שתף קטע נבחר

להעלות את קצבת הזקנה לגובה שכר המינימום

בעקבות אישור החוק להעלאת שכר המינימום ל-5,000 שקל, האגודה הישראלית העוסקת במדעי הזקנה מבקשת להעלות גם את גובה קצבת הזקנה למי שאין לו הכנסה נוספת. "החברה הישראלית קבעה שההכנסה המינימלית שיכולה לאפשר לשכיר קיום בכבוד היא שכר המינימום. זכותו של הזקן אינה שונה"

קצבת הזקנה מהביטוח הלאומי, לבדה אינה מספיקה לקיום בכבוד, על זה כנראה אין ויכוח. אולם עדיין קשישים רבים נשענים על קצבת הביטוח הלאומי, הכוללת קצבת זקנה בתוספת השלמת הכנסה כמקור כספי יחיד.

 

  • אין פיצוי לקשישה שנפגעה מנפצים באוטובוס

 

לדברי האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, העוסקת במדעי הזיקנה, חקר ההזדקנות ובשיפור איכות החיים של האזרחים הוותיקים במדינה, יש להעלות את הקצבה, למי שאין לו מקור הכנסה נוסף, לגובה שכר המינימום.

 

לאחרונה התפרסם דו"ח ועדת אללוף אשר עסק בבעיית העוני במדינת ישראל. בכלל זה נידונה גם בעיית מצוקת העוני של האוכלוסייה המבוגרת בישראל והמלצת הוועדה הייתה להעלות את גובה קצבת "השלמת הכנסה" לזקנים שאין להם מקורות הכנסה אחרים, בסכום של 200 שקל ליחיד ו- 400 לזוג זקנים.

 

באגודה מברכים על עצם העובדה שהממשלה נקטה במהלך שמטרתו התמודדות עם בעיית העוני במדינה ובמיוחד על כך שניתנה התיחסות מיוחדת לאוכלוסיית הזקנים העניים. יחד עם זאת, לדעת האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, תוספת זו רחוקה מלספק את צרכי הזקנים ואיננה יכולה לאפשר להם קיום בכבוד.

 

עמדה זו נתמכה גם על ידי השר לאזרחים ותיקים ח"כ אורי אורבך ז"ל (הבית היהודי), אשר אמר כי "קצבת הזקנה בישראל נמוכה אפילו מאד ביחס ליוקר המחיה בישראל וביחס למדינות ה- OECD שיעור קצבת הזקנה בישראל מדורג בתחתית הסולם, חמישי מהסוף"

 

מהו "קיום סביר"?

במכתב עמדה שפרסמה האגודה, היא מציינת כי יש לדאוג קודם כל לשיפור מצבם הכלכלי של החלשים ביותר מבין הזקנים - אלו שאין להם מקורות הכנסה אחרים ומתקיימים על קצבות הביטוח הלאומי בלבד.

 

קצבת הזקנה עם השלמת הכנסה בשנת 2014 נעה בין 2,803 שקל ליחיד מתחת לגיל 70, עד לגובה של 4,469 שקל לזוג זקנים מעל לגיל 80.

 

מסתבר שלמרות הענקת הקצבאות עם השלמת הכנסה, רמת ההכנסה של 22.7% מקרב משקי הבית שבראשם עומדים זקנים, נמצאים מתחת לקו העוני (לעומת 14.8% במדינות ה- OECD). כלומר, קצבת הזקנה עם התוספת של השלמת הכנסה לא מחלצת את הזקנים ממצב העוני בו הם חיים.

 

לדעת האגודה המושג "קיום סביר", אינו רלוונטי ולכל זקן יש זכות לקיים רמת חיים ותנאי חיים נאותים בכל הנוגע לצרכים הבסיסיים הכוללים בריאות, סיעוד, דיור, מזון, וביגוד.

 

"לצערנו, עד היום לא נקבעו המדדים המאפשרים תרגום המושג של "קיום בכבוד" למונחים קונקרטיים", מציינים באגודה. "אנו מניחים שעל מנת להגדיר "קיום בכבוד" יהיה צורך בבחינה שיטתית של הצרכים וההוצאות הנדרשות לצורך קיום בכבוד. עם זאת, החברה הישראלית קבעה שההכנסה המינימלית שיכולה לאפשר לשכיר קיום בכבוד הוא "שכר המינימום" שעומד כיום על 4,300 שקל ועומד לעלות בהדרגה במשך שלוש שנים לסך של 5,000 שקל.

 

"לדעתנו, זכותו של הזקן, שאין לו מקורות הכנסה אחרים אלא קצבאות הביטוח הלאומי, איננה שונה מזו של השכיר. כפי שמקובל שמינימום השכר של השכיר צריך להיות 5,000 שקלים כך גם זכותו של הזקן לסכום זהה, מה גם שכיום כמעט ואין לאוכלוסייה זו אפשרות לעבוד ולהרויח למחיתה, בשונה מהאוכלוסייה שבגיל העבודה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים