שתף קטע נבחר

סגרו את ערד: "הדרום קורס ולאיש לא אכפת"

אחרי שאתמול הפגינו אלף איש בכניסה לדימונה, היום המחאה עברה לערד. "כיל, אין לכם לב. נמשיך להיאבק על הזכות להתפרנס בכבוד", קרא אחד המפגינים. הכביש לים המלח נסגר, פעילות העירייה הושבתה. הבוקר: 10 עובדי מפעלי ים המלח מצאו הזמנה לשימוע לפני פיטורים על דלת ביתם

סגרו את העיר: מאות מעובדי מפעל תרכובות ברום, מפעלי ים המלח, עובדי עיריית ערד, חברי ועדים ועובדי מפעלים שונים וכן תושבים מהאזור משבשים הבוקר (יום ב') את הפעילות בערד. הם מפגינים וחוסמים את הכיכר המרכזית בכניסה לעיר, במחאה על מצב התעסוקה בדרום הארץ ומכתבי הפיטורים שנשלחו לעובדים. "אין לכם לב", כתבו על חלק מהשלטים.

 

"המסר שלנו הוא שנמשיך וניאבק על התנאים שלנו ועל הזכות להתפרנס בכבוד", קרא אבי, אחד המפגינים. "ההנהלה רוצה לפטר עובדים כשהיא מרוויחה מיליארדים? מאיזו סיבה?". כחלק מהמהלך שיוזמת ההסתדרות תשובש הבוקר הפעילות בערד עד השעה 12:00. שירותי העירייה מושבתים לגמרי על ידי העובדים בשעות אלו, למעט פעילות מערכת החינוך, והמוקד העירוני מטפל אך ורק במקרים דחופים. כביש 31 לכיוון ים המלח נסגר עקב ההפגנה והמשטרה מכוונת את הנהגים לצירים חלופיים.

 

אחד העובדים אמר: "מה רוצים שנעשה? לאן רוצים שנלך? איפה הממשלה? מחר בבוקר מאיזה כסף רוצים שאני אאכיל את הילדים? הדרום מתרסק ולאף אחד לא אכפת". אתמול הפגינו כאלף עובדים בכניסה לדימונה, אשר לא פחות מ-40% מתושביה הם עובדי כיל.15% מתושבי ערד גם הם עובדי החברה. בהסתדרות מסרו כי כחלק מהמחאה כל יום תושבת הפעילות בעיר אחרת ובהמשך תגיע המחאה גם למרכז הארץ.
 
ובתוך כך, עשרה עובדים ממפעלי ים המלח גילו הבוקר על דלת ביתם הזמנה לשימוע לפני פיטורים. "כמו גנבים באמצע הלילה, כך מתנהגת הנהלת כיל תוך הפגנת זלזול עמוק באנשים העובדים ובבני משפחותיהם", אמר ארמונד לנקרי יו"ר מועצת העובדים במפעלי ים המלח. "התנהלות פחדנית זו מסמנת שיא שפל חדש שמעמיק את המשבר, אבל לא ישבור את רוחם של עובדי הדרום".

 

אבנר בן סניור, יו"ר מועצת עובדי מפעל תרכובות ברום, אמר הבוקר: "למרות שגם ראשי הרשויות בדרום ניסו למצוא פתרון למצב ולהגיע להידברות, הנהלת כיל מסרבת לנהל כל משא ומתן, פרט לפיטורים. אנחנו לא מתכוונים לרדת על הברכיים בפני ההנהלה שבזמן שהיא מפטרת עובדים בישראל, היא מגייסת מאות עובדים בחו"ל. אם ההנהלה רוצה להתייעל, יואילו בטובם מחזיקי 100 המשרות הגבוהות בהנהלה לקצץ 50% משכרם".

המחאה בערד, הבוקר (צילום:  דוברות ההסתדרות) (צילום:  דוברות ההסתדרות)
המחאה בערד, הבוקר(צילום: דוברות ההסתדרות)

 (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)
 

יו"ר מועצת עובדי מפעלי ים המלח, ארמונד לנקרי, הוסיף: "מפעלי כיל בדרום הם עמוד השדרה הכלכלי של הנגב, מפעלים שמספקים פרנסה לאלפי משפחות. לא ייתכן שבזמן שכיל מרוויחה מיליארדים בשנה, היא מצרפת מאות עובדים למעגל האבטלה ועוד בנגב המוכה כלכלית, שבו הסיכוי למצוא מקום עבודה חלופי הוא אפסי - והכול בשביל עוד ועוד רווחים. אנחנו נמשיך במאבק ונגיע לכל מקום בארץ עד שכיל תיסוג בה מכוונתה".

 

מיכה בן נעים, 44, עובד במפעל תרכובות ברום, אמר כי מדובר במאבק של כל הנגב וכל הארץ נגד הפיטורים. "ההנהלה אמרה שהפיטורים עכשיו זה רק החלק הראשון", אמר בן נעים. "החודש לא נקבל משכורת ומי יודע מה יהיה בחודש הבא. אנשים לא יודעים איך יתכוננו לפסח. כ-20 אלף איש מתפרנסים באופן ישיר ועקיף מהמפעלים של כיל והדבר משפיע גם על בעלי העסקים בדרום שאומרים שאנשים קונים פחות בזמן הזה".

מיכה בן נעים, בהפגנה בדימונה: "אנשים לא יודעים איך יתכוננו לפסח" (צילום:  הרצל יוסף "ידיעות אחרונות") (צילום:  הרצל יוסף
מיכה בן נעים, בהפגנה בדימונה: "אנשים לא יודעים איך יתכוננו לפסח"(צילום: הרצל יוסף "ידיעות אחרונות")

בן נעים הוסיף ואמר כי "המאבק שלנו משותף גם לצפון הארץ ולשאר המפעלים של החברה לישראל שהם תחת כימיקלים לישראל. העובדים של המפעלים בצפון נמצאים איתנו בהפגנות כי הם שותפים לפחד שלנו מפיטורים. אני לא קיבלתי עכשיו מכתב פיטורים, אבל אני חושש להיות בסבב הבא. אסור שיהיו פיטורי עובדים".

 

בהפגנה בדימונה השתתפו עשרות עובדי חיפה כימיקלים. יו"ר הוועד מחיפה, יהודה פרץ, אמר בתום ההפגנה כי עובדי חיפה כימיקלים לא יישבו בחוסר מעש בעוד סכסוך העבודה בכיל גורם לפגיעה מתמשכת באספקת חומרי הגלם למפעלי חיפה כימיקלים, ופוגע בפרנסה של מאות משפחות. לדבריו, "העובדים חייבים לסייע זה לזה במאבקם מול הנהלה עיקשת שכל מטרתה הוא להגדיל באופן ניכר את רווחייה על חשבונם של עובדים מסורים. כי כל פגיעה בלתי הוגנת בעובדים תיתקל בהתנגדות נחרצת ובשיתוף פעולה בלתי מתפשר בין ארגוני עובדים". מחר יפגינו העובדים בבאר שבע.

  

מכיל נמסר בתגובה: "יותר מ-50% מתושבי דימונה מתפרנסים באופן ישיר ועקיף מכיל, והם יוכלו לעשות זאת גם בעתיד, אך ורק אם כיל תיישם תוכנית התייעלות שתבטיח את היעילות והתחרותיות של מפעליה בישראל. השאלה היחידה העומדת כרגע על סדר היום היא אם כיל תאפשר לוועד העובדים הכוחני והאגרסיבי לנהל את המפעלים, או שמא זוהי חובתה ואחריותה של ההנהלה להוביל תוכנית התייעלות אחראית במפעל תרכובות ברום, שהפסיד בשנה שעברה 160 מיליון שקל ומ-2007 - 1.5 מיליארד שקל.

 

"לצערנו, הסתדרות העובדים מנסה לכפות על המדינה והחברות במשק מודל העסקה לכל החיים, ללא אפשרות של פיטורים אפילו במפעל מפסיד. בימים האחרונים ראינו כיצד סכסוך העבודה הלגיטימי בין העובדים להנהלה הופך לשביתה פוליטית עם מטרות פוליטיות. ראינו ניצול של העובדים והשביתה על ידי פוליטיקאים, מפלגות וגופים בעלי זיקה וקרבה מפלגתית. ההנהלה מבטיחה כי תמשיך לנהוג באחריות כלפי המפעל והעובדים, ולמסיימים את עבודתם במפעל נציע תנאי פרישה ופיטורים מהטובים שהוצעו בישראל".

 

בנוגע למכתבי הפיטורים הבוקר, נמסר מהנהלת כיל כי "הנהלת מפעלי ים המלח ביקשה להגיע להסכמה עם ועד העובדים בדבר יישום תוכנית התייעלות במפעל, אולם פיצוץ המו"מ על ידי הוועד והודעתו לבית הדין לעבודה כי אין עוד מקום למו"מ ופנייתו לפעולה חד צדדית של שביתה, מאלצת את ההנהלה להמשיך בתהליך ללא מו"מ עם הוועד". בהנהלה ציינו כי בפני עובדים מעל גיל 55 עומדת האפשרות לפנות להנהלה לקבלת חבילת פרישה מוקדמת שהוצעה להם וכוללת מענק פרישה מיוחד שכולל, בין היתר, כ-500 אלף שקל מעבר למה שהחוק מחייב ושכר חודשי קבוע של כ-19 אלף שקל בחודש מבלי שיצטרכו לעבוד עד הגיעם לגיל הפנסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
המחאה בערד
צילום: בראל אפרים
מומלצים