שתף קטע נבחר

9 טיפולי שיניים - 2 אופציות: איך לבחור נכון?

טיפולי שינים הם לא דבר פשוט, בעיקר אם לכל בעיה יש כמה אופציות טיפוליות. הבאנו 9 מהבעיות הנפוצות והטיפולים שעשויים לעזור. הבחירה היא בידיכם (ובידי רופא השיניים)

ישנם מקרים בהם קיים יותר מטיפול אחד לבעיה שצצה בשיניים. כמובן שלכל טיפול יתרונות וחסרונות משלו, עלויות שונות וזמן טיפול שונה. רופא השיניים לא תמיד משתף אתכם בדילמה ובוחר על פי שיקוליו. שננו את המקרים כך שלהבא תהיו גם אתם שותפים לבחירה.

 

קראו עוד על בריאות השן

למה השיניים נהרסות בהריון - והאם מותר לטפל?

מה הקשר בין האכלה בבקבוק לעששת?

עשו זאת בעצמכם: מלביני שיניים ביתיים

 

1. סתימה לבנה או שחורה

לרובנו בפה יש לפחות סתימה אחת ולחלקנו הרבה יותר. מטרת הסתימה היא למלא חלל שנגרם על ידי חיידקים הנמצאים על פני שטח השן ומפרישים חומצות שגורמות לעששת, "חור", ועל הרופא למלא חלל זה על ידי סתימה.

 

קיימות שתי אפשרויות: סתימה מתכתית (אמלגם) או סתימה לבנה (קומפוזיט).

 

עד לפני כ 15-20 שנים היה נהוג לחשוב כי הסתימות המתכתיות העשויות מחומר הנקרא אמלגם הן חזקות יותר מהלבנות העשויות מחומר הנקרא קומפוזיט, ואכן זה היה נכון.

 

האמלגם קיים בעולם רפואת השיניים כבר למעלה ממאה שנים ובעל תוצאות צפויות ובדוקות. במדינות מסוימות השימוש באמלגם נאסר בגלל הכספית הרעילה, אך עד היום לא ממש הוכח כי החומר מחלחל לגוף מתוך הסתימה.

 

בשנים האחרונות כולם רוצים פה לבן וללא גושים מתכתיים ולכן מעדיפים לבצע סתימות לבנות. רוב חברות החומרים שיפרו רבות את החומרים הקומפוזיטיים והיום הגיעו למצב שבו חומרים אלו מאד חזקים ומחזיקים לשנים רבות.

 

2. כתר או שתל

ישנם מצבים בהם שן אחת או יותר "הגיעו לקצה" ויש לעקור אותן.

 

קיימות שתי אפשרויות: כמה כתרים מחוברים (גשר) או שתלים.

 

גשר - כתרים מחוברים נאחזים על שן לפני החוסר ושן אחורית לחוסר כך שהשיניים החסרות נמצאות "באוויר" והכתרים הקיצוניים מחזיקים אותם.

 

שתל - פתרון נקודתי רק לשיניים החסרות, כלומר במקום כל שן שנעקרה מותקן שתל, בורג העשויי טיטניום ומעליו מתברג כתר. בעת ביצוע גשר לרוב משחיזים שיניים היכולות להיות בריאות ולעיתים אף עושים בהם טיפולי שורש, דבר המקצר את אורך החיים של השן.

 

עד לפני שנים לא רבות הפתרון הנפוץ ביותר היה גשר, משום שהטיפול היה מאד יקר ומסובך, אולם היום שתל הינו טיפול פשוט וקל וכמעט ללא סיבוכים.

 

3. טיפול שורש או עקירה

הגענו לרופא בגלל כאבים או אי נוחות, הרופא איתר "חור" גדול בשן והמליץ על טיפול שורש. בטיפול שורש הרופא מנקה את העששת שנגסה בשן עד שהוא מגיע לחלל הפנימי שנקרא מוך השן, חלל בתוך שורשי השן בו נמצא עצב וכלי דם.

