שתף קטע נבחר

חזר מהמתים: האיש החזק בצפון קוריאה

הוא חי שנים בשווייץ, פיקח מרחוק על בניו של הדיקטטור ורכש גינונים מערביים. דיפלומטים טוענים כי הוא מתוחכם ו"מבין עניין". שר החוץ רי סו יונג הוא הפנים האלגנטיות של הדיקטטורה לעולם - ולא, הוא לא הוצא להורג

פניו של קים ג'ונג און הן אולי המוכרות ביותר של צפון קוריאה המבודדת, אך האדם שמייצג את פיונגיאנג בבמה הבינלאומית ונחשב לאחד האנשים החזקים ביותר במשטר, הוא דיפלומט אלגנטי בן 75 שחי תחת שם בדוי במשך עשורים וניצל מטיהור בכירים קטלני בשנה שעברה.

 

עוד חדשות בעולם :

צפו: שרד התקף אפילפטי בגובה 12,000 רגל

לא אקססורי: צבעה את החתול בוורוד, והוא מת

חוזר לטרקטור: הנשיא העני בעולם פורש

 

רי סו יונג משמש כעת כשר החוץ של צפון קוריאה, אך בשנה שעברה דווח כי הוא הוצא להורג יחד עם המנטור שלו, ג'אנג סונג תאק, דודו של קים, יחד עם עוזרים נוספים. אך רי - חי, קיים ודובר צרפתית - ששימש כ"אביו" של קים כשלמד בפנימייה בשווייץ, עובר שוב בין ערי בירה בעולם, מגן על היכולת הגרעינית של מדינתו ומנסה להדוף האשמות בגין הפרות זכויות אדם.

דווח שהוצא להורג עם שורה של בכירים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דווח שהוצא להורג עם שורה של בכירים(צילום: רויטרס)
 

כמו ג'אנג, רי ידוע כאיש הסוד של המשפחה ואישיות רבת עוצמה, שיודע להישאר פתוח מול רפורמות כלכליות. אך שלא כמו רי, ג'אנג הסתבך עם הפלגים השונים הסובבים את קים - ייתכן בגלל עלייתו המטאורית לתפקיד בכיר בשלטון והוצא להורג.

 

רי שב לשווייץ השבוע, שם בילה בעבר שני עשורים כשליח צפון קוריאה לברן ולנציגות האמריקנית בז'נבה והפך לזקן הסגל הדיפלומטי. מחר (יום ג') הוא צפוי לנאום לראשונה מול מועצת זכויות האדם של האו"ם, שמסקנות חקירה עצמאית שביצעה האשימו את המשטר בהפרות זכויות אדם שעשויות להיחשב כפשעים נגד האנושות.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

רי היה פטרונו בשווייץ. קים ג'ונג און (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רי היה פטרונו בשווייץ. קים ג'ונג און(צילום: EPA)
"הוא היה נראה לי כמו אדם מתוחכם ומבין עניין בשביל דיפלומט צפון-קוריאני. מתוחכם במובן שהוא יודע מה הוא עושה", אמר גורם רשמי בז'נבה שהשתתף בישיבות דיפלומטיות עם רי.

 

שלא כמו דיפלומטים אחרים מצפון קוריאה, רי נמנע מהרצאות אידיאולוגיות או קריאות בגנות המערב - סימן ההכר של פיונגיאנג - בטרם נשא דבריו. "הניסוחים שלו כללו תמיד טיעונים מבוססים והוא מתייחס לארצו באופן פוליטיקלי קורקט", הוסיף הגורם בשיחה עם רויטרס. "הוא תמיד השאיר ערוצי תקשורת פתוחים. הוא מאוד נעים, אלגנטי ולא בריון. הוא נחשב ל'סדרן של המשפחה', מסדר מה שצריך לסדר".

