שתף קטע נבחר

האינפלציה השלילית תימשך? תגובות למדד

"מדד פברואר שהושפע מהפחתת תעריף החשמל, מעדכון תקופתי במחירי הסלולר ומהירידה במחיר הבנזין, הינו המדד השלילי האחרון", מעריכה האנליסטית איילת ניר. לעומתה סבור האנליסט דודי קטש כי המשק הישראלי במשבר: "נראה כי בנק ישראל יצטרך לפעול בכדי לעודד את הצמיחה"

ירידת מדד המחירים לצרכן ב-0.7% לא הפתיעה את האנליסטים בשוק ההון. הירידה בתעריף החשמל שנכנסה לתוקפה בחודש שעבר, לצד המשך הירידה במחיר הנפט בעולם, היו צפויות להוביל להמשך מגמת ההוזלות במשק הישראלי. אך בשוק ההון שוררת הסכמה רחבה כי המדד הנוכחי מסמן את סופה של אותה מגמה.

 

 

"מדד חודש פברואר שהושפע בחוזקה מהפחתת תעריף החשמל, מעדכון תקופתי במחירי הסלולר ומהירידה במחיר הבנזין לכלי הרכב, הינו המדד השלילי האחרון", מעריכה איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות "יצירות". "מדדי החודשים הקרובים צפויים להיות חיוביים, ולהתחיל ולמשוך את האינפלציה מרמתה הנמוכה והשלילית כלפי מעלה. מדדים אלו יושפעו מסדרה של גורמים עונתיים, אך גם מהשפעה בפיגור של הפיחות המצטבר בשער השקל/דולר".

 

ציון בקר, סמנכ"ל החטיבה הפיננסית בבנק מרכנתיל, מסכים עם תחזית זו. "אנו צופים בהמשך מדדים גבוהים יותר וקצב אינפלציה שנתי גבוה יותר. כמו כן, קיימים נתונים המצביעים על צמיחה וגורמים מאקרו כלכליים שעשויים לתמוך בהמשך צמיחה זו. מתחילת 2015 נרשמו - גירעון נמוך ביחס לתוצר (2.5%), עליה בגביית מסים, גידול בצריכה פרטית, עליה בתיירות הנכנסת (שנחבטה קשות בצוק איתן), עליה ביבוא כלי רכב, ירידה נוספת ברמת האבטלה ובאמון הצרכנים וכל אלה יביאו ככל הנראה לצמיחה של למעלה מ-3% ב-2015".

 

עם זאת, ישנם אלה הסבורים כי המדד הנוכחי מפתיע לרעה וכי מדובר בעוד אות לכך שהכלכלה הישראלית הגיעה לנקודת משבר. "מדד המחירים לחודש פברואר הפתיע וירד בשיעור של 0.7% בניגוד להערכות החזאים שעמדו על מינוס 0.5%", אומר דודי קטש, מנכ"ל תמיר פישמן קרנות נאמנות.

 

לדבריו, "מדד נמוך זה מצטרף למדד חודש ינואר אשר ירד באופן חריג ב 0.9% כלומר ירידה של 1.6% מתחילת השנה. פעילות הכלכלית הנמוכה של המשק הישראלי באה לידי ביטוי במדדים נמוכים אלו. נתון זה רק מצדיק את פעולת בנק ישראל אשר הפחית את הריבית לשפל של 0.1% בלבד. נראה כי בנק ישראל יצטרך להוסיף ולפעול בכדי לעודד את הצמיחה במשק וכי שימוש רק בכלי הריבית אינו מספיק".

 

בנק ישראל אמר את המילה האחרונה?

בעקבות המדד קרא רו"ח אהוד רצאבי נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל) לממשלה החדשה שתקום אחרי הבחירות לבצע מהלכים להגברת הפעילות העסקית בשוק המקומי לטובת מגזר העצמאים והעסקים הקטנים והבינוניים. "מיד אחרי הבחירות על הממשלה החדשה ליצור מהלכים להגברת הפעילות העסקית במיוחד בשוק המקומי", אמר רצאבי.  

 

 

כמו כן, קיימת מחלוקת סביב השאלה מה תהיה תגובתו של בנק ישראל למדד. כזכור, בסוף החודש שעבר הוריד בנק ישראל את הריבית לשפל היסטורי חדש של 0.1%. לאחר הורדה זו, שנעשתה בתגובה למדדים השליליים, היו שטענו כי לבנק המרכזי לא נשארה עוד יכולת להשפיע על המחירים ועל הצמיחה דרך כלי הריבית, שכבר קרובה מדי ל-0.

 

אולם עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי באפסילון, סבור כי "המדד ירד מעבר לצפוי ואני סבור שהדבר יגרום לכך שהמדיניות המוניטרית המרחיבה של בנק ישראל תימשך ואולי אף תאלץ את בנק ישראל להמשיך ולנקוט בצעדים מוניטרים נוספים ,דוגמת הפחתת ריבית נוספת או אפילו רכישה של אג"ח".

 

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן-אלדובי, סבור גם כן כי בנק ישראל לא אמר את המילה האחרונה. "מדד פברואר הינו נמוך מהציפיות, וסביר שבנק ישראל יאלץ להוריד שוב את הריבית, אולי אף לרמה שלילית, על מנת להעלות את האינפלציה ולפחת את השקל."

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים