שתף קטע נבחר

התגובות לנאום: "באנגלית הוא חזק, ומה עם יוקר המחיה?"

ציון המפוטר התרגש פחות מהנאום על איראן ("הפרנסה יותר חשובה מאיראן"); אבי מהמאהל הרגיש שהוא צופה בהצגה; מאושפזים בשיבא הזכירו את "תשומת הלב האפסית שנתניהו הקדיש למערכת הבריאות", ועומר מעוטף עזה הרגיש ש"ביבי רוצה להיות נשיא ארה"ב". התלווינו לישראלים שצפו בנאום. זה מה שהם חשבו

אחרי שבועות רבים של מחלוקות זה קרה: ראש הממשלה בנימין נתניהו נאם בפני הקונגרס והזהיר מפני הסכם גרעין רע עם איראן. בזמן הנאום, שנערך שבועיים בדיוק לפני הבחירות למורת רוחו של הממשל האמריקאי, ישראלים רבים היו עסוקים בהתמודדות עם מה שכינה נתניהו: "החיים עצמם". הטלוויזיות היו אמנם פתוחות על הנאום, אך תשומת הלב נותרה שקועה בדאגות היום-יום.

 

נאום נתניהו - כתבות נוספות

ניו יורק טיימס: נאום נתניהו - תיאטרון פוליטי נצלני

אובמה: לא היה בנאום נתניהו שום דבר חדש

הרצוג: הנאום ירחיב את הקרע עם ארה"ב

בעבור חופן מנדטים. פרשנות / רון בן ישי

נתניהו: "החלופה להסכם המתגבש: הסכם טוב יותר"

  

"באנגלית הוא חזק", אמר ציון לביא, 57, ממפוטרי הדרום שצפה בנאום מסלון ביתו בבאר שבע. "זה הבית שלו, הבעיה שהבית שלו בישראל לא מעניין אותו. הוא אמר שהנאום לא פוליטי, אבל הוא כן פוליטי. בצד החברתי שום דבר לא זז. הכול זה איראן, חמאס ודעאש".

 

לביא, אב לארבעה ילדים בגילאי 17 עד 30, הביט בחברי הקונגרס שמחאו כפיים בעמידה ואמר: "זה מדהים, אוהבים אותו שם יותר מאשר פה". לדבריו, "אי אפשר להשוות בין הפצצה האיראנית לאבטלה. בשביל אדם שאיבד את העבודה הפצצה האיראנית פחות חשובה מהפרנסה של המשפחה". 

ציון לביא צופה בנאום (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
ציון לביא צופה בנאום(צילום: הרצל יוסף)
 

רותם, בתו בת ה-23, התחתנה לאחרונה וגרה עם בעלה בבית הוריה. גם האח הראל בן ה-30, גם הוא ממפוטרי ברום, מתגורר בבית. "אני לא יודעת למה הוא נסע", אמרה רותם. "אצלי הכלכלה המקומית חשובה יותר מאיראן".

 

"מה שהוא אמר שם הוא יכול היה לומר בנאום לאומה בארץ", סיכם לביא. "אנחנו פוחדים מהאיראנים בגלל ביבי. הוא כל הזמן מכניס לנו את זה לראש: 'לא לשכוח את החיים עצמם'".

 

במקביל, בבית החולים שיבא בתל השומר, שם קרס בתחילת השבוע חדר המיון מרוב עומס, התקבצו מאושפזים ובני משפחותיהם מול מקלטי הטלוויזיה לקראת הנאום. בין הצופים היו גם ציון בן שושן וסוזן דרעי, ילדיה של סעדה, 88, שאושפזה בשבוע שעבר לאחר שעברה אירוע מוחי.

 

"תשומת הלב שביבי הקדיש למערכת הבריאות אפסית", אמר בן שושן. "זה דבר שבסוף מתפוצץ לנו בפרצוף. מערכת החינוך ויוקר המחיה - אלה נושאים שכאבא לילדות קטנות אני חווה איתם קשיים כל הזמן. בלי תמיכה שלי לילדות לא היה סיכוי".

