיתתו והתרסק. כללי המשחק הנוקשים מנעו מהקפיצה הזו להיחשב כשיא עולם.

 

 צפו בשיא העולם המדהים של פאנמל

 

"חציתי 100 מטרים בגובה טוב ובמהירות גבוהה ואז הבנתי שאני יכול לשבור את השיא, אבל ניסיתי לא לחשוב על כך ולהתרכז בקפיצה ולא במרחק", שיחזר פאנמל את קפיצת השיא. "כשנחתי והבנתי כמה רחוק קפצתי, התחושה הייתה בלתי ניתנת לתיאור".

 

מאמן נבחרת נורבגיה, אלכסנדר סטוקל, אחד שכבר ראה דבר או שניים בענף נותר חסר מילים: "אין מה להגיד על קפיצה כזו, לא מצאתי בה ולו פגם אחד. נותר לי רק לשתוק ופשוט לברך את אנדרס". יוהאן פורפאנג, הקופץ שסיים במקום השלישי באותה תחרות, תימצת את הביצוע של פאנמל לשתי מילים: "קפיצה חלומית".

 

וסילייב קופץ 254 מטרים אבל מתרסק

 

הספורט שמדענים אוהבים

אם מעולם לא צפיתם בקפיצות סקי, אתם מוזמנים לגשת לסניף היוטיוב הקרוב למקום מגוריכם ולשטוף את עיניכם באחד מענפי הספורט המרהיבים ביותר בנמצא. מעטות הלסתות שיישארו במקומן נוכח יכולת התעופה של סרבני הגרביטציה הללו.

 

למרות הרעיון הפשוט כביכול - החלק במורד המקפצה וקפוץ רחוק ככל הניתן, מדובר בענף תובעני במיוחד ומורכב מאוד טכנית. בניגוד לקפיצה לגובה למשל, שם הספורטאי נשפט אך ורק על התוצאה ולא על האופן בו עבר את הרף, בקפיצות סקי התוצאה מורכבת גם מהמרחק וגם מדרך הביצוע.

 

אנדרס פאנמל בפעולה. ענף הרבה יותר תובעני ממה שחשבתם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אנדרס פאנמל בפעולה. ענף הרבה יותר תובעני ממה שחשבתם(צילום: EPA)

כל קופץ מבצע במהלך תחרות שתי קפיצות. על כל אחת מהקפיצות הוא מקבל ניקוד המורכב מהמרחק אליו הגיע ומציון המוענק לו על ידי חמישה שופטים הבוחנים בקפדנות אלמנטים שונים בקפיצה כמו יציבות, העמדה של הגוף ונחיתה. הניקוד הקובע נגזר מהממוצע של שתי הקפיצות.

 

מכיוון שכל קפיצה שואבת מהקופץ אנרגיה רבה, כדי לנצח בתחרות עליו למצוא את האיזון שיאפשר לו לייצר שתי קפיצות מוצלחות. פאנמל לדוגמא הסתפק במדליית כסף בלבד בתחרות גביע העולם בה שבר את השיא העולמי, בגלל קפיצה שנייה חלשה. "הייתי מותש לגמרי אחרי הקפיצה הראשונה", הוא הודה לאחר מכן, "בקפיצה השנייה כבר לא הצלחתי לייצר את הכוח ולהגיע לאיזון הנדרש". סברין פרוינד הגרמני שאמנם לא ניתר רחוק כמו פאנמל, אבל היה יציב ממנו בהרבה, חגג על חשבונו את הזהב.

 

פיטר פרבץ' בתחתית המדרון. פיזיקה במיטבה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פיטר פרבץ' בתחתית המדרון. פיזיקה במיטבה(צילום: EPA)

כדי לייצר קפיצה טובה דרושה טכניקה מושלמת, הקופץ צריך להיות זקוף בעת ההמראה ולהגיע למהירות שיא עם ניתוקו מהמקפצה, המחליקיים צריכים להיות בצורה של V בזמן הריחוף וכמובן שגם לכל תנודה של הגוף יכולה להיות השפעה. המעורבות של חוקים פיסיקליים רבים הפכה את הענף למושא מבוקש למחקר עבור מדענים. מאמרים אקדמאיים רבים נכתבו על המדע שמאחורי קפיצת הסקי.

 

"קופץ סקי מנסה ליצור אפקט תעופה הדומה לזה של דאון", מסביר לואיס בלומפילד, פיזיקאי מאוניברסיטת וירג'יניה, "הוא דוחף את האוויר למטה, ואז האוויר דוחף חזרה ומעיף אותו מעלה".

 

פאנמל מדגים את ה-V בזמן הריחוף (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פאנמל מדגים את ה-V בזמן הריחוף(צילום: EPA)

 

המלחמה של הענף באנורקסיה

עם השנים מאמנים וספורטאים שחיפשו דרכים לשפר את ביצועיהם גילו שלמרות שקופץ רזה מחליק לאט יותר במורד המקפצה ביחס לקופץ כבד ממנו, הוא נוטה לקפוץ רחוק יותר. הדבר עודד את הספורטאים לדיאטות מוגזמות ובמקרים קיצוניים יותר אף להפרעות אכילה ולאנורקסיה.

 

התאחדות הסקי נלחמה בתופעה על ידי חקיקה.

כיום כל קופץ חייב להישקל לפני התחרות. אם מדד ה-BMI שלו (משקל ביחס לגובה) נמוך מ-20.5 הוא נענש בשימוש במחליקיים קצרים יותר, מה שמקשה עליו לקבוע תוצאות איכותיות.

 

בעיתוי מושלם, אחרי אחד מהשבועות המסעירים בתולדות היום יחל בשבדיה שלב הגמר של תחרויות קפיצות הסקי לגברים במסגרת אליפות העולם בסקי נורדי. רף הציפיות כמובן בשמיים והעניין סביב האליפות גדול במיוחד. האם הכושר המדהים של פאנמל ופרבץ' יסדר לנו עוד קפיצות עוצרות נשימה? האם היציבות של פרוינד הגרמני תעניק דווקא לו את הניצחון? מה יעשה קמיל סטוך הפולני שחזר מסוצ'י עם שתי מדליות הזהב? והאם הפעם וסילייב יצליח לנחות על שתי רגליו? אתם מוזמנים להדק חגורות, אנחנו כבר ממריאים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים