שתף קטע נבחר

הפקרות ושמה חברות למימוש זכויות רפואיות

לוואקום שהשאירו הוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי שלא הצליחו לסייע לאלו הזקוקים להן, נכנסו החברות למימוש זכויות רפואיות. אך אלו גוזלות אחוזים ניכרים מהזכאים כאשר הם זוכים בתיק. הממשלה הבאה תידרש לרפורמה כוללת בחברות הללו ובסוגיית הביטוח הלאומי

לפני כשבוע נסעתי להיפגש עם רפאל (שם בדוי) ומשפחתו באחת מערי הלווין של מדינת תל אביב. כבר חודשיים בערך שאני מגיע לשם לפגישה חודשית, לבדוק איך מסייעים למישהו שלא צריך הרבה רק שיקשיבו לו ושלא יזלזלו בו.

 

כתבות נוספות במדור מחכים לביטוח לאומי:

 

רפאל הוא חירש אילם. גם נעמי (שם בדוי) אישתו היא כזו. ילד אחד כבר יש להם ובשעה טובה, לפני כשבועיים נולדה ביתם הקטנה. המשפחה הנחמדה הזו סובלת ממצוקה כלכלית גדולה. רפאל עובד מפעל מקומי אבל ההכנסה לא מספיקה לכלכלת המשפחה.

 

הוא ביקש לקבל קצבת נכות מהביטוח הלאומי ופנה לסניף המוסד הקרוב לעירו ושם נתקל ביחס מחפיר. מוגבלותו הרי נראית לכל: הוא אינו שומע ואינו מדבר. הוא משתמש בשפת הסימנים, אך בסניפי הביטוח הלאומי אין בנמצא מתורגמנים המסוגלים לסייע למבקשים לממש את זכאותם לקצבת נכות.

 

בצר לו, החליט רפאל לגשת לאחת מהחברות הפרטיות העוסקות במימוש זכויות רפואיות. שם, הצליחו כמובן להשיג לו את אחוזי הנכות והקצבה המגיעה לו, אך ממנה מנוכים כל חודש יותר מחמישים אחוזים ישירות לחשבון הבנק של החברה. כך, במשך תקופה ארוכה ביותר נאלץ רפאל שאין שום חולק על כך שמגיעה לו קצבת נכות מהביטוח הלאומי לשלם את מרבית הקצבה לגוף פרטי, פשוט בשל העובדה שהוועדות הרפואיות לא פועלות כמו שצריך.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

מה ניתן לעשות?

בחודשים האחרונים קידמו חה"כ מיקי רוזנטל, חיים כץ וקארין אלהרר הצעת חוק שמטרתה להקטין את סכומי הכסף שישולמו לחברות הפרטיות למימוש זכויות חברתיות. כך יישאר בידי המבוטחים סכום כסף גדול יותר. לאחר שהשתמשו בקומבינות פוליטיות למיניהן, הצליחו נציגי החברות לעצור את ההצבעה הסופית על החוק, לפחות עד הקמתה של הממשלה החדשה.

 

האם זהו הפתרון האולטימטיבי? האם העובדה ששרי הרווחה לדורותיהם רצו להוציא את הוועדות הרפואיות מן הביטוח הלאומי תספיק כדי לשנות את המצב? האם החברות הפרטיות למימוש זכויות רפואיות ייסגרו ואולי הביטוח הלאומי יממן ויפעיל יחידות מימוש זכויות מיוחדות מטעמו? נדמה לי שכל התשובות נכונות. 

 

לקראת כינונה של כנסת חדשה והקמתה של ממשלה שתדרש לשאלת רפורמה כוללת בביטוח הלאומי, ברצוני להציע מתווה אחר להסדרת פעילותן של החברות למימוש זכויות חברתיות כך שאזרחים כמו רפאל לא יפסידו כל כך הרבה כסף.

 

אלו העקרונות:

א. תוקם, בחקיקה, קרן במימון המדינה לסיוע למעוטי הכנסה במימוש זכויות, וביניהן גמלאות וקצבאות מהמוסד לביטוח לאומי בגין נכות רפואית או כל נושא אחר שייקבע.

 

ב. כל מי שייצג או יסייע תמורת תשלום למבוטחים לממש זכויות רפואיות יידרש לעמוד בקריטריונים שונים ובנוסף לשלם דמי רישיון שנתיים אשר יועברו לקרן למימוש זכויות רפואיות.

 

ג. מבוטחים זכאים יקבלו התחייבות למימון מהקרן. תנאי הזכאות לקבלת המימון יכללו קריטריונים של זכאות כלכלית וכן בדיקת סבירות הסיכוי להצלחת ההליך.

 

ד. הזכאים יוכלו לפנות לבעלי הרישיונות ולקבל ייצוג או סיוע תמורת תשלום של עד 6% מגובה הגמלה המתקבלת לתקופה מוגבלת. התשלום יבוצע באמצעות הקרן בלבד. הזכאים ישלמו דמי פתיחת תיק חד פעמיים בגובה של 400 שקל. זכאים המקבלים מענק חד פעמי (בשל אחוזי נכות נמוכים) לא ישלמו תשלום כל שהוא מלבד דמי פתיחת התיק.

 

ה. יוקמו ועדת ערר וועדת חריגים לאשר זכאות לקבלת הסיוע או הנחה למי שאינו עומד בקריטריונים.

 

ו. מייצגים/מסייעים שלא ירצו/יוכלו לקבל רישיון לא יוכלו לגבות עבור סיוע/ייצוג סכום העולה על 2%מגובה הגמלה/קצבה שסייעו לזכאי להשיג (לתקופה של שנתיים מיום קבלת הקצבה הראשונה) ולא יותר מ-200 שקל עבור דמי פתיחת תיק.

 

ז. מייצגים/מסייעים אלה יוגדרו כמייצגים/מסייעים לא מורשים ושמותיהם יופיעו באתר מיוחד של הביטוח הלאומי שבו יופיעו גם שמות המייצגים/מסייעים המורשים כפי שיוגדר בתקנות

 

ח. כנגד מסייעים/'מייצגים לא מורשים יופעלו סנקציות פליליות וכספיות חמורות במידה וימצאו חורגים מהוראות החוק.

 

הכותב הוא סמנכ"ל עמותת "ידיד" - מרכזי זכויות בקהילה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כפיר זיו
לבנת פורן
צילום: כפיר זיו
רן מלמד סמנכ"ל עמותת ידיד
מומלצים