שתף קטע נבחר

הזוג המוזר: התאומות של הערים הישראליות

מתברר שירושלים וניו יורק הן ערים תאומות, אבל מה הקשר בין שנגחאי וחיפה? ומי העיר התאומה של עזה? ישראל היא המדינה עם הכי הרבה ערים תאומות במזרח התיכון, והיד עוד נטויה. קיבצנו רשימה של 8 ערים ישראליות והתאומות הלא ממש זהות שלהן

בנסיעה הבאה שלכם למילאנו, ניו יורק או שנגחאי - תזכרו שאתם יכולים להרגיש לגמרי בבית. טוב, אולי לא לגמרי, אבל בהחלט ישנו סיכוי טוב שתפגשו מישהו שמכיר את העיר ממנה הגעתם. ולא, אנחנו לא מתכוונים רק לתל אביב וירושלים, גם תושבי שדרות, באר שבע ופתח תקווה יכולים ליהנות ממחווה ידידותית מהעיר התאומה שלהם.

 

אז מה זה בכלל ערים תאומות?

מדובר בהסכם התקשרות בין ערים ממדינות שונות המרוחקות אחת מהשנייה, הן גיאוגרפית והן פוליטית, שמשתדכות זו לזו בניסיון לאמץ קשרים תרבותיים ואנושיים דומים. בפועל, הבריתות הללו מובילות לרוב לחילופי סטודנטים, אך לעיתים נוצרים בין השתיים גם שיתופי פעולה כלכליים ובמקרים אחרים - הבריתות אפילו מצליחות לגשר על תפיסות פוליטיות שונות בין מדינות.  

 

ההתקשרות הראשונה בין שתי ערים תאומות בעידן המודרני החלה ב-1931, כשהעיר טולדו שבאוהיו חתמה הסכם עם העיר התאומה - טולדו שבספרד. כיום, לא מעט שנים אחרי תחילתו של התהליך, ישנן יותר ויותר ערים בעולם שמאמצות לעצמן ערים תאומות. ישראל, למשל, היא המדינה בעלת מספר ערים תאומות הגדול במזרח התיכון (מעל 500), ובנוסף - עריה מקפידות על קיום קשרי משפחה בינלאומיים.

טולדו הספרדייה (צילום: יואב גלזנר) (צילום: יואב גלזנר)
טולדו הספרדייה(צילום: יואב גלזנר)
 

ומי המחזרים הרציניים ביותר שלנו? באופן לא לגמרי מפתיע דווקא הגרמנים הם המחזרים הקרובים ביותר שלנו, ומאז 1965, אז היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות עברו שלב - נרקמו מעל למאה בריתות בין ערים תאומות ישראליות וגרמניות. גם הצרפתים הראו סימני חיזור לא מעטים אחרינו, וב-2011 אף נערך כנס ערים תאומות "ישראל-צרפת" בחיפה.

 

ומה הברית הזו נותנת לתושבים? אז זהו, שמי שבטעות חשב שיזכה להטבה מיוחדת בזכות קשרי הידידות הללו - טעה. המטרה המרכזית של המיזם הזה הוא, כאמור, אימוץ קשרים תרבותיים דרך תוכניות לחילופי סטודנטים, מופעי תרבות וכדומה. ממש לא אזרחות נוספת, אם תהיתם במקרה.  

חשבתם שתקבלו ויזה לניו יורק? אז זהו שלא! (צילום: shutterstock)
חשבתם שתקבלו ויזה לניו יורק? אז זהו שלא!(צילום: shutterstock)
 

תל אביב = בואנוס איירס

נראה כי העיר הלבנה והתוססת פופולרית בעוד כמה מקומות ברחבי הגלובוס, ולא רק על פיסת האדמה הקטנה שלנו. לתל אביב יש לא מעט מחזרות ברחבי העולם, והיא מחזיקה בשיא כעיר שלה הכי הרבה ערים תאומות בישראל - 26. ביניהן, טולוז שבצרפת, בואנוס איירס שבארגנטינה, בייג'ינג שבסין ומילאנו שבאיטליה. בנוסף, חתמה העיר על הסכמי שיתוף פעולה עם ערים נוספות ולא פחות מרשימות כמו פרנקפורט, ורשה, מוסקבה והאחת והיחידה - ניו יורק, שאולי לא נראית כמו אחות תאומה, אבל לגמרי מרגישה כמו אחות גדולה.