צופים בנאום בשיבא (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
צופים בנאום בשיבא(צילום: מוטי קמחי)

דרעי חייכה כשנתניהו סיפר לחברי הקונגרס את סיפור מגילת אסתר והשווה זאת לאיום הקיומי הניצב מול אזרחי ישראל. "יש פתגם בערבית שאומר: 'אם אתה לא צובע זה לא מוכר'. ביבי יגיד הכול כדי להגזים וכדי שיקשיבו לו. מה הבדל בין חמאס לאיראן? תמיד יש איום על קיומי על ישראל וראש ממשלה צריך לדעת לטפל בבעיות החמורות שמטרידות את כל תושבי המדינה גם בנושאים החברתיים".

 

גם בעוטף עזה, שעמדו הקיץ במוקד תשומת הלב בזמן מבצע צוק איתן, עקבו אחרי הנאום. "בעיניים של תושב עוטף עזה הנאום הזה נתן לי תחושה שמדברים אליי מעל הראש", אמר עומר גלילי, 30, סטודנט להוראה מקיבוץ נירים. "כמו שנתניהו עוקף את אובמה, כך הוא עוקף אותנו. כל הנאום הזה הוא נאום בחירות".

 

עומר גלילי צופה בנאום נתניהו (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
עומר גלילי צופה בנאום נתניהו(צילום: בראל אפרים)

 

 

לדבריו, "התחושה בסיום הנאום הייתה שביבי רוצה להיות נשיא ארצות הברית, כאילו שאת מדינת ישראל הוא קיבל בטעות וטוב היה לו אילו היה מחליף את אובמה. על הבמה שם נראה היה שהוא מרגיש בבית יותר מאשר הוא מרגיש פה. כשהוא אמר שם שהחיים חשובים, זה היה מגוחך כי הוא שם ואנחנו פה. אנחנו חיים את החיים, והוא מדבר מגבוה. הוא לא דיבר אל אמריקנים, הוא דיבר אל הישראלים באנגלית".

  

בשדרות רוטשילד בתל אביב, שם הוקם השבוע מאהל חדש שלוש וחצי שנים לאחר מחאת קיץ 2011, צפו בנאום כמה עשרות מוחים לצד עוברי אורח. חלק מהצופים הרעישו ברעשנים בכל פעם שנתניהו אמר איראן. ברקע של הנאום הוקרנה מצגת עם תמונות מהמאהל, מפינוי גבעת עמל ותמונות של דרי רחוב.

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)
  

 

 

"יש פה קטסטרופה נדל"נית ויוקר מחייה", אמר אבי אסיאס, אב לשניים מראשון לציון. "לא הילדים שלנו ולא הנכדים שלנו יגיעו אי פעם לדירה. לצערי מה שמעניין את ראש הממשלה זה סיפורי סבתא על איראן. הוא נסע לארה"ב כדי להסיט את הנושא של מערכת הבחירות".

 

לדבריו, "האיש הזה נסע להצגת תיאטרון כדי לדבר על איראן. לא מאמינים לו בעולם ומנהיגי העולם לא רוצים לפגוש אותו. כשאני מסתכל על הסכנה מאיראן ועל יוקר המחייה - אז אירן זו בדיחה. החשש הגדול הוא מיוקר המחייה. הרי ביטחון יש רק כשיש ביטחון כלכלי-חברתי. ביבי כל הקדנציה התעסק באיראן והרחיק אותנו מהאפשרות להגיע לדירה".

 

שי כהן, ממובילי המחאה, אמר כי "מערכת הבחירות מאופיינת בהפחדה ולא בבעיות האמיתיות. אנחנו רוצים להעביר מסר על

 החיים כאן ומה שבאמת מטריד אותנו פה בישראל - ולא בוושינגטון. בוא תנאם לנו, בכיכר רבין, ברוטשילד. לאזרחים ולא לקונגרס".

 

מנגד, ליז שעברה במקום וראתה את ההקרנה של הנאום, אמרה כי היא בעד הנסיעה של נתניהו. "אני חושבת שכולם היו צריכים להצטרף אליו", אמרה. "כשעם חזק ועומד על הדרישות שלו אז מכבדים אותו, חבל לי שהרעישו ברעשנים כשהוא נאם". עם זאת, גם ליז הודתה שיש לה ביקורת על המצב הכלכלי. "המשכורות לא עולות, אבל המזון יקר והשכירות עולה. אני גרה בדירת חדר של 26 מטר ומשלמת עליה שלוש וחצי אלף שקל. תמיד אני במינוס".


פורסם לראשונה 03/03/2015 22:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
צופים בנאום בבית החולים שיבא
צילום: מוטי קמחי
מומלצים