 

הרופא מנקה חלל זה וממלא אותו בחומר מילוי הרמטי. בעבר זה נחשב לטיפול כואב עם סיבוכים ותופעות לוואי של כאב חזק לאחר הטיפול ולכן מתרפאים רבים היו מעדיפים לעקור שיניים במצב זה, כמו כן היה זה טיפול ארוך שנמשך מספר פגישות.

 

אולם היום, טיפול השורש הפך לפרוצדורה יחסית פשוטה וקצרה עם אחוזי הצלחה מאוד גבוהים. השיקול היום הוא לנסות ולהציל כל שן ושן ולא לעקור ולכן תמיד טיפול שורש עדיף על עקירה.

 

4. יישור שיניים או ציפויי חרסינה (למינייט)

אם אנו עוסקים בגיל ההתבגרות הרי שברור שיש לבצע טיפול אורתודונטי. אולם בגילאים יותר מבוגרים לא כל המתרפאים.

 

רוצים ללכת עם "ברזלים" על השיניים לתקופה של שנה-שנתיים ולכן נרתעים מיישור שיניים. אולם קיימות התפתחויות רבות בתחום זה המאפשרות ברקטים שקופים או עשויים מחרסינה ואף יישור עם פלטות שקופות שאינן נראות כלל.

 

אולם לא כל תנועה אורתודונטית ניתנת לביצוע על ידי פלטות שקופות. יש לזכור כי אם מראה השן אינו טוב בבסיסו הרי שגם לאחר היישור וקבלת קשת מושלמת החיוך לא יהיה מושלם ולכן במצב זה פתרון של ציפוי חרסינה יכול להיות טוב יותר.

 

בעת קבלת החלטה שכזו יש להתייעץ עם רופא שיניים בעל נסיון רב בביצוע ציפויי חרסינה. אלמנט נוסף הוא עניין הזמן - יישור שיניים היא פעולה האורכת זמן רב ועל המתרפא לשתף פעולה עם הרופא, להקפיד על שמירת הגיינת הפה, להגיע לשיננית לפגישות תכופות ולהישמר, בעוד שציפוי חרסינה הינו פעולה קצרה וממוקדת.

 

איזה סוג של סתימה עדיף? (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
איזה סוג של סתימה עדיף?(צילום: Shutterstock)

 

5. הלבנה ביתית או הלבנה מרפאתית

רצינו להלבין את השיניים וכעת הדילמה היא האם לבצע בבית או במרפאה. כל סוגי ההלבנה עובדים על אותו עיקרון - נגזרות של מי חמצן הגורמים לחימצון הפיגמנט הפנימי של השן ולהלבנה.

 

בהלבנה הביתית נלקחות מידות הלסתות ומבוצעים סדים המתאימים למתרפא ובהם במשך כשבוע המתרפא מניח ג׳ל הלבנה, לרוב במהלך הלילה. הליך זה הוא הדרגתי וגם ביצוע הסדים מצריך זמן עבודה במעבדה.

 

בהליך המרפאתי - הרופא מניח ג׳ל בריכוז חזק על השיניים, מבודד את החניכיים ועל ידי מכשיר אור מיוחד משפעל את חומר ההלבנה ותוך כשעה קיים אפקט הלבנה.

 

לעתים יש לחזור על הפעולה פעם נוספת וכן, ישנם מתרפאים שחשים רגישות חזקה בזמן ההלבנה הזו. יתרון ההלבנה המרפאתית הוא באפקט המיידי אולם חסרונה הוא שלרוב היא מחזיקה פחות מההלבנה הביתית.

 

היום ניתן לשלב בין שתי האפשרויות ולקבל אפקט מקסימלי וארוך טווח.

 

6. שתלים או תותבות

במצבים בהם נגרם אובדן רב של שיניים יש צורך להשלים חוסר זה על ידי תותבות או שתלים.

 

תותבת הינה התקן מלאכותי המשלים חוסר שיניים, נשען על גבי החניכיים וניתן לשליפה מהפה. יתרונותיו הם המיידיות של ביצועו ועלותו הנמוכה.