תל אביב-בואנוס איירס. כמו תאומות שהופרדו בלידתן (   ) (   )
תל אביב-בואנוס איירס. כמו תאומות שהופרדו בלידתן
 

ואם ה"אחיות התאומות" לא הצליחו להפתיע אתכם במיוחד, והצלחתם בכל זאת למצוא קרבה תרבותית כלשהי בינן לבין העיר ללא הפסקה, האחות הבאה, או שמה יש לציין האחות לשעבר, תצליח ככל הנראה להפתיע אתכם במידה רבה: בשנת 1998, רגע לפני פרוץ האינתיפאדה השנייה, נחתמה ברית בין תל אביב לעיר עזה.

 

כן כן, אתם קוראים נכון. מטרת הברית המעניינת למדי, שנחתמה לאחר הסכמי אוסלו, היתה מתוך רצון לקיים קשרי ידידות עם העיר הפלשתינית הגדולה. אלה שלפני שבע שנים, ממש כמו אחיות סיאמיות שמחוברות זו לזו ולא יכולות יותר לראות אחת את השנייה - העניינים, איך נגדיר זאת בעדינות? הסתבכו מעט, ועיריית תל אביב החליטה להקפיא את ברית האחיות התאומות עד להודעה חדשה. אז עד אז נישאר עם ניו יורק ועם הגרמניות, שמאז מלחמת העולם השנייה מוכנות לקבל אותנו ויהי מה.

 

ירושלים = ניו יורק

עיר הקודש קשה יותר להשגה מאחותה הצעירה, ושומרת על מעמדה כעיר הכי מסובכת במזרח התיכון, ואולי גם בעולם כולו. ירושלים מקיימת ברית ערים תאומות עם שלוש ערים בלבד - ניו יורק, שלמרות שיתוף הפעולה עם תל אביב שומרת אמונים לבירה המלכותית; פראג שבצ'כיה ואיאבה היפנית.

 

ניו יורק, שמחזיקה בעשר ערים תאומות, היא העיר המאוכלסת ביותר בארצות הברית, ואף משמשת כמרכז התרבותי הגדול ביותר עבורה. קשה לומר זאת גם על ירושלים, ואולי זו הסיבה לשיתוף הפעולה עם השכנה התל אביבית. ולגבי פראג - ייתכן שהעובדה שגם היא משמשת כבירה למדינת צ'כיה קסם לשתי הערים.

ירושלים-ניו יורק. כמעט זהות (  ) (  )
ירושלים-ניו יורק. כמעט זהות
 

ומה בנוגע לעיר היפנית השלווה ששוכנת במחוז קיוטו היפהפה? שאלה טובה, ייתכן שהברית הזו היא חלק מאהדת היפנים לדת היהודית ולארץ ישראל. כך או כך, שלוש הערים יכולות להתגאות בעצמן - לא בכל יום אחת מהערים הכי מדוברות בעולם מסכימה להצעת חברות שכזו.

 

חיפה = שנגחאי

העיר הצפונית מחזיקה ב-23 ערים תאומות, ובלא מעט שיתופי פעולה עם ערים נוספות בעולם. בין האחיות התאומות ניתן למצוא את מרסיי הצרפתית, סאן פרנסיסקו שבקליפורניה ושנגחאי הסינית.

 

לצד הביקורים ההדדיים בין הערים התאומות, נרשמות גם לא מעט פעילויות משותפות: כך למשל, בשנת 2008 תרמו הסינים לא פחות מ-500 (!) ספרים אודות סין לספריית אוניברסיטת חיפה (נקווה רק שהם לא כתובים בסינית, אחרת לא ברור מי מצליח לקרוא אותם בדיוק). כמו גם, התהדקו קשרי הידידות בין עיר הנמל למרסיי, ובניסיון להנחיל את התרבות הצרפתית בעיר - הוקם מרכז גסטון דפר בכרמל הצרפתי, שמצליח למשוך אליו רבים מאזרחי העיר.

 

חיפה-שנגחאי. החיפאים למדו כבר סינית? (  ) (  )
חיפה-שנגחאי. החיפאים למדו כבר סינית?

מסתמן כי חיפה משמרת באופן מוצלח למדי את הבריתות שכרתה עם אחיותיה התאומות, אך למרות האידיליה הזו נראה כי עם אחות אחת, איך נגדיר זאת בעדינות, זה לא ממש הלך.

 

בשנת 1975 נחתמה ברית ערים תאומות בין חיפה לקייפטאון הדרום אפריקאית. אך למרות הרצון הטוב, למעט ביקור יחיד של ראש העיר המחוזי של קייפטאון - הכומר W.D. Bantom בחיפה, לא נרשמו פעילויות מיוחדות בין השתיים, ולאחר מספר שנים נותק הקשר ביניהן. הסיבות המרכזיות לניתוק, כך נראה, נובעות משנות האפרטהייד הארוכות בדרום אפריקה, כמו גם עקב המרחק הרב והעלויות הגבוהות של שליחת משלחות ממדינה למדינה. לנו זה נשמע יותר כמו תירוץ, אבל שיהיה.

 

באר שבע = אדיס אבבה

בירת הנגב מתהדרת בקשרי ידידות טובים עם 13 ערים ברחבי העולם, ביניהן מונטריאול שבקנדה, אדיס אבבה שבאתיופיה, אדנה שבטורקיה ואפילו מחוז אחד - רוזנהיים שבגרמניה.

 

באר שבע לוקחת ברצינות רבה את קשרייה עם אחיותיה התאומות, ופועלת באופן נמרץ לעידוד שיתופי פעולה בין לאומיים, ביקורי משלחות, השקעות ותרומות לטובת פיתוחה של העיר. העיר הדרומית אף הגדילה לעשות, ובמהלך השנים האחרונות נחנך רחוב בעיר הנקרא "הערים התאומות". ואם זה לא מספיק - העירייה דואגת גם להקמתן של כיכרות הקרויות על שם הערים התאומות. כבוד גדול, אין ספק.

 

ואגב, אם תהיתם מה בדיוק מחבר בין אדיס אבבה שבאתיופיה לבאר שבע - תופתעו (אולי) לדעת שבעיר נמצאת הקהילה הגדולה ביותר של יוצאי אתיופיה בישראל. על בסיס זה, נחתם בשנת 2004 הסכם ערים תאומות בין השתיים, והמגמה היא יצירת קשרים רחבים במגוון של תחומים - החל מנושא המים, דרך הדיור ועד לחקלאות.

באר שבע-אדיס אבבה. משתפות פעולה (  ) (  )
באר שבע-אדיס אבבה. משתפות פעולה
 

אילת  = לוס אנג'לס

עיר הנופש הדרומית מחזיקה ב-13 ערים תאומות, בהן עיר המלאכים - לוס אנג'לס, קאמן הגרמניה, קאמפן ההולנדית ושופרון ההונגרייה. גם כאן, כמו אצל יתר הערים ברשימה, שיתופי הפעולה כוללים החלפות סטודנטים, ביקורי משלחות ויוזמות תרבותיות כאלו ואחרות.

 

הבחירה בלוס אנג'לס כ"אחות תאומה" לא מפתיעה במיוחד, ואפילו ניתן להבחין בדמיון קל בין שתי הערים. לוס אנג'לס ידועה באקלים הנוח ששורר בה ובימי השמש המרובים שבה. אך מזג האוויר הוא לא היחיד שיכול להזכיר באופן כלשהו את העיר הדרומית - לוס אנג'לס מכונה בפי רבים כ"בירת הבידור של העולם", ומשמשת כביתו החמים של הוליווד.

אילת-לוס אנג'לס. שתי טיפות מים ( ) ( )
אילת-לוס אנג'לס. שתי טיפות מים

אז אולי אין בה צוותי בידור שמורכבים בעיקר מיוצאי צבא מותשים שמחפשים עבודה זוהרת וקלילה ורוקדים אקדודו בבריכה, אבל היי - למה להיתפס לקטנות?

 

בני ברק = ברוקלין

בדומה לעיר הבירה, גם במקרה של בני ברק לא כל אחת נכנסת לרשימת הBFF שלה: העיר החרדית חתמה על בריתות ערים תאומות עם ברוקלין שבניו יורק ועם לייקווד שבניו ג'רזי. וכיאה לעיר בעלת צביון חרדי (לייקווד) ולרובע שבו מתגוררת אחת הקהילות היהודיות הגדולות בעולם (ברוקלין) - שיתוף הפעולה בין בני ברק לאחיותיה התאומות, נוסד במטרה לפתח ולקדם בהן את מרכזי התורה.

בני ברק-ברוקלין. מתמקדות בתורה (  ) (  )
בני ברק-ברוקלין. מתמקדות בתורה
 

אך לא רק מרכזי תורה עמדו לנגד עיניהם של ראשי הערים בעת חתימת הברית המשותפת - גם רעיונות בנושאי חינוך, רווחה, תרבות יהודית ובריאות מהווים חלק חשוב ביחסי הידידות ביניהן.

 

לצד הנושאים החשובים הללו, היו גם מי שתלו תקוות שהבריתות הללו יזרימו קצת מזומנים לעיר, שנחשבת מהעניות שבמדינת ישראל. אבל תקוות לחוד ומציאות לחוד - ובינתיים, נראה כי בני ברק לא הפכה לעשירה יותר בזכות חברותיה החדשות-ישנות.

 

פתח תקווה = איסטנבול

אם המושבות מתגאה בשבע אחיות תאומות, עמן היא מקיימת שיתופי פעולה כאלו ואחרים. לצד השביעייה הזו, ישנן שתי ערים נוספות - נירספינג השוודית ולבל הקנדית, עמן היא חתומה על ברית אוהבים, אך שיתופי הפעולה שם לא ממש עובדים. בין הערים התאומות שכן משמשות כאחיות ניתן למנות את קובלנץ הגרמנית, בקאו הרומנית, שיקגו האמריקאית ואפילו מחוז קדיקוי ששוכן בעיר הטורקית - איסטנבול.

 

 הברית עם המחוז המוסלמי יצאה לפועל רק בשנת 2009, לאחר קשיים רבים שנבעו כתוצאה ממלחמה בעזה, חילוקי דעות פוליטיים ומשבר היחסים עם טורקיה. ומה יוצא לפתח תקווה מהברית הזו? בעיקר תדמית טובה יותר. 

 

על אף כל האידיליה הזו, יש לציין כי מאז נכרתה הברית שתי האחיות כמעט ולא מתקשרות ביניהן. אבל מי שכן נהנית מפתח תקווה היא שיקגו, שמקיימת איתה קשרים בתחום הכלכלי והרפואי. כך בדיוק צריכות להתנהג אחיות תאומות.

 

פתח תקווה-איסטנבול. מה יוצא לכן מזה? (  ) (  )
פתח תקווה-איסטנבול. מה יוצא לכן מזה?
 

שדרות = ברלין

העיר הדרומית, שבמשך שנים ספגה קאסמים ורקטות משכנתה העזתית וממשיכה לספוג בכל פעם שהגזרה הדרומית מתלקחת מחדש  - מקיימת ברית ערים תאומות עם שלוש ערים,

ביניהן רובע שטגליץ-צלנדורף שבברלין, אנטוני הצרפתייה ופריאזיאנו הרוסייה.

 

השלישייה המכובדת הזו בהחלט יכולה להועיל לעיירת הפיתוח, שלמרות הקשיים הרבים עמם היא מתמודדת, מגלה יכולת התאוששות לא רעה. כך למשל, הקשר עם רובע שטגליץ-צלנדורף הברלינאי, שנחשב כבעל המרקם החברתי-כלכלי החזק ביותר בין חלקייה של ברלין ומתאפיין בבתים פרטיים, אחוזות רבות ובפארקים ירוקים - אולי לא מזכיר את שדרות, אבל בהחלט יכול לשמש מודל לא רע לחיקוי עבורה.

שדרות-שטגליץ-צלנדורף. מודל חיובי (צילום שדרות: אניטה ביסטרוב) (צילום שדרות: אניטה ביסטרוב)
שדרות-שטגליץ-צלנדורף. מודל חיובי(צילום שדרות: אניטה ביסטרוב)

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירושלים-ניו יורק. ערים תאומות
מומלצים