שתף קטע נבחר

בני הנוער רוצים להצביע - תנו להם!

מועצת התלמידים והנוער הארצית פתחה בקמפיין להקדמת גיל הבחירות לגיל 17. נירית צוק תומכת ביוזמה, עונה לכל טענות המתנגדים וגם קוראת להורים להתחיל לשוחח על פוליטיקה עם ילדיהם

חשבתם שבני הנוער שאנחנו מגדלים הם ריקניים ומשועממים? תחשבו שוב! יוזמה מעניינת של מועצת התלמידים והנוער הארצית קוראת להקדים את גיל הבחירות לגיל 17.

 

בעמוד הפייסבוק של המועצה נכתב: "אנחנו מאמינים שיש להוריד את גיל הבחירה לגיל 17, כי אנחנו חושבים שגם לבני הנוער יש מה להגיד. גם לתלמידים, מגיע ייצוג בכנסת. גם לנו מגיע להשפיע, ולבחור".

 

כמקובל במחוזותינו, הקריאה הזו מלווה בסרטון, בו מופיעים בני נוער כשפיהם סגור בנייר דבק, לצד המשפטים: "תקשיבו גם לנו!", "גם לי אכפת מפוליטיקה", ועוד.

 

עוד טורים של נירית צוק:

מחאת התיכוניסטים: "לומדים שרק מי שצועק - מקבל"

הילדה שלי תצביע חד"ש? אין מצב!

יוזמה חדשה: מתנתקים מהניידים - ומדברים עם הילדים

 

חלק ממגמה עולמית

היוזמה להקדמת כגיל הבחירות אינה המצאה ישראלית, אלא היא חלק ממגמה עולמית. דיון בנושא הקדמת גיל ההצבעה בבחירות לממשלה, נערך בשנים האחרונות במדינות רבות, וכמה מהן כבר קיבלו החלטה להקדימו לגיל 16.

 

אוסטריה היא המדינה האירופאית הראשונה שהורידה את גיל הבחירה המינימלי לגיל 16 כבר בשנת 2007. גם בניקרגואה, קובה וברזיל ניתנת זכות הבחירה לבני נוער החל מגיל 16, וב-2013 ארגנטינה יישרה קו עם המדינות הללו והעלתה הצעה דומה, שזכתה לתמיכה רבה מצד נשיאה.

 

יותר מנדטים למפלגות הקיצוניות?

בארץ התגובות ליוזמה, הן של הורים והן של מומחים, מגוונות: המתנגדים טוענים כי גיל 17 הינו גיל מוקדם לבחירות היות ובני הנוער נמצאים בעיצומו של גיל ההתבגרות.

 

לטענתם, בני נוער בגיל זה, רואים את העולם בראייה קיצונית ובצבעי שחור או לבן, ולכן אינם מסוגלים להצביע מתוך שיקול דעת בוגר ואחראי. כתוצאה מכך, בני הנוער יצביעו יותר למפלגות הכי קיצוניות שקיימות בסקאלה, ויגרמו להקצנה בכנסת.

 

חשוב לזכור כי על פי ההערכות, הערך האלקטורלי של בני הנוער הזכאים להצביע עומד על שני מנדטים לערך. הקדמת גיל הבחירות בהחלט הופכת את בני הנוער לכוח אלקטורלי שאי אפשר להתעלם ממנו. 

 

 

כן לרשיון נהיגה ולא לזכות בחירה?

לעומת זאת, לדעתי מדובר ביוזמה מבורכת וחיובית ביותר, המוכיחה שבניגוד לכל מה שאומרים על בני הנוער של היום, אלו המכונים דור ה-Z, שלא אכפת להם מאף אחד אלא רק מעצמם, או שהסלפי ו"שיר האינסטוש" הם אלו שמייצגים אותם - טעה!

 

אם נדמה לכם שבני הנוער של היום חסרי כל רצון לפעילות פוליטית או להתנדבות ציבורית, הנה ההוכחה כי לא כך הדבר. בני הנוער של היום רוצים להיות מעורבים, ולא סתם, הם אפילו מוחים על כך שלא מערבים אותם מספיק.

 

האם כדאי להקשיב להם ולתמוך בהם בהקדמת הבחירות? האם בני נוער בגיל 17 באמת יכולים לבחור?  בניגוד לטענה כי גיל 17 הינו מייצג של גיל ההתבגרות, הרי שכיום מחקרים מוכיחים כי גיל ההתבגרות הוקדם והוא מתחיל בגילאי 9 - 10, ושיאו מגיע לידי ביטוי כבר בגילאי 14 - 15.

 

המשמעות היא כי גיל 17 כיום כבר אינו עיצומו של גיל ההתבגרות אלא דווקא מתקרב יותר לשלהי הסערה, רגע לפני קבלת התואר של "המבוגר האחראי", שהוכרז על פי חוק כגיל 18.

 

גם בנושא רשיון הנהיגה, למשל, כבר לפני שנתיים, ב-2013, אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת להקדים את גיל קבלת רישיון הנהיגה מגיל 17 לגיל 16 ותשעה חודשים. אז בכל הקשור לנהיגה, מניעת תאונות דרכים וחיי אדם אנחנו סומכים עליהם, עוד לפני גיל 17, ובבחירות לא?!

 

הקשיבו לבני הנוער

הגיע הזמן שנבין שהילדים שלנו, גם בגיל 17, יכולים להצביע ולהשפיע, והם גם מעוניינים בכך. אולי בזכות היוזמה הזאת הילדים שלנו יביעו כבר מגיל צעיר יותר, התעניינות בנעשה סביבם, בפוליטיקה, בכלכלה ועוד. 

 

אם הילד שלכם בן 17, זה בדיוק הזמן לבדוק איתו מה הוא חושב על העניין, לשאול לדעתו בנושאי אקטואליה. אולי תגלו שדברים נוספים מעניינים אותו, כאלו שמעניינים גם אתכם.

 

אני קוראת לכנסת שתבחר בשבוע הבא, להרים את הכפפה ולעזור לקדם את היוזמה.

 

אני מאמינה שככל שהיוזמה הזאת תצליח יותר, תשפיע ותשנה- כך ייטב לכולנו.

 

הכותבת היא מייסדת ועורכת פורטל "עשר פלוס", מגזין אינטרנט ייחודי שעוסק בגיל ההתבגרות

 

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ילדי דור ה-Z מעוניינים להשפיע
צילום: shutterstock
מומלצים