שתף קטע נבחר

נתניהו 2010: דגן לא ביקש להאריך כהונה; נתניהו 2015: בעצם הוא כן ביקש

ראש הממשלה טוען שוב ושוב כי הביקורת של ראש המוסד לשעבר נובעת מהעובדה שהוא ביקש להאריך את כהונתו ונענה בשלילה. אמש, כאשר ביקש נתניהו להכחיש שוב את הדברים, התגלה כי דווקא הוא טען בהודעה רשמית לתקשורת, ב-2010, שדגן לא ביקש את הארכת הכהונה

ראש הממשלה בנימין נתניהו טוען שוב ושוב כי הביקורת של ראש המוסד לשעבר מאיר דגן כלפיו, נובעת מסיבה אחת: סירובו להאריך את כהונתו. אמש, בניסיון נוסף להוכיח את הטענה הזו, התגלה כי דווקא בזמן אמת, בעת התרחשות האירועים ב-2010, הכחיש נתניהו מכול וכול כי דגן ביקש את הארכת הכהונה.

 

הסיפור מתחיל במתקפה על דגן, ראש המוסד לשעבר, בעקבות דברים שנשא בשבת שעברה בעצרת בכיכר רבין בתל אביב. בין היתר חזרו דוברי הליכוד ובהם השר יובל שטייניץ על טענות שהשמיע ראש הממשלה בנימין נתניהו ולפיהן דגן "סוגר חשבון" משום שכהונתו לא הוארכה כפי שביקש. אמש (שבת) חשף דגן בתוכנית "המטה המרכזי" עם נדב פרי בערוץ 10 מכתב שהעביר לנתניהו בספטמבר 2010 ובו ביקש, ביוזמתו, לסיים את תפקידו במועד.

 

בליכוד מיהרו להכחיש שוב את הדברים. "המכתב של מאיר דגן נכתב ושוגר כחודשיים וחצי לאחר שהוא ידע שנתניהו אינו מוכן להאריך את כהונתו. עובדה זו ידועה לבכירים רבים ובהם אנשי תקשורת ועיתונאים", מסרה לשכת נתניהו.

 

דובר הליכוד אף צירף לתגובה קישור לדיווח בחדשות ערוץ 2 מיוני 2010. על פי הפרסום, ראש הממשלה החליט כי למרות בקשת דגן, לא תוארך כהונתו בשנה נוספת. מה ששכחו לספר בדוברות הליכוד הוא שלאחר פרסום בחדשות 2, פרסמה לשכת ראש הממשלה אז הכחשה נמרצת לדברים.

 

"ראש המוסד מאיר דגן לא פנה ולא ביקש להאריך את כהונתו בשנה", נמסר בהודעת נתניהו ב-2010. "ראש הממשלה נתניהו החליט בשנה שעברה להאריך את כהונת ראש המוסד בשנה. מאז לא התקבלה שום החלטה נוספת".

  

הנה המסמך שחשף דגן:

 

המכתב של מאיר דגן שבו ביקש לסיים את תפקידו  ()
המכתב של מאיר דגן שבו ביקש לסיים את תפקידו
  

מאיר דגן בעצרת בתל אביב בשבת שעברה ()
מאיר דגן בעצרת בתל אביב בשבת שעברה

"אני מודה שבדברים ששמעתי מראש הממשלה זה כאב לי", אמר דגן. "לא כאב לי בהיבט האישי. אני סיימתי את תפקידי לפני ארבע שנים. כאב לי שראש הממשלה אינו אומר את האמת. זה פשוט לא נכון. אני יכול להראות לך מסמך שכתבתי לראש הממשלה, ששלחתי אותו, וביקשתי בעצם לסיים תפקיד".

 

במכתב תחת הכותרת בקשה לסיום תפקיד כותב דגן: "אדוני. כידוע לך, אני מסיים את תפקידי ב-1/1/11. אני מבקש להמליץ בפניך שבתקופה הקרובה תקבע את המועמד, המיועד לקבל את תפקיד ראש המוסד, וזאת על מנת שנוכל להכינו כראוי ולדאוג שכניסתו לתפקיד תהיה טובה ככל האפשר. במידה ותרצה להתייעץ באשר למועמד, אשמח לעמוד לשירותך. בכך אני מסיים שירות של ארבעים ושתיים שנה בשירות המדינה. עשיתי כמיטב יכולתי. אני מבקש להודות לך על האמון והגיבוי שקיבלתי ממך וכמו כן להודות למר אריאל שרון שמינה אותי לתפקיד ולמר אהוד אולמרט שעבדתי תחתיו. מבקש לנצל הזדמנות זו ולאחל לך ולמשפחתך ולכל בית ישראל שנה טובה ומבורכת. בכבוד רב. מאיר דגן".

 

דגן סיפר על הרקע למכתב ששמט את טענות בכירי הליכוד נגדו: "הייתה לי פעם שיחה כשהאלוף חופי היה בחיים. שאלתי אותו פעם מה הניע אותו אחרי שמונה שנים לבקש לסיים את תפקידו, ואחר כך - חבל שהוא איננו עמנו האיש, באמת מיוחד ויקר - אמר לי בתשובות הלקוניות שלו, הרגילות, 'חשבתי שהארגון צריך להתפתח'. כלומר הוא לא שקל אם זה מה טוב לו, הוא שקל את מה נכון לארגון. אני מודה שאני לקחתי את דבריו על לוח לבי, וכשהגעתי לאותו פרק זמן שחקה שירת, החלטתי שהגיע הזמן שלמוסד יגיע מישהו חדש".

 

אז למה רה"מ אומר שביקשת ממנו להאריך את הכהונה?

דגן השיב בחיוך

 

"הצחקתי אותך?", הוא נשאל. 

"נכון, השיטה הזאת של ראש הממשלה, אני ממליץ שהוא יבחר סיפור כיסוי אחר".

 

דגן נשאל מדוע המשיך לשרת תחת נתניהו למרות הליקויים שמצא בתפקודו של ראש הממשלה: "אני שירתי את המדינה, לא משרת ראש ממשלה. כדאי שנעשה את ההבחנה הדקה הזו. אתה בתפקידים האלה אמנם כפוף לראש הממשלה ואין ערעור על סמכות הדרג האזרחי הנבחר לרגע אפילו, אבל נאמנותך, המחויבות שלך, היא לא לראש הממשלה, היא למדינת ישראל. ולכן כל דבר אתה בוחן באיזו מידה אתה משרת את המדינה. לשם ההגינות אני צריך להגיד שיחסי העבודה שלי עם ראש הממשלה בנימין נתניהו היו טובים. אני אגיד אפילו עוד דבר לזכותו, גם כשהשמענו דעות שלא היו מקובלות עליו הוא היה טולרנטי מספיק כדי לשמוע אותן".

 

ליברמן סייע להשיג השתלת כבד

באשר לטענה שהעלה ח"כ אופיר אקוניס לפיה דגן היה צריך להוקיר תודה לנתניהו על הסיוע שהעניק לו בהשתלת הכבד, אמר דגן כי להבנתו - מי שהיטה את הכף לטובת מצבו הבריאותי היה דווקא שר החוץ אביגדור ליברמן שהפעיל את השפעתו אצל נשיא בלרוס. "הנשיא לשעבר מר שמעון פרס נרתם. ונרתם ראש הממשלה לשעבר אולמרט. נרתם אהוד ברק שהיה אצלי בבית החולים שעות וחשתי את מוערבותו. כל פעם שהייתי מגיע לארצות הברית, פאנטה שהיה אז שר ההגנה היה טורח להרים לי טלפון לשאול מה אני צריך ובמה הוא יכול לעזור. דרך אגב, מי שבאמת להערכתי בסוף הכריע זה היה הטלפון האישי שעשה שר החוץ אביגדור ליברמן לנשיא בלרוס, והוא להערכתי, מזווית הראייה שלי, היה האיש שהיטה את הכף אצל נשיא בלרוס לעניין. עכשיו, אני לא רואה קשר בין מה שנתפס בעיניי כסיוע פרטי אישי, אני מעולם לא תקפתי את נתניהו ברמה האישית. אני מוכן לתקוף את דרכו, את רעיונותיו. אני מוכן לתקוף כשאני אינני מסכים עם כמה דברים. זה נראה בעיניי לגיטימי".

 

 

ליברמן. סייע (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
ליברמן. סייע(צילום: הרצל יוסף)

 

דגן הביע תמיכה מובהקת ביצחק הרצוג: "הרצוג נראה בעיניי מועמד ראוי וטוב לראש הממשלה", וסיפר על החלטות שהתקבלו בממשלה: "תראה, אני ראיתי את מר הרצוג בישיבות ממשלה. ובכל פעם הוא הביע עמדות מאוד שקולות. מאוד נחושות, ומאוד הגיוניות. ולא ראיתי שההצבעה שלו הייתה על פי מפתח מפלגתי אלא הייתה לגופו של עניין. בעיניי, הוא מועמד לא סתם ראוי אלא בעת הזו אל מול מה שאני משווה - הוא נראה לי המועמד הטוב ביותר לשאת בתפקיד ראש הממשלה".  

הרצוג. "המועמד הטוב ביותר לתפקיד ראש הממשלה" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הרצוג. "המועמד הטוב ביותר לתפקיד ראש הממשלה"(צילום: EPA)

 

ראש המוסד לשעבר אמר כי אינו מונע מאינטרס אישי, "אני לא מתמודד לשום דבר, לא שייך לאף מפלגה. אני חושב שאני חרד באמת כמו חבריי האחרים לגורלה של המדינה. החשש הביא אותי בכל תנאי לעשות מה שאני יכול בשביל לנסות לראות כיצד אפשר לשנות כיוון ולהבטיח את שרידותה, קיומה וביטחונה של מדינת ישראל".

 

השר גלעד ארדן שדיבר אחריו תקף את דגן: "מאיר דגן הוא איש שמאל. הוא שותף של אהוד אולמרט ושל דן חלוץ בחברה עסקית שהוא מסרב יחד איתם לספר לעיתונות במדינת ישראל במה החברה הזו עוסקת. אולי היא מייעצת גם לממשלות זרות". 

 


פורסם לראשונה 14/03/2015 22:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאיר דגן בהופעתו בכיכר רבין בשבוע שעבר
מומלצים