שתף קטע נבחר

ומה עם דו"ח צוק איתן?

הסיפור הבעייתי בבחירות האלה הוא דווקא הדו"ח שלא פורסם, ואותו אסור לדחות. כי אי אפשר לדעת מתי תפרוץ המלחמה הבאה

לפני שנתיים וחצי מונה מבקר המדינה שפירא על ידי נתניהו. נדמה היה שמדובר במינוי מחושב, שנועד לתת אוויר לראש הממשלה. בניגוד למבקר הקודם, שפירא נתפס כדמות רגועה, נוחה לתמרון ונוחה לממשל. בתקופה הארוכה הזו היה לשפירא זמן ללמוד את הבעיות של מדינת ישראל, לעיין בדו"חות קודמים על הוצאות וחריגות, לנוח, לישון על זה, להתעורר, לשקול ולהחליט. תחתיו נמצאים עשרות עובדים מיומנים, דבר לא חומק מעיניהם. כשהמבקרים מתחלפים, הם נשארים, כששפירא מורח, הם נמרחים - עם אותם תיקים פתוחים ואותם נחקרים. שפירא יכול היה לפרסם ביקורת בכל נושא שהוא במהלך התקופה הזו, ובכל זאת שני דו"חות חשובים מתפרסמים דווקא עכשיו.

 

יש טעם לפגם כשהמבקר מפרסם דו"חות ערב בחירות. יש טעם לפגם בחוסר היכולת שלו לזהות את הבעייתיות שבתזמון. כל אדם ישר חייב לשאול מה קרה לשפירא עד היום?

 

איפה הוא היה? לחצים וחששות לא מספקים הסבר טוב. בשורה התחתונה, המבקר התעורר לפתע משנת החורף ולכן מי שטוען שהתזמון בעייתי צודק בהחלט.

 

את הדו"ח על יוקר הדיור ניתן לפרסם אחרי הבחירות. מי שלא מרגיש את המחירים על בשרו לא ירגיש אותם דרך החשיפה התקשורתית. את הדו"ח על הוצאות מעון ראש הממשלה צריך היה לפרסם מזמן - ללא מורא. התגובה הבעייתית של אנשי ראש הממשלה הייתה משפיעה גם אז, ומשלא עשה כך המבקר מוטב היה להמתין. כל אחד מהדו"חות האלה חשובים מאוד לציבור הישראלי, אבל אי־אפשר לנתק אותם מהבחירות שבפתח. כל אחד מהדו"חות משמעותי, ובכל זאת יש בהם טעם רע.

 

אלא שהסיפור הבעייתי ביותר בבחירות האלה הוא לא שפירא והחלטותיו אלא דווקא הדו"ח שלא פורסם בשל התזמון: דו"ח ועדת החוץ והביטחון על מבצע צוק איתן. שתי מפלגות מתוך הממשלה שהתפרקה קוראות בשבוע האחרון בריש גליי לפרסם את הדו"ח. נפתלי בנט אמר לי בראיון רדיופוני שהוא דורש לפרסם אותו, וכך גם יעקב פרי שישב בקבינט בעת המבצע.

 

בניגוד לדו"ח על יוקר הדיור ועל הוצאות מעון ראש הממשלה, את הסיכום של "צוק איתן" אי־אפשר לדחות. איש אינו יודע מתי תתחולל המלחמה הבאה בדרום, זה לא תלוי בהחלטה ישראלית וגם לא במאזן כוחות. באזור הזה מלחמות פורצות לפעמים בשל חוסר מזל. חטיפה מתוכננת שצלחה, רקטה טועה שפוגעת בגן ילדים.

 

בדו"ח יש חלקים גלויים וסמויים, אבל בלי הפרסום שלו אי־אפשר יהיה להפיק לקחים. את התיקון הגדול של הצבא אחרי מלחמת לבנון השנייה חוללו כמה פרקים בדו"ח וינוגרד. נתניהו היה מאלה שדחפו, בצדק, לחקירה ולפרסום מהיר של הדו"ח. במקרה של "צוק איתן" הוחלט בממשלה על חקירה בוועדת החוץ והביטחון. חצי שנה עברה והדו"ח לא מתפרסם באצטלה של תזמון.

 

אי־אפשר לדעת מהם הלקחים בנוגע למנהרות או לפינוי יישובים, או מהי האסטרטגיה הישראלית לגבי חמאס במלחמה הבאה. האם דו"ח כזה ישפיע על הבחירות? ייתכן. על פי הדרישה לפרסומו - שמגיעה מכיוון הבית היהודי - ניתן להבין שמשוכנעים שם כי בנט הוא זה שהתריע ודחף לטיפול במנהרות בטרם השתמש בהן חמאס.

 ואולי המסקנות הפוכות, והזהירות שבה נקטו ראש הממשלה ושר הביטחון היא הדרך הנכונה. זה לא משנה. כדי לשפר, לתקן ולקבל החלטות אין ברירה אלא לפרסם אותו במלואו. את הסמוי למורשים בכך, ואת החלקים הגלויים לעיני הציבור.

 

לפני כמה שבועות תקפה ישראל, על פי פרסומים זרים, שיירה בסוריה שבה נהרג קצין איראני בכיר. היו בשמאל מי שהאשימו את נתניהו ויעלון במבצע בחירות. זה נבע מחוסר הבנה איך מערכת צבאית ומודיעינית עובדת. בליכוד טענו שאין ריק בענייני ביטחון, צריך לפעול גם בתקופת בחירות. הסכמתי עם כל מילה.

 

עכשיו נדרשת הגינות גם מאלקין ולוין שמחזיקים את הדו"ח על "צוק איתן". אסור להסכים לכך שבאמתלת בחירות נמנע מלפרסם תובנות על מבצע שהיה וכנראה עוד יהיו כמוהו. יש נושאים חשובים יותר מקמפיין פוליטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
מהם הלקחים, מה האסטרטגיה?
צילום: רועי עידן
מומלצים