שתף קטע נבחר

בנהר הסוער והקר: צפו באימון יחידת החילוץ

בשל הגשמים הרבים שירדו, ביחידת החילוץ גולן מתכוננים לאפשרות שיהיו יותר מקרים של חילוצים. גאות הנחלים אפשרה לאנשי היחידה לצאת לתרגל חילוצים בנחל שניר ובירדן. "כשמדובר בישראלים סביר שיזדקקו לנו"

לא רבים היו מוכנים לבלות את בוקר חורפי קר מרצונם הטוב וטובלים בנחלים שוצפים בטמפרטורה שנעה בין 13 ל-15 מעלות, אבל זה בדיוק מה שעשו בשלושת הימים האחרונים 20 חברי צוות המים של יחידת החילוץ גולן.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

המחלצים ניצלו את גאות הנחלים בעקבות המערכות החורפיות האחרונות ובמשך שלושה ימים, וגם בלילות, תרגלו בנחל שניר ובירדן חילוץ של מטיילים. התרחישים שתורגלו היו של נפילת מטיילים למים, בודדים או בקבוצות, כאשר המחלצים משתמשים בסירות וחבלים שנמתחו משני גדותיו של הנחל, או מעצים התלויים מעליו.

 

הם התאמנו גם בהטלה ובקשירה של חבלים, באדי רפטינג (היסחפות בזרם עם חגורות הצלה), כאשר השחיין קשור בחבל לגדה, חתירה נגד הזרם בהרכבים שונים ועוד.

 

האימונים הם הכנה לקראת עונת טיולי המים שתיפתח בצפון בקרוב. בעקבות גשמי הברכה והפשרת השלגים הצפויה באביב, צפויה השנה זרימה חזקה במיוחד בנחלי הצפון. "אם המטיילים יתנהגו כמו שמצפים מהם, אז האימון הזה הוא רק לשם האימון", אומר מפקד היחידה תא"ל (במיל') צביקה פוגל. "אבל לצערי, כשמדובר בישראלים, זה יותר מסובך וסביר שיזדקקו לשירותנו. אני מקווה שנצא מזה מחוזקים וללא נפגעים בנפש".

מתרגלים במים (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
מתרגלים במים(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

 (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
(צילום: אביהו שפירא)

את כל האימונים, שמגיעים לעיתים ל-30 יום בשנה ואף יותר, וכמובן שאת כל החילוצים, מבצעים בהתנדבות חברי היחידה, תושבי רמת הגולן והגליל העליון. "אנחנו יחידת מתנדבים של משטרת ישראל", מספר פוגל. "אנחנו בכוננות 365 ימים בשנה, 24 שעות ביממה. בנוסף, אנשים משקיעם מזמנם הפרטי וממרצם באימונים כדי להיות טובים יותר".

 

את המימון לאימונים ולציוד מקבלים חברי היחידה מהמשטרה, מהצבא ומגורמים נוספים, אך את הפעילות עצמה הם עושים בהתנדבות מלאה. התקציב, מציינים ביחידה, נותר על כנו כבר 10 שנים, אך הפעילות התרחבה ללא היכר.

 

לדברי פוגל, חלה התקדמות בשנים האחרונות בזהירות של המטיילים, שאותה הוא מייחס לפעילות הסברה אינטנסיבית, הן של אנשי היחידה ובעיקר של רשות שמורות הטבע והגנים. בשנה שעברה הייתה ירידה בחילוצי המים, וזאת עקב הבצורת שהביאה לזרימות חלשות.

 

"אנחנו לומדים את כל הלקחים, התרחישים מהאירועים שבהם השתתפנו וכאלה שקיבלנו עליהם מידע מיחידות חילוץ אחרות, וכמובן ההתנהגויות והדברים שראינו אצל המטיילים הישראלים", אומר פוגל. "המטרה העיקרית שלנו היא להציל חיים ולאפשר לאנשים לחזור לשגרת החיים. אנחנו מנסים להכשיר את עצמנו לכל תרחיש אפשרי".

 

"אפשר לקרוא לעבודה ביחידה - ציונות"

מי שמפקד על צוות המים הוא שמוליק כהן ממושב רמות. כהן היה בין מקימי הצוות שנשלחו על-ידי המשטרה לטורקיה בשנת 2000 לאימון ההקמה והוא השתתף בחילוצים רבים וקשים, בהם זה של חייל שטבע במהלך תרגיל שבו חצו חיילים את הירדן הגועש בשנת 2003.

מפקד היחידה צביקה פוגל (משמאל) ואחד המתנדבים  (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
מפקד היחידה צביקה פוגל (משמאל) ואחד המתנדבים (צילום: אביהו שפירא)

"אנשים לא מבינים שהזרימה בנחלים כאן בצפון חזקה", מסביר כהן. "המים קרים והחצייה מסוכנת. אם רוצים לחצות את הנחל, צריך לחפש מקום מסודר עם גשר. זה לא משהו שכל אחד יכול לעשות".

 

לדברי כהן, אנשי היחידה מתמחים לא רק בפעילות בתוך המים אלא גם בטג"ח (טיפוס וגלישת חבלים), איתור נעדרים ועוד. גם כהן מזהיר מפני הסכנה השנה. "כמות החילוצים בשנה תלויה בעוצמת הזרימה וכמו שרואים כעת השנה הזרימה חזקה", אומר כהן.

 

אמיר שושנה מקיבוץ אורטל, חבר נוסף ביחידת החילוץ גולן, מרוצה מכמות הגשמים שירדה לאחרונה. "המים קרים, מזג האוויר חורפי והמים גואים", הוא אומר. "המשמעות היא שעשויים להיות יותר חילוצים השנה. אנשים רוצים לראות את הזרימות – ואם לא נזהרים, חס וחלילה זה עלול להיגמר בנפילה במים".

 

שושנה אומר כי ההתנדבות ביחידה היא התרומה שלו לקהילה. "אפשר לקרוא לזה ציונות. זה בשביל המדינה, החברה והערבות ההדדית. בשביל זה אנחנו כאן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביהו שפירא
אנשי היחידה בפעולה
צילום: אביהו שפירא
מומלצים