שתף קטע נבחר

זהירות, בוטוקס מזויף: שוק שחור של הזרקות בישראל

עברתם הזרקה של בוטוקס או חומר מילוי? תתחילו לדאוג. יכול מאוד להיות שהחומר שהוזרק לכם מזויף, שמי שטיפל בכם בכלל אינו רופא ושכל זה עלול לסכן את בריאותכם. מגזין "מנטה" חושף: השוק השחור של ההזרקות האסתטיות בישראל

כמו רוב הרופאים, גם ד"ר שרון, מומחה לרפואה אסתטית (שם בדוי, השם ותחום המומחיות המלאים שמורים במערכת) רגיל לטלפונים וביקורים של סוכנים המייצגים חברות תרופות. אבל הטלפון שקיבל לפני כחודש לקליניקה שלו הדליק אצלו מיד נורה אדומה.

 

על הקו היה אדם שהציג את עצמו כאיציק, והציע לו לרכוש בוטוקס במחיר הנמוך בכ-50% מהמחיר המקורי של המוצר. "בשנים האחרונות גיליתי לפתע שישנם בשוק מחירים משונים להזרקות בוטוקס", מספר ד"ר שרון. "מדובר במחירים נמוכים עד כדי כך שזה פשוט לא הגיוני. במשך זמן רב תהיתי איך זה ייתכן, עד שהגיע הטלפון הזה".

 

אף שהשיחה זעזעה אותו למדי, ד"ר שרון שמר על פאסון. הוא החליט לבחון במו עיניו את המוצר שהציע איציק, וקבע עמו פגישה במרפאתו.

 

מיד לאחר שסגר את הטלפון, הוא התקשר לחברת טרדיס גת, המשווקת בישראל של הבוטוקס המקורי, ודיווח על השיחה. אנשי החברה ביקשו ממנו לקיים את הפגישה עם הסוכן ולהקליטה, ואף ציידו אותו בסכום כסף כדי לרכוש ממנו את המוצר.

 

קראו עוד על בוטוקס

כמה זמן מחזיק בוטוקס? המדריך להעלמת קמטים

בוטוקס או חומרי מילוי? הדרכים להעלים קמטים

סוף לקמטים: 10 טיפים על טיפולי בוטוקס

 

בפגישה הציג איציק בפני ד"ר שרון מוצר בשם "סיסטוקס". "כששאלתי אם יש למוצר אישור של משרד הבריאות, הוא השיב שהאישור נמצא בתהליכים, ואמר 'אתה יודע כמה זמן זה לוקח, אבל אל דאגה, אתה יכול להיות רגוע'.

 

לתדהמתי, הוא הוסיף ואמר שאם אני חושש, הוא ממליץ לי לקחת את החומר שלו ולהעבירו לבקבוקים ריקים של בוטוקס, וכך להציגו למטופלים כאילו זה הבוטוקס המקורי. הוא טען שהרבה רופאים כבר קנו ממנו את המוצר, ושכך גם הם נוהגים לעשות.

 

"הייתי המום. זאת עבריינות לשמה ורשלנות רפואית מדרגה ראשונה. אותם רופאים סיכנו ביודעין את המטופלים התמימים שלהם כדי להרוויח על חשבון בריאותם".

 

אין מספיק רגולציה ואכיפה בנוגע לחומרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אין מספיק רגולציה ואכיפה בנוגע לחומרים(צילום: shutterstock)

 

מבלי לחשוף את הזעזוע שלו, ד"ר שרון רכש מהסוכן את המוצר, והעביר אותו, כמו גם את הקלטת המפלילה, לחברת טרדיס גת, שמצידה העבירה את כל החומר למשרד הבריאות.

 

בעקבות זאת יזם האגף לאכיפה ופיקוח של המשרד, בשיתוף עם משטרת ישראל, פשיטה על מרפאת שיניים בראשון לציון בשם "מאייס השתלות שיניים", שם התגלתה כמות גדולה של חומרי הזרקה, בהם לא רק ה"סיסטוקס" אלא גם תכשיר בשם "רסטיאייד" (RestiAid), שמבוסס לכאורה על חומצה היאלורונית, וכן מוצרים נוספים שכולם שווקו תחת המותג "מקסיג'ן".

 

אף שעל תוויות החומרים רשום שהם מיוצרים באישור משרד הבריאות – במשרד מבהירים כי מקורם אינו ידוע, וכך גם איכותם, תקינותם ובטיחותם, וכי הם יוצרו ושווקו ללא אישור המשרד.

 

"על פי המידע המצוי כעת במשרד הבריאות, מוצרים אלה שווקו לרופאים, רופאי שיניים ולעוסקים בתחום הקוסמטיקה", מסרה דוברת משרד הבריאות, עינב שימרון-גרינבוים. "החומרים שנתפסו הועברו לבדיקת מעבדה ונמצאים כעת בתהליכי בדיקה. במקביל נעצרו אנשים החשודים כמעורבים בשיווק החומר".

 

מי רוצה בוטוקס קוריאני?

הסיפור הזה, לדברי פלסטיקאים ורופאי עור בכירים, מהווה רק את קצה הקרחון של השוק השחור של חומרי ההזרקה, הפורח בשנים האחרונות. "זה קטסטרופלי", אומר פרופ' אייל גור, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי תל אביב ויו"ר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית וקוסמטית.

 

"שוק ההזרקות האסתטיות מגלגל המון כסף, ומושך אליו אינספור רופאים - לא רק פלסטיקאים או רופאי עור, אלא רופאים מכל סוגי ההתמחויות. כתוצאה מכך נוצרה תחרות עצומה, שגורמת לאנשים לחפש את החומרים הזולים ביותר כדי שיוכלו להרוויח, וזה בדיוק המקום שאליו נכנסים אותם נושאים פליליים, כמו מכירה וקנייה של בוטוקס מזויף, בוטוקס שפג תוקפו או חומצה היאלורונית שמיוצרת במחתרת. למרבה הצער, השדה הזה פרוץ לחלוטין. הרגולציה והאכיפה לא קיימות כמעט, וזו פרצה שקוראת לגנב".

 

ד"ר אלכס אלטס, מומחה לרפואת עור המנהל מרפאות בעפולה וברמת השרון, מספר שלפני כמה חודשים הוא קיבל הצעה לרכוש במחיר אטרקטיבי בוטולינום טוקסין שמיועד בכלל להתוויה נוירולוגית. "לא מדובר אמנם במוצר מזויף, אבל זהו בוטולינום טוקסין שאינו מיועד לתכשירים אסתטיים, והוא גם לא מאושר בארץ", הוא אומר.

 

"במצב הקיים בישראל, שבו אין רגולציה ואכיפה מבוססות מספיק מצד הרשויות, השיווק של מוצרים כאלה מאוד פשוט. מי שבאמת רוצה לעשות מזה עסק, יכול בקלות להביא חומרים כאלה בכמויות מסחריות. היבוא המחתרתי הזה מתבצע בעיקר ממדינות דרום-מזרח אסיה, בהן סין ושתי הקוריאות".

 

ד"ר מרינה לנדאו, רופאת עור בכירה במרכז הרפואי וולפסון ומנהלת מרפאת עור ואסתטיקה בהרצליה, מספרת שגם למרפאתה התקשר לפני כמה חודשים אדם שהציג את עצמו כסוכן המייבא לארץ "בוטוקס קוריאני". "שאלתי אותו אם למוצר שלו יש אמ"ר (אישור משרד הבריאות). 'לא', הוא השיב. 'אבל הוא הרבה יותר זול'".

 

פרופ' גור מספר שלאחרונה קיבל פניות מרופאים שסיפרו לו שבארץ פועלים במרץ שני מפעלים קטנים המייצרים חומצה היאלורונית. "החומרים האלה נמכרו לרופאים בכמה עשרות שקלים והוזרקו למטופלים, ולחלקם היו תגובות בעייתיות ביותר ויוצאות דופן".

 

אפשר למות מזה

מהם הסיכונים בחומרי הזרקה מזויפים או בלתי מאושרים? "במקרה הטוב, החומר פשוט לא יהיה יעיל", אומרת ד"ר לנדאו. "במקרה הגרוע, הוא עלול להיות מזוהם ולגרום לזיהומים קשים, לסיבוכים שחלקם בלתי הפיכים או לתגובה אלרגית, שעלולה לעתים להיות קשה ומסכנת חיים.

 

לדוגמה, בארצות הברית אושפז בטיפול נמרץ רופא שהזריק לעצמו ולעוד ארבעה מחבריו בוטולינום טוקסין שרכש דרך האינטרנט. ריכוז החומר היה כנראה גבוה מאוד, הוא אושפז במשך חצי שנה כשהוא מונשם וכמעט איבד את חייו. אחרי שהחלים הוא נעצר, וכיום הוא יושב בכלא. אלה משחקים מאוד מסוכנים".

 

מקרה דומה אירע לא מכבר בניו זילנד, שם אישה שקיבלה זריקה של בוטוקס מזויף שנרכש ברשת אושפזה במצב קשה למשך שישה שבועות. "כשמדובר בבוטולינום טוקסין, חשוב לזכור שזהו רעלן, ולא סתם רעלן, אלא ככל הנראה החזק ביותר שנמצא בטבע", מסביר ד"ר אלטס.

 

"החומר שעליו מבוססות הזריקות מכיל חלבונים שמופקים במעבדה מחיידק הקלוסטרידיום בוטולינום. בתכשירים המאושרים רשמית, ריכוז החלבונים שואף לאפס. הבעיה בתכשירים המזויפים היא שריכוז החלבונים ומידת ניקיונם לא ברורים. כשהריכוז גבוה מדי או כשהחומר לא נקי מספיק, הוא עלול לגרום לתגובות אלרגיות קשות, ובמקרים נדירים אף קטלניות".

 

בארץ אמנם לא נרשמו עד כה מקרי אשפוז חמורים כתוצאה מהזרקת חומרים מזויפים, אך לדברי פרופ' גור, בבית החולים איכילוב כן נרשמו מקרים של תופעות לוואי כמו תגובות דלקתיות, זיהומים ואלרגיות, כתוצאה מהזרקה של חומרים בלתי מוכרים.

 

סליחה, אתה רופא בכלל?

החומרים המזויפים ו/או נטולי האמ"ר אינם הבעיה היחידה בתחום ההזרקות. מתברר שבשוק הפרוץ שנוצר, מי שמבצע את ההזרקות אינם בהכרח רופאים. זאת למרות שעל פי החוק, למי שאינם רופאים אסור לבצע את הפרוצדורות האלה. בין המזריקים הלא חוקיים נמנות אחיות – שבישראל, בניגוד לבריטניה למשל, אסור להן להזריק בוטולינום טוקסין או חומרי מילוי; קוסמטיקאיות; ובמקרים גרועים עוד יותר, אנשים המתחזים לרופאים.

 

לפני שנה עצרה המשטרה תושבת מרכז הארץ שהתחזתה לרופאה, והעניקה לעשרות מטופלות טיפולים רפואיים-אסתטיים, בהם - על פי כתב האישום שהוגש לבית המשפט המחוזי בנצרת - הזרקת חומרים שונים, כולל בוטולינום טוקסין וסיליקון.

 

את הטיפולים היא ביצעה במכונים קוסמטיים באזור הצפון ובבתים פרטיים בכל רחבי הארץ. על פי החשד, כתוצאה מהטיפולים, שאותם היא ביצעה במשך ארבע שנים, נגרמו לחלק מהמטופלות תופעות לוואי קשות וזיהומים.

 

"רובנו בטוחים שמי שמזריק לנו הוא רופא עם השכלה מתאימה, אבל זה לגמרי לא נדיר שהטיפול מבוצע על ידי קוסמטיקאיות או על ידי אנשים שמקצועם לא ברור, המתחזים לרופאים", אומר ד"ר אלטס.

 

לדבריו, בין החומרים הלא חוקיים לבין המזריקים הבלתי חוקיים קיים חוט מקשר. "מכיוון שחומרי ההזרקה הם תרופה לכל דבר, הרי שבקניית חומר רשמי שיש לו אמ"ר, אני חייב לספק לחברה המשווקת את המרשם החתום על ידי", הוא מסביר. "לעומת זאת, מי שמשווק חומרים לא מאושרים או מזויפים, מן הסתם גם לא כל כך דואגים להקפיד למי הם מוכרים את החומרים האלה".

 

לדברי פרופ' גור, במקרה של הזרקת חומצה היאלרונית, הזרקה בידיים לא אמינות עלולה להיות אף מסוכנת יותר מהזרקת בוטולינום טוקסין. "אם מישהו שאינו מכיר את האנטומיה מזריק בטעות לכלי דם, הוא עלול לגרום לנזקים איומים, ובמקרים חמורים אפילו לנמק של העור".

 

איך תדאגו לכך שלכם זה לא יקרה? איך תזהו בוטוקס מזויף או חומצה היאלורונית שיוצרה במחתרת?

הפרטים המלאים בכתבה שמפורסמת בגיליון מרץ של מגזין "מנטה"

 

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך תדעו מה הזריקו לכם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים