שתף קטע נבחר

מהלומות דיפלומטיות בין ארגנטינה לישראל

מאז נוקתה הנשיאה קירשנר-פרננדס מחשד לטיוח חקירת הפיגוע ב-1994 היהודית עוקצים הצדדים זה את זה. הנשיאה רמזה: ישראל לא מתעניינת בפיגוע בשגרירות. משרד החוץ ענה: זו אחריות שלכם לחקור

בשבוע שעבר נוקתה הנשיאה כריסטינה קירשנר-פרננדס מחשד לטיוח הפיגוע בבניין הקהילה היהודית ב-1994, ומאז מחליפות ישראל וארגנטינה מהלומות דיפלומטיות. ביום ראשון עקצה קירשנר-פרננדס את ממשלת ישראל ותהתה מדוע היא לוחצת להמשיך את החקירה בעניין הפיגוע בבניין הקהילה (שבו נהרגו 85 בני אדם), אבל לא דורשת לחקור את הפיגוע בשגרירות ישראל בבואנוס איירס ב-1992 (שבו נהרגו 29 בני אדם). דבריה פורשו בארגנטינה כהאשמת ישראל בחוסר עניין להביא לדין את האחראים להתקפה על השגרירות.

 

הדברים נאמרו במהלך נאומה של קירשנר בפרלמנט הארגנטיני, לאחר שכמה חברי אופוזיציה הניפו שלטים שבהם קראו לעשיית צדק סביב חקירת הפיגוע במרכז הקהילה היהודית, נושא שמעורר תסיסה רבה במדינה מאז מותו המסתורי של התובע אלברטו ניסמן בינואר האחרון, שעות לפני שהיה צפוי להעיד על מעורבותה לכאורה של הנשיאה בחקירה.

התובע אלברטו ניסמן (מימין) והנשיאה קירשנר-פרננדס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התובע אלברטו ניסמן (מימין) והנשיאה קירשנר-פרננדס(צילום: AFP)

 

 

בעקבות הדברים פרסמה אתמול שגרירות ישראל בבואנוס איירס הודעה רשמית שבה השיבה לקירשנר, ואמרה כי זוהי אחריותה של ארגנטינה להמשיך לחקור את שני הפיגועים. "העמים הארגנטיני והישראלי היו קורבנות של הפיגוע בשגרירות ב-1992 וזו אחריותה של ארגנטינה לחקור אותו", נכתב. "ב-23 השנים האחרונות ישראל קראה להמשיך בפעולות הנדרשות כדי להביא את האשמים לדין. זה ביטוי של האינטרס המשותף של שתי המדינות".

 

לעימות הדיפלומטי הזה הצטרף גם נשיא בית המשפט העליון בארגנטינה, ריקדו לורנצטי, שאמר שבית המשפט כבר בחן את הפיגוע נגד השגרירות הישראלית, והטיל ב-1999 את האחריות על חיזבאללה.

 

חילופי הדברים הללו מצטרפים לעימות דיפלומטי אחר בין המדינות שהתרחש בחודש שעבר. שר החוץ הארגנטיני הקטור טימרמן שיגר אז מכתב לשר החוץ אביגדור ליברמן ולמזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, ובו רמז שארגנטינה לא תקבל התערבות בענייניה הפנימיים על ידי נציגים של מדינות זרות. לליברמן הוא כתב שהוא מבקש שנציגים ישראליים יכבדו את אמנת וינה (המפרטת את המותר והאסור על דיפלומטים) ולא יתערבו בעניינים הפנימיים של ארגנטינה. במכתב הזה היה יותר מרמז ששירותי מודיעין זרים - ישראליים ואמריקניים - מנסים להתערב בפרשה.

 

דבריו באו על רקע פרסומים שונים שלפיהם ממשלת ארגנטינה חושדת שהחקירה שניהל השופט ניסמן, שביקש להטיל אחריות על הנשיא קירשנר-פרננדס, הייתה חלק מקונספירציה אמריקנית–ישראלית.

 

בשבוע שעבר דחה כאמור בית משפט בארגנטינה את האשמות הטיוח נגד הנשיאה. עד רגע זה לא ברור אם ניסמן, שחשש לחייו בשבועות שלפני מותו וזכה לאבטחה, נרצח או התאבד. בתחילה היו סימנים שהתאבד משום שלצדו נמצא אקדח, אבל בהמשך הועלו עוד ועוד ספקות לגבי כיוון החקירה הזה. אפילו הנשיאה קירשנר-פרננדס עצמה אמרה כי היא בטוחה שהוא לא התאבד אלא נרצח. לטענתה סוכני מודיעין הביאו אותו להאשים אותה בטיוח חקירת הפיגוע האיראני כדי להפיל את שלטונה, והם אלה שרצחו אותו אחרי שלא היה להם עוד צורך בו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP PHOTO/ PRESIDENCIA
נשיאת ארגנטינה קירשנר-פרננדס
צילום: AFP PHOTO/ PRESIDENCIA
מומלצים