ג'אנג סונג תאק. דודו של קים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ג'אנג סונג תאק. דודו של קים(צילום: AFP)
 

עד 2010 הוא נודע בשם רי צ'ול והיה עוזר קרוב וחבר של קים ג'ונג איל, אביו של קים ג'ונג און. הוא גם נחשב לאיש ששומר על הכסף של קים באירופה. רי הוחזר לפיונגיאנג ב-2010 ובאחת התמונות של קים ג'ונג איל שפורסמו בטרם מת ב-2011, הוא נראה עומד לצדו, שערו משוך לאחור ואת עיניו מכסים משקפיים עבי מסגרת.

  

חטיפה, מועדונים ופרנויה

לפי רישומי משרד האיחוד בדרום קוריאה, רי שוגר לראשונה לשווייץ בשנות ה-80 המוקדמות כדי לייסד נוכחות צפון-קוריאנית במדינה. אך לפי הביוגרפיה של סונג היי ראנג, דודתו של אחיו למחצה של קים ג'ונג און, רי נשלח לשווייץ בתפקיד אחר - להפוך לאפוטרופוס של בנו הבכור של קים ג'ונג איל, קים ג'ונג נאם, שחי כעת בגלות.

קים ג'ונג איל ובנו (צילום: AP Photo/Kyodo News, File) (צילום: AP Photo/Kyodo News, File)
קים ג'ונג איל ובנו(צילום: AP Photo/Kyodo News, File)

היה זה דודו של קים ג'ונג און, ג'אנג סונג תאק, שגייס את רי כדי שייסע לחפש אחר בית מתאים ובית ספר בשווייץ, כתבה סונג - שערקה שנים לאחר מכן לז'נבה. רי, שחשש כי סוכנים דרום-קוריאנים יחטפו את בנו של הדיקטטור, בילה את ימיו הראשונים בשווייץ בדירה מושכרת מעבר לשער המרכזי של בית הספר, צופה עליו באמצעות משקפת.

 

לאחר מכן, הוא שכנע את המשפחה לעבור לבית אחר משום שהיה בטוח שעוקבים אחריו. "הוא הניח אלות בכל מיני מקומות בבית והורה לכולם להשתמש בהן", כתבה סונג. "הוא גרם לנו כל הזמן להרגיש לא בטוחים, עם הסיפורים שלו שמישהו כל הזמן עוקב אחרינו וצופה בנו".

 

"איש העסקים"

ב-2008 דווח שרי סייע להגיע להסכם מולטי-מיליונים בין צפון קוריאה לבין חברת התקשורת המצרית אורסקום, שמפעילה את הרשת הסלולרית במדינה. עם חזרתו משווייץ הוא שירת כראש ועדת ההשקעות של מפלגת העבודה הצפון-קוריאנית השלטת, ועבד עם ג'אנג כדי למשוך השקעות זרות.

 

"ישנם רק קומץ של אנשי סגל בפיונגיאנג שמבינים כל כך טוב את החשיבה המערבית כמו

רי צ'ול והוא ראוי בהחלט לכינוי שלו 'איש העסקים' שהוענק לו על ידי משרדו", כתב פליקס אבט השווייצרי, שתיעד את שבע שנות פועלו כמנהל בפיונגיאנג בספר "קפיטליסט בצפון קוריאה".

 

הקסם והכריזמה של רי בהתמודדות עם בכירים אירופים הוביל את שר החוץ השווייצרי לשעבר ואת נשיאת הקונפדרציה השווייצרית מישלין קלמי-ריי לתאר אותו כדמות "מאוד מנומסת ומכובדת בקהילת השגרירים".

 

הוא ליווה את קים ג'ונג און הצעיר, שבשנות ה-90 למד בבית הספר הבינלאומי בברן תחת השם הבדוי פּאק צ'ול, והשתתף בטיולי סקי מטעם בית הספר אך בילה את רוב זמנו בבית או במסעדות עם רי. "אפשר לומר בוודאות כי רי צ'ול הוא דמות אבהית בחייו של קים ג'ונג און", אומר מאדן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים