שתף קטע נבחר

בלי עו"ד: האתר שיפתור לכם את הסכסוכים

במקום לריב: אתר "קונפליקטים", מכיל מערכת שמגשרת ומספקת פתרונות לסכסוכים על רקע כספי, בהתבסס על נתונים שהוזנו מראש, בלי עורכי דין

מדינת ישראל היא מקום שאוהבים לריב בו, ומערכת המשפט קורסת מעודף פניות של מסוכסכים, לרוב על רקע כספי. אם פניתם לבית המשפט בשל סכסוך כספי, סביר להניח שהוא יעדיף לשלוח אתכם להליך גישור. מדובר בהליך ארוך, מתיש ובהחלט לא זול. אתר ראשון מסוגו בישראל בשם conflicteam יאפשר לכם להגיע לפשרה, מבלי לפגוש בצד האחר פיזית, בזמן קצר ובזול.
האתר הוא רעיון של דויד לגזיאל (38) יזם אינטרנט בתחום מערכות המידע, שהחליט להציע לציבור הרחב אלטרנטיבה להליך המשפטי המייגע. "אפשר לומר שעברתי שנה לא קלה בפיתוח האתר הזה, אבל התוצאה שווה הכל מבחינתי", מספר לגזיאל. "התעסקתי שנים רבות עם מערכות תקשורת ומאז מתמיד נמשכתי גם לעולם המשפט. החלטתי ליצור אתר חדש, משלי עם רעיון שלא קיים בארץ, מתוך הרצון שלי לעזור לאנשים ולהקל עליהם בכל מה שקשור להליכים המשפטיים המתישים בארץ. באותה תקופה היה מכרז על המערכת הממוחשבת של הנהלת בתי המשפט. לא היה לי קשר למכרז, אבל שמעתי עליו והוא זה שגרם לרעיון להתגבש. חקרתי את הנושא לעומק, במשך שלושה חודשים ישבתי בבתי משפט בדיונים על מנת להבין איך בתי המשפט מתנהלים במקרים שונים. ניסיתי לחשוב איך אני מתרגם את הקונספט הזה לעולם שלי, למחשב".

אחרי שלושה חודשים בבתי המשפט בנה את האתר, שמאפשר לכל אדם שנקלע למחלוקת משפטית להגיע לפשרה מול המחשב ודרך המערכת. איך זה עובד? פשוט למדי. צד' א, שנקלע למחלוקת כספית כלשהי עם צד ב', נכנס לאתר ומזין את נתוני המקרה, את כתובת המייל ואת הטלפון של צד ב'. המערת מאתרת את צד ב' ושולחת הודעה שהוא מוזמן להליך פשרה. המערכת שמכילה גם מידע משפטי נותנת לשני הצדדים הצעה לפשרה כספית, מתוך הבנה שלה את חוקי המשפט ועל בסיס נתונים שהוזנו מראש. מכאן יכולות להיות שלוש אופציות: צד ב' לא מסכים להליך הפשרה ולא מסכים לדון בנושא, והתיק נסגר. אופציה אחרת היא שצד ב' וצד א יחלו לנהל דיאלוג משפטי דרך המערכת, על בסיס המידע שמוזר בה. בדומה למה שקורה בוואטסאפ, המערכת מראה לכל צד את הסטטוס של הצד השני: מתי התחבר למערכת, האם שלח הודעה, האם כתב, האם קיבל את המסר ולא השיב. המערכת תציע לשני הצדדים את הליך הפשרה על פי המידע המשפטי שהיא מכילה. במידה וההליך מקובל, השניים יכולים להדפיס את הנתונים ולהגיע להסכמה חוקית ביניהם. במידה וצד אחד יוצא לא מרוצה, הוא יכול לשלם עמלה בסך 19.99 דולר, והמערכת תמשיך להתעמק במקרה. אם גם זה לא עוזר - תפנה המערכת את המשתמשים לרשימת עורכי דין המתמחים בבעיה שהוזנה, לפי נושאים ואזורי מגורים.
זוהי לא המערכת הראשונה שנבנתה על מנת לפתור קונפליקטים בעולם, אולם היא היחידה מסוגה שפועלת באופן בו שני הצדיים שותפים לתהליך, המידע המשפטי מוזר כולו ונותן מענה, וישנה אופציות לכל צד לראות את הסטטוס של האחר. כעת נמצא האתר בהתעניינות משקיעים באנגליה, אבל לגזיאל מצדו, חולם על ארצות הברית. "במהלך התחקיר הסתובבתי אצל משרדי עורכי דין וגם שוטרים שיתפו איתי פעולה וסיפרו לי כמה המערכת הקיימת בארץ בעייתית. מגשרים עולים הון כסף לאזרח הפשוט. בנוסף, מי שפונה לתביעות מעוניין לצאת עם כמה שיותר רווח מכל מקרה. רציתי למצוא מערכת שתיתן מענה נכון ופרופורציונלי, לשני הצדדים", הוא מספר. "פיתוח התוכנה הזו והאלגוריתמים היה תהליך שעשיתי לבד, והוא היה לא פשוט. הצלחתי לפצח את זה. מדובר בקוד תוכנה שנבנה מאפס, ותשתית שנבנתה מאפס".

"גם משפטנים הודו לי"

השימוש באתר לא כולל מעבר דרך עורכי דין?
"בכלל לא. כלום. אין פה התעסקות של בן אדם בכל תיק. הכל עובר דרך התוכנה. המערכת היא שעושה את כל הפרוצדורה. היא מחשבת את הנתונים לפי מידע שהזנתי אצלה. היא גם מאפשרת לצדדים לנהל דיאלוג בכתב, דרך האתר".

אתה לא חושש שבסופו של דבר אתה תהיה זה שיתמודד עם התיקים? עם לקוחות זועמים שלא יהיו מרוצים מהפשרה הכספית שהוצעה להם?
"לא. אני לא מתעסק עם העברת הכספים, אני רק בא לתת אלטרנטיבה להליך הגישור. המערכת נותנת יעוץ ומי שלא מרוצה מוזמן לקחת את זה לבית המשפט".

למה האתר פותח באנגלית? זה עשוי להקשות על חלק מהמשתמשים.
"המודל העסקי של המערכת הוא להגיע בסופו של דבר למשתמשים מכל רחבי העולם. בתקופת ההרצה המערכת הייתה בעברית, לאחר התייעצות החלטנו להעביר אותה לגרסה אנגלית. אני מאמין שקהל היעד יתמודד עם ההליך הפשוט הזה. וכמובן שיש גם התעניינות מעבר לים".

במקרים של דין פלילי ונדל"ן למשל, המערכת לא יכולה לספק פתרון.
"נכון. כרגע המטרה היא לפנות לקהל היעד של בית הדין לתביעות קטנות בלבד. אנחנו עובדים על גרסה מתקדמת יותר שתיתן  מענה בנושאים נוספים".

הנהלת בתי המשפט ומשרד המשפטים קיבלו מלגזיאל הודעה רשמית על הקמת האתר, עוד כשהיה בשלבי פיתוח. בנוסף, פועל לגזיאל תחת ייעוץ משפטי כל הזמן, כך שלא מדובר בעניין לא חוקי. "לא עשיתי שום מהלך פזיז. בדקתי הכל לפני. אני חושב שהצלחתי למצוא כאן פתרון אמיתי לאזרח הפשוט שיתקשה להתרוצץ בבתי משפט ולהתמודד עם תופעת הסחבת הרווחת. מאידך, אם המערכת שפיתחתי תקל על עומס בתי המשפט בישראל, מה טוב. אני מקבל תגובות חיוביות, גם מצד משפטנים שהודו לי".

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מירן קורמן
דויד לגזיאל
צילום: מירן קורמן
מומלצים