 

שתלים הינם ברגי טיטניום המוחדרים לעצמות הלסת ומעליהם מונחים כתרי חרסינה. יתרונותיהם - זהו המצב הקרוב ביותר לשיניים אמיתיות, הם אינם ניתנים לשליפה או הוצאה ואינם גורמים לפצעים.

 

אם יש צורך לבחור בין השניים הרי שישנה עדיפות ברורה לבחירת שתלים אולם יש לזכור שעלותם גבוהה יותר מתותבות והם מבוצעים בפעולה חודרנית יותר.

 

7. כתר חרסינה או כתר זרקוניה

כתר זהו התקן הדומה לכובע ועשוי מחרסינה המונח על שן שהושחזה. לרוב נעשים כתרים לשיניים שעברו טיפול שורש, אסתטיקה לקויה או נזק לחומר השן.

 

ישנן מספר סוגים של כתרים: הנפוצים כתרי חרסינה עם בסיס מתכתי וכתרים ללא בסיס מתכתי המבוססים על חומר שנקרא זרקוניום. הכתרים עם הליבה המתכתית נעשים בכל מעבדת שיניים, עלותם זולה יחסית והם בעלי וותק רב של שנים.

 

כתרי הזירקוניום חדשים יותר, הם נבנים על ידי מחרטה ממוחשבת ובתכנון ממוחשב ומכאן שעלותם גבוהה יותר אולם הם אסתטיים הרבה יותר ובעלי מראה של שן אמיתית.

 

בעבר היה נהוג לבצע כתרי זרקוניום רק בשיניים קדמיות עקב היתרון האסתטי אולם עם ההתפתחות הטכנולוגית והוזלת המחירים ניתן לעשותם גם בשיניים אחוריות.

 

אם בוחרים לעשות כתר עם ליבה מתכתית הרי שעדיף שליבת המתכת תהייה עשויה ממתכת אצילה הנחשבת לבריאה יותר לחניכיים מאשר מתכת שאינה אצילה (וזולה יותר).

 

8. שיקום עם מעט שתלים או הרבה שתלים

 כאשר אנו מגיעים למצב בו חסרות שיניים בכל הלסת ובחרנו לבצע שתלים ישנן שתי אפשרויות: הנחת 8-10 שתלים בכל הלסת וביצוע של כתרים או ביצוע של 4 שתלים בלבד בהטייה של עד 45 מעלות - ALL ON 4.

 

הנחת מספר שתלים - כשעלינו לבצע הרבה שתלים יש צורך בפרוצדורות מכינות כגון השתלות עצם או הרמות סינוס, מה שמייקר את הטיפול ומאריך מאד את זמן השיקום, היתרון הוא בקבלת לסת שלמה ויציבה.

 

הנחת 4 שתלים - בטכניקת ALL ON 4 מוחדרים רק 4 שתלים, אין צורך בפרוצדורות מכינות, היתרון - לסת יציבה ביותר (נמצא כי גם בשיקום על 10 שתלים כ-90% מכוחות הלעיסה שנמדדו היה רק על 2 השתלים הקיצוניים ביותר ו-2 השתלים האמצעיים ביותר ).

 

החיסרון - הצלחת הטיפול מחייבת שילוב של רופא מנוסה ומדויק ושימוש ברכיבים איכותיים.

 

9. ציפוי חרסינה (למינייט) או הלבנה

כאשר אנו רוצים לשפר את החיוך שלנו ניתן לעשות זאת על ידי הלבנת שיניים או בציפויי חרסינה.

 

בהלבנה – צבע השן הופך להיות לבן יותר, אך לא ניתן לשנות את הצורה או המנח של השן. היתרון הוא שהפעולה מאד פשוטה, קצרה וזולה. החיסרון - מחזיקה לשנה עד שנתיים.

 

ציפויי חרסינה - ניתן לשנות את המנח וגודל השן כך שמקבלים אסתטיקה אידיאלית, הציפויים נשמרים כ- 10-13 שנים. החיסרון הוא שעלותם גבוהה הרבה יותר והפעולה בלתי הפיכה לשן.

 

ד"ר רונן בורדובסקי הוא רופא שיניים ומנהל מרפאת מאלו קליניק ישראל

 

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה הטיפול הכי נכון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים