שתף קטע נבחר

זינוק של 5.2% בהיקף חובות המשכנתאות

438 מיליארד שקל - זו יתרת החוב של משקי הבית לבנקים, כאשר כ-70% מיתרת החוב היא בגין משכנתאות. הורדת הריבית לשפל היסטורי עלולה להגביר את נטילת המשכנתאות על ידי הציבור ולהחריף את משבר הדיור. בנק ישראל מפרסם את נתוני צמיחת החובות של משקי הבית - רגע לפני פרסום הדו"ח הדרמטי של מבקר המדינה בנושא הדיור

רגע לפני דו"ח מבקר מדינה הערב, (ד'), שצפוי למתוח ביקורת קשה על הממשלה בנושא שוק הדיור, מפרסם בנק ישראל נתונים עגומים על צמיחת חובות הציבור לבנקים, ובתוכם חובות המשכנתא.

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה : 

 

בנק ישראל דיווח היום (ד') כי יתרת החוב של משקי הבית בגין נטילת משכנתאות גדלה במהלך השנה שעברה בכ-15 מיליארד שקל והגיעה לרמה של 303 מיליארד שקל. מדובר בגידול של כ-5.2% בהיקף החוב של הציבור לבנקים בגין משכנתאות, קצב דומה לקצב הגידול ב-3 השנים האחרונות.

 

בסך הכל גדלה יתרת החוב של משקי הבית בשנה שעברה בכ-28.4 מיליארד שקל והגיעה לרמה של כ-438 מיליארד שקל, גידול של כ-6.9%. קצב הגידול של החוב שאינו לדיור היה גבוה יותר מאשר בשנים עברו, כ-11%. אולם, למרות זאת נשמר התמהיל המקובל בשנים האחרונות בין חוב לדיור לחוב שאינו לדיור, כאשר כ-70% מיתרת החוב של משקי הבית הינה בגין משכנתאות.

 

נתוני בנק ישראל מתפרסמים על רקע נתוני השמאי הממשלתי, שפורסמו השבוע, לפיהם בשנה האחרונה עלו מחירי הדירות ב-5% נוספים, לאחר שמאז 2008 נסקו המחירים ביותר מ-50%. הזינוק הזה - מזהירים כלכלנים – עלול להימשך ביתר שאת בעקבות החלטת נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג להוריד את הריבית במשק לשפל היסטורי.

 

הסיכון העיקרי למשק בישראל - שוק הדיור

בנק ישראל קבע כבר בעבר כי הסיכון העיקרי למשק הישראלי מגיע משוק הדיור. כלכלני חטיבת המחקר בבנק הסבירו כי הסיבה לכך היא סביבת הריבית הנמוכה, שמגדילה את הביקושים למשכנתאות. הורדת הריבית שלשום לשפל היסטורי של 0.1% עלולה לחזק את המגמה הזו ולהוביל ללקיחת משכנתאות נוספות - שאותן יהיה קשה להחזיר לאחר שהריבית בסופו של דבר תעלה. 

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)
 

 (צילום: דורון גולן) (צילום: דורון גולן)
(צילום: דורון גולן)

הגידול בהיקף המשכנתאות במהלך השנה שעברה נרשם למרות שבשלוש השנים האחרונות הטיל בנק ישראל מגבלות משמעותיות על הלוואות אלו, במטרה לחזק את יציבות הבנקים ולדכא את הביקוש לדירות כהשקעה. בין היתר, חייב המפקח על הבנקים את הלווים בשיעור מינימלי של הון עצמי, אסר על הלוואות שבהן ההחזר החודשי הוא גבוה ממחצית מההכנסה וחייב את הבנקים להעניק שליש מהלוואה בריבית קבועה.

 

בבנק ישראל מציינים כי הריבית המשתנה שאינה צמודה למדד המחירים ירדה במהלך 2014 בכ-0.7%. בעוד שריבית בנק ישראל ירדה באותה תקופה ב-0.75%. הריבית הקבועה הצמוד למדד ירדה באותה תקופה ב-0.37%.

 

עוד מציינים בבנק ישראל כי בחודש ינואר 2015 הורגשה ירידה בקצב נטילת המשכנתאות, וסך ההלוואות הגיע לרמה של 4.6 מיליארד שקל.

 

והערב - דו"ח מבקר המדינה

מוקדם יותר היום, פורסמו ארבעת ראשי הפרקים המרכזיים שייכללו בדו"ח מבקר המדינה על משבר הדיור בישראל, שיתפרסם הערב ב-18:00. הפרק הראשון מציג תמונת מצב של שוק הדיור בישראל החל מ-2008 עד דצמבר 2013, והוא נוגע בעלייה החדה במחירי הדיור ובשכר הדירה, ובהשלכות השליליות על האוכלוסייה שאינה בעשירונים העליונים.

 

הפרק השני עוסק בכשלים בהתוויית מדיניות בנושא הדיור מצד ממשלת אולמרט ושתי הממשלות של בנימין נתניהו. הוא כולל גם ליקויים בהיבטים של המימון בשוק הדיור ובצעדי מיסוי מקרקעין. חלק מהממצאים נוגעים למשרד האוצר.

 

הפרק השלישי בדו"ח נוגע ל"שרשרת הייצור של יחידות דיור", ונוגע בליקויים בקידום הבנייה בישראל מצד כל הדרגים והגופים הנוגעים לדבר: מינהל התכנון במשרד הפנים, ברשות מקרקעי ישראל ובוועדות התכנון ובמשרד הבינוי והשיכון.

 

הפרק הרביעי בדו"ח נוגע לליקויים בפעילות משרד הבינוי, מינהל התכנון במשרד הפנים ורשות מקרקעי ישראל בכל הנוגע ל"דיור בר השגה" למי שאין ביכולתו לרכוש דירה במחירי השוק - דירות השכרה לטווח ארוך ובבנייה ציבורית. כמו כן כולל השער ביקורת על מסלול "מחיר דירה למשתכן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים