שתף קטע נבחר

תמונות חדשות: רגע הנפת דגל הדיו באילת

לציון 66 שנה למבצע עובדה שסיים את מלחמת העצמאות פרסם ארכיון צה"ל במשרד הביטחון עוד תמונות מרגע הנפת הדגל שיוצר במקום דגל ישראל שחסר לכוחות. יוחנן אלישוב שהשתתף במבצע נזכר: "הייתה תחרות מי יגיע ראשון"

נזכרים בהיסטוריה: היום (ג') מצוין יום השנה ה-66 למבצע עוּבדה במלחמת העצמאות שבו הניפו חיילי צה"ל דגל דיו עם סיום כיבוש תחנת המשטרה באום רשרש - אילת של ימינו. ארכיון צה"ל במשרד הביטחון מפרסם הבוקר תמונות חדשות מהנפת הדגל בשנת 1949 במבצע שהוביל לכיבוש הנגב הדרומי, פרט לתמונה המפורסמת של אברהם אדן (ברן) מטפס ותולה את הדגל.

 

מבצע עוּבדה היה האחרון במסגרת מבצעי צה"ל במלחמת השחרור והנפת הדגל על-ידי חיילי חטיבת הנגב הייתה שיא המבצע. בתחילתו יצאו כוחות צה"ל בשתי זרועות: חטיבת הנגב דרך הר הנגב וחטיבת גולני דרך הערבה. חמישה ימים לאחר מכן הגיע כוח החלוץ של חטיבת הנגב לתחנת המשטרה באום רשרש.

 

הצבת דגל הדיו (צילום: מיכה פרי, לע"מ, מאוסף ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: מיכה פרי, לע
הצבת דגל הדיו(צילום: מיכה פרי, לע"מ, מאוסף ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

הדגל באום רשרש, היא אילת (צילום: מיכה פרי, לע"מ, מאוסף ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: מיכה פרי, לע
הדגל באום רשרש, היא אילת(צילום: מיכה פרי, לע"מ, מאוסף ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

התמונה המפורסמת: אברהם אדן מטפס על התורן ותולה את דגל הדיו (צילום: מיכה פרי, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: מיכה פרי, ארכיון צה
התמונה המפורסמת: אברהם אדן מטפס על התורן ותולה את דגל הדיו(צילום: מיכה פרי, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

יצחק רבין (באמצע) צופה מן הצד (צילום: רוקטנשטיין, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: רוקטנשטיין, ארכיון צה
יצחק רבין (באמצע) צופה מן הצד(צילום: רוקטנשטיין, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

הודעת החטיבה לממשלת ישראל ()
הודעת החטיבה לממשלת ישראל


 (צילום: רוקנשטיין, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון) (צילום: רוקנשטיין, ארכיון צה
(צילום: רוקנשטיין, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון)

נחום שריג, שהיה מפקד חטיבת הנגב, הבחין כי לא נמצא בידי החיילים דגל ישראל ועל כן הוחלט לייצר אחד שכזה. הבד היה סדין לבן שאותו מצאה פועה אראל, המזכירה החטיבתית, והיא זו שציירה את הדגל המאולתר בעזרת דיו.‏

 

בתמונות ניתן לראות את החיילים שהגיעו לעמדת המשטרה הבריטית באום רשרש והניפו את הדגל. האלוף (במיל') אברהם אדן ז"ל, ששימש אז כמפקד פלוגה בחטיבת הנגב, טיפס על התורן שהיה במקום והניף את דגל הדיו שהיה בידיו. חיילי גולני הגיעו שעתיים מאוחר יותר והחליפו את דגל הדיו בדגל תקני.

 

 

מי שצילם את התמונות היה הצלם מיכה פרי ובתמונות החדשות שמפרסם משרד הביטחון מתועד הליך תליית הדגל על-ידי כוח חטיבת הנגב.

מי שעוד השתתף במעמד הנפת הדגל היה הנהג יוחנן אלישוב, כיום בן 84. את רגע הנפת הדגל ואת צילום התמונות הוא זוכר עד היום. "הייתי אז בן17 וחצי ואני זוכר הכול", הוא מספר. "אני עומד באחת התמונות עם המעיל הגדול באמצע ויש לנו כמה תמונות מאז".

 

אלישוב משחזר את היום ההוא לפני 66 שנה. "היינו בבאר שבע וירדנו דרומה. באזור אילת הייתה עמדה של המשטרה המצרית וביקורת גבולות. הם היו מבולבלים, הבאנו להם כמה קופסאות של סרדינים. השוטרים המצרים אמרו לנו שאם נעבור מהצד לא נצטרך לשלם וככה ירדנו לאילת בלי אף ירייה".

 

אלישוב מספר גם כי "הזהירו אותי שיש מוקשים, אך לא חששתי, כבר עליתי פעם על מוקש. בסופו של דבר נהגתי ולא היו מוקשים. הייתה גם תחרות בין שתי החטיבות מי יגיע ראשון לתלות את הדגל ואנחנו הגענו ראשונים. חלק אומרים שציירו אותו כבר בבאר שבע, חלק אומרים שציירו אותו באילת. מה שבטוח הייתה דרך מעניינת".

 

אלישוב, שהיה נהג ונסע קילומטרים רבים, מגלה כי "הייתי בן 16 כשהצטרפתי לפלמ"ח, אבל אף פעם לא הוצאתי רישיון ובחיים לא עשיתי טסט. בגיל מאוד צעיר עבדתי בהובלת אבן וכשהוקמה המדינה פשוט באתי וקיבלתי רישיון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיכה פרי, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון
רגע הנפת דגל הדיו
צילום: מיכה פרי, ארכיון צה"ל במשרד הביטחון
מומלצים