שתף קטע נבחר

מנכ"ל בנק ירושלים: היקף האשראי הצרכני בישראל נמוך

מכורים להלוואות? לדברי אורי פז, למרות שהנושא תופס כותרות, לא קיים סיכון גדול באשראי הצרכני בישראל. "בהשוואה עולמית הוא אפילו נמוך. יש מה להשתכלל, בסך הכל המשק נמצא בצמיחה". רווחי בנק ירושלים שבניהולו, זינקו בשנה שחלפה ב-285%, בעיקר בזכות גידול בהכנסות מעמלות ני"ע וירידה בהוצאות

האם האשראי שצורכים משקי הבית בישראל מגיע למימדים מדאיגים? לדברי מנכ"ל בנק ירושלים, אורי פז, הסיכון אינו גבוה כפי שמנסים להציג אותו. "אני לא חושב שיש סיכון גדול באשראי בישראל. אני חושב שבהשוואה עולמית הוא אפילו נמוך", אמר היום (ד') פז במסיבת עיתונאים שקיים הבנק במסגרת פרסום הדו"חות הכספיים לשנת 2014.

 

  • אזהרת רווח ללאומי: ירשום רווח אפסי ברבעון האחרון

 

פז הוסיף כי "יש מה להשתכלל, אפשר לתת יותר אשראי. בסך הכל המשק נמצא בצמיחה". לדברי מנכ"ל בנק ירושלים, הבנק הצליח לגייס כ-25 אלף לקוחות באשראי הצרכני, ללא צורך בפתיחת חשבון בנק. כאשר סך האשראי שניתן במסגרת זו, עומד על כמיליארד שקל.

 

יש לציין כי לאחרונה השיק הבנק אפשרות לפתיחת חשבון באמצעות האינטרנט לצורך קבלת הלוואה ללקוחות חדשים ללא צורך בהגעה לסניף ובקרוב, אף ניתן יהיה לעשות זאת באמצעות הסמארטפון. הריבית הממוצעת שגובה הבנק על ההלוואות עומדת על פריים + 9.5%.

 

"הבנק רואה באפיק זה מנוע צמיחה חשוב להתפתחותו ללא צורך בהגדלה משמעותית של פריסת הסניפים פיסית", אומר פז. עד כה גייס הבנק כ-100 לקוחות שביקשו הלוואה באמצעות האינטרנט.

 

יש לציין כי בנק ירושלים מחזיק בנתח קטן ביחס לאשראי הצרכני הכולל (כאחוז אחד), כאשר חברות כרטיסי האשראי שרשמו גם הן בשנה האחרונה גידול משמעותי בהיקפי ההלוואות שנתנו, מחזיקות כ-7%.

 

את רוב האשראי מספקים הבנקים ובעיקר הבנקים הגדולים. על פי נתונים שפרסם היום (ד') בנק ישראל, סך החובות של משקי הבית בגין הלוואות שנטלו עומד על כ-120 מיליארד שקל (לא כולל חובות בגין הלוואות לדיור).

אורי פז ()
אורי פז
 

נראה כי בפיקוח על הבנקים דווקא מוטרדים מהנושא ולפני מספר חודשים דרשו מהבנקים להגדיל את ההפרשות שלהם בגין הלוואות צרכניות שהם נותנים. אולם לדברי פז, המהלך של בנק ישראל נועד לייצר ביטחון, אך לא משקף חשש למשבר ממשי בהחזר הלוואות.

 

זינוק ברווח הנקי

על פי הדו"חות הכפיים שפרסם הבנק היום, הרווח הנקי של הבנק הסתכם בשנת 2014 ב- 66 מיליון שקל, זינוק של 285% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. תשואת הרווח הנקי על ההון העצמי הממוצע הייתה 9.2% לעומת 2.5% בתקופה המקבילה אשתקד.

 

הכנסות ריבית נטו בשנת הדו"ח הסתכמו ב-317 מיליון שקל, גידול של כ- 23%. עיקר הגידול נובע מהמשך שיפור במרווחים, מגידול ביתרת האשראי הצרכני וכן מהוזלת עלות גיוס המקורות.

 

ההכנסות מעמלות הסתכמו ב- 118.3 מיליון שקל, גידול של 29%, בעיקר עקב גידול בהכנסות בגין פעילות בני"ע על רקע רכישת ומיזוג חברת כלל בטוחה.

 

הבנק פועל בהתאם לתוכנית אסטרטגית אשר במרכזה צמיחה קמעונאית נרחבת תוך הגדלת בסיס הלקוחות וסל המוצרים והשירותים למשקי בית וגיוון ופיזור תחומי הפעילות הקמעונאיים שלו, דוגמת חשבונות עו"ש, אשראי צרכני ופיקדונות. במסגרת התוכנית, השקיע הבנק ב-4 השנים האחרונות 174 מיליון שקל בשדרוג מערכות המחשוב.

 

יתרת האשראי לציבור נטו, הסתכמה ביום 31 בדצמבר 2014, ב- 9.5 מיליארד שקל. ופקדונות הציבור הסתכמו בבנק ב-12.5 מיליארד שקל.

 

הוצאות השכר בשנת הדוח הסתכמו ב- 167.7 מיליון שקל לעומת 146.1 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

 

עלות שכרו של מנכ"ל הבנק, אורי פז עמדה בשנת 2014 על 2.5 מיליון שקל. יש לציין כי עד אפריל 2014 פז לא נחשב עובד הבנק ולמעשה העניק לבנק "שירותים" תמורת תשלום, באמצעות חברת ניהול שבבעלותו (מה שמכונה "חברת ארנק"). כאמור, מאפריל 2014 מתכונת זו השתנתה והוא הפך לשכיר של הבנק.

 

"בנק ירושלים הפך אלטרנטיבה צרכנית משמעותית במערכת הבנקאית" אמר פז. "בנק ירושלים סיים ההיערכות לבנקאות באינטרנט ומאפשר פתיחת חשבון לנטילת הלוואה צרכנית ישירות מהמחשב בבית וללא צורך בהגעה לסניף. עידן הבנקאות באינטרנט והשימוש באמצעים טכנולוגים יגבירו עוד יותר את התחרות במערכת הבנקאית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים