שתף קטע נבחר

מא' עד ת': מדריך לעסק המתחיל

החלטתם שאתם פותחים עסק, הצבתם מטרה וקיבלתם אומץ? עצרו לחשוב. מעבר לכסף, מה באמת העסק דורש מכם? חשבו על הקשיים שעלולים להופיע, חשבו אילו מגבלות יכולות לצוץ. לפניכם מגוון טיפים לצעדים הראשונים שבדרך - מתדמית עסקית ועד להתנהלות מול משרדי הביורקרטיה. מדריך

פתיחת עסק חדש היא תהליך מרגש מאוד, אבל מעורבת בו תחושה של בלבול לנוכח הביורוקרטיה הרבה והפעולות הרבות הנדרשות. כיצד תצליחו לפתוח עסק בצורה החלקה ביותר, ללא דילוג על שום פרט בדרך? גיבשנו עבורכם כמה טיפים לצעדים הראשונים בדרך.

 

לטורים אורחים נוספים בערוץ קריירה :

 

קביעת יעדים וציפיות

לפני שניגשים לעבודה בפועל, יש לעשות קצת סדר בראש. החלטתם שאתם הולכים לפתוח עסק, הצבתם מטרה וקיבלתם אומץ? עצרו רגע לחשוב. חשבו על התקופה שמצפה לכם ועל הקשיים שעלולים להופיע. חשבו אילו מגבלות יכולות לצוץ, וכיצד תוכלו להתמודד איתן.

 

 

פתיחת העסק החדש כרוכה בהוצאות רבות מאוד, ועליכם להיות מוכנים לכך ולבנות תוכנית עסקית שתעזור לכם לא להיגרר להוצאות מיותרות. נסו לגבש לעצמכם תדמית עסקית אותה אתם רוצים לשדר. מהי ההשקעה הראשונית שלכם? מצאו נקודת איזון וחשבו את סך כול ההכנסות וההוצאות. נסו להגיע למצב שבו כל הוצאות העסק יכוסו. בנו תזרים מזומנים, שיקוף מלא של הפעולות העתידיות בבנק, יציאת כספים וכניסת כספים. זאת על מנת להתכונן מראש לכול תרחיש על ידי יצירת טבלה ובה הצפי להכנסות ולהוצאות תוך התבססות על לקחי העבר.

 

העסק העצמאי שלכם מצוי בדרך כלל בתחום המומחיות שלכם, אך הוא דורש מכם להיות גם משווקים, מחסנאים, כובשים, אנשי מדיה (ניולטר, פייסבוק, אתר באינטרנט), מנהלי חשבונות - ואולי גם מנקים. אין התעסקות בדבר אחד ספציפי, ולפעמים מרוב התעסקות בכללי, לא נשאר זמן להתעסק בנושא החשוב - ההתמחות שלי/האהבה שלי.

 

בירוקרטיה

מע"מ: יש לפנות לסניף הקרוב לביתכם (שעות הפתיחה מפורסמות באתר האינטרנט). בכדי לחסוך הגעה נוספת, התקשרו מבעוד מועד ובררו אילו טפסים עליכם להביא איתכם.

 

בררו איזה עסק עליכם לפתוח, עוסק מורשה או עוסק פטור. אם מדובר בעסק קטן, שהמכירות יעלו על 79,482 שקל בשנה והעסק בעיקר נותן שירותים, עדיף לפתוח עוסק פטור. מעבר לזה, יש לפתוח עוסק מורשה. לתשומת לבכם, בעסקים כגון: מתווך, רופא, אדריכל, רואה חשבון, יועץ מס (ישנה רשימה באתר המע"מ) ועוד - ישנה אחריות אישית, ולכן יש צורך בעוסק מורשה ולא משנה מה גודל המכירות.

עם כל הסיכונים הכרוכים בעסק עצמאי, היתרון הוא שכעצמאי יש לך סיכוי להרוויח הרבה יותר משכיר, ולממש את עצמך בצורה המקסימלית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עם כל הסיכונים הכרוכים בעסק עצמאי, היתרון הוא שכעצמאי יש לך סיכוי להרוויח הרבה יותר משכיר, ולממש את עצמך בצורה המקסימלית(צילום: shutterstock)
 

ניתן גם לפנות לגורם מוסמך על מנת שיבצע את עבודת הניירת עבורכם.

 

מס הכנסה: פנו למס הכנסה הקרוב לבית מגוריכם ומלאו את טופס 5329. לאחר מכן הגישו אותו. ניתן גם לפנות לגורם מוסמך על מנת שיבצע את עבודת הניירת עבורכם. דאגו לפטור מניכוי מס במקור + הוראות ניהול ספרים - אם מקבל השירותים והמשלם הינו ישות עסקית גדולה (חברה, עסק גדול) הוא מחוייב לקבל מסמך זה לפני התשלום. שימו לב: ללא המסמך, היישות העסקית תנכה על פי חוק שלושים אחוז מהתשלום - ותעבירו למס הכנסה.

 

אם אתם יודעים כי בשנה הראשונה העסק לא ירוויח, אין צורך לשלם מקדמות מס הכנסה – עושים זאת על ידי פנייה למס הכנסה - היכן שנפתח העסק - ומבקשים לבטל את המקדמות.

 

ביטוח לאומי

• חשוב לדעת, כול אדם חייב לשלם ביטוח לאומי ומס בריאות למעט אישה נשואה שלא עובדת.

 

נשים עצמאיות לעומת גברים עצמאיים: נשים נשואות שהרווח שלהן נמוך והן עובדות מספר מועט של שעות (פחות

מ-12 שעות בשבוע), לא חייבות לשלם ביטוח לאומי וביטוח בריאות עד שהן מתחילות להרוויח יותר - או עובדות יותר שעות.

 

• אם אתם משלמים ביטוח לאומי ומס בריאות כשכירים ועובדים מעט שעות, אתם לא חייבים לשלם ביטוח לאומי וביטוח בריאות.

 

• פנו לאיש מקצוע, או לחילופין לסניף הקרוב לביתכם, והתייעצו לגבי התשלום לביטוח לאומי ולביטוח הבריאות. ביטוח לאומי, כשמו כן הוא: אם לא משלמים ומתרחשת תאונת עבודה או לידה, לא תקבלו תגמול. לכן, חשבו טוב אם לשלם או לא, בהתאם לנתונים שלכם.

 

העזרו ביועץ מס/ רואה חשבון: הבנת החוקים גם לאחר הסבר של נציגי המוסדות ומקורות המדיה השונים היא תהליך מסובך. בעלי עסקים שונים זה מזה וגם העסקים עצמם שונים. לכן כדאי להסתייע בליווי של איש מקצוע, שיקשיב לצרכי בעל העסק, ינחה אותו וייתן את חוות דעתו המקצועית לאורך הדרך. במידה ואתם רוצים להיכנס לקשר עסקי כמו שותפות, מומלץ לערב עורך דין.

 

בחירת אנשי מקצוע: לכו עם הלב. עם כל הקלישאתיות שבכך, עליכם לבחור בקפידה את האנשים איתם תעבדו, על מנת להנעים את התהליך ולהפוך אותו לחווייתי וחיובי עבורכם. שימו לב לסדר ולארגון של האדם המועמד, התרשמו מעבודותיו השונות ונסו לשמוע עליו המלצות מלקוחות קודמים. כך תקיפו את עצמכם בקבוצת אנשים שאתם סומכים עליהם.

 

חשבו גם על החסרונות

• ישנם חסרונות שונים הבאים יחד עם המעבר לעסק עצמאי. עצמאי לא מקבל ימי חופשה, מחלה, הבראה או דמי אבטלה, אין לבעל עסק עצמי פנסיה מסודרת, הוא נוטל בעומס האחריות לבד ואין לו צוות להתייעץ ולעבוד איתו.

 

אבל עם כל הסיכונים הכרוכים בעסק עצמאי, היתרון הוא שכעצמאי יש לך את הסיכוי להרוויח הרבה יותר משכיר, לממש את עצמך בצורה המקסימלית ביותר ולחוות סיפוק אדיר.

 

• עם התקווה והחלום הגדול בנוגע לעסק החדש, עצרו רגע ונסו לדמיין מצב שבו העסק ייכשל. מה מצב כזה יעשה לכם וכיצד ישפיע עליכם? האם יש לכם תמיכה למקרה כזה? מצב בו תהיו מוכנים לכל התרחשות שתבוא, יעזור לכם לקבל את כל התפתחויות בצורה טובה, כך שתוכלו לדעת למנף את הסיטואציה ולא לטבוע לתוכה. ובשורה התחתונה: כדי לצמצם את הסיכונים לנפילה, נסו לשלב בין עבודה של שכיר ועצמאי

 

הכותבת היא רו"ח ויועצת מס - מעגל תנופה - ארגון ארצי לקידום נשים בישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יזם מתחיל. פתיחת העסק החדש כרוכה בהוצאות רבות מאוד
צילום: shutterstock
צילום: ניקי סוביק
לילי רג'יניאנו
צילום: ניקי סוביק
מומלצים