שתף קטע נבחר

גם נתניהו יודע: ארה"ב היא הבייביסיטר שלנו

במשך שנים משמשת ארה"ב "כיפת ברזל" ביטחונית ומדינית של ישראל, סיפקה לה סיוע בשווי מיליארדי דולרים ועזרה לה במוסדות בינ"ל. אלא שמה שנתפש ע"י רוב הישראלים כמובן מאליו לא כל כך מובן מאליו בימים אלה של כינון ממשלה חדשה, על רקע מערכת היחסים העכורה בין רה"מ לאובמה

שיעור ביחסים: הבחירות בישראל מאחורינו, השלג בוושינגטון כבר הפשיר, אבל קשה להסתיר את הקור, האיבה וחוסר האמון ששוררים בין הבית הלבן לבין משרד ראש הממשלה בירושלים.

 

עוד חדשות בעולם :

קול ערב: ישראל בחרה כיבוש. הגזענות ניצחה

ארה"ב: מודאגת מהרטוריקה נגד ערביי ישראל

בן 74 עם IQ של ילד בכיתה ד' הוצא להורג

טרור במוזיאון בתוניסיה: 17 תיירים נהרגו

 

נשיא ארצות הברית ברק אובמה עדיין לא בירך את ראש הממשלה בנימין נתניהו על ניצחונו הסוחף בבחירות, ומוושינגטון מגיעים רמזים כי למערכת היחסים העכורה בין אובמה לבין נתניהו עשויות להיות השלכות לגבי העתיד, לאחר שנתניהו הודיע רגע לפני הבחירות כי יתנגד להקמת מדינה פלסטינית. אתמול צוטטו ב"ניו יורק טיימס" כמה גורמי ממשל אמריקניים שאמרו כי עתה הבית הלבן עשוי להסכים לכך שבמועצת הביטחון תעבור הצעת החלטה הקוראת בקווים כלליים לאמץ את פתרון שתי המדינות - ישראל בגבולות 1967 לצד פלסטין, וחילופי שטחים מוסכמים. 

 

גם מילות חנופה צפויות של נתניהו והצהרות דיפלומטיות מהצד האמריקני על מערכת היחסים המיוחדת שתישמר בין שתי המדינות לא יכולות לטהר את האווירה. המחלוקות הגדולות בנושא ההסכם המתגבש עם איראן, הבנייה בהתנחלויות והיחסים עם הפלסטינים ימשיכו להעכיר את האווירה בין ירושלים לבין וושינגטון, כל זאת בשעה שממשלת נתניהו הרביעית תזדקק לסיוע ביטחוני ודיפלומטי אמריקני מסיבי.

 

הנושא העיקרי שעומד על סדר היום ביחסי ישראל-ארה"ב ועדיין לא ממש מדברים עליו הוא נושא הסיוע האמריקני הביטחוני לישראל. נציגי שתי המדינות יצטרכו בקרוב להתחיל לדון בחידוש מזכר ההבנה ביניהן להמשך הסיוע הביטחוני האמריקני לישראל מעבר לשנת 2017.

 

מ"הדוד סם" לישראל: סיוע של 3.1 מיליארד דולר

הסיוע השנתי עומד כיום על 3.1 מיליארד דולר, ומאפשר לישראל לקבל בחינם את המערכות הצבאיות המתוחכמות ביותר בעולם ולשמור על יתרון צבאי איכותי מול האיומים הקשים ב"ג'ונגל" המזרח תיכוני - ממטוס הקרב העתידי F-35 ועד למטוס V-22 שממריא ונוחת באופן אנכי.

 

בישראל יש רבים שחושבים שהסיוע האמריקני למדינה הוא דבר טבעי ומגיע לה אוטומטית ואינם קשובים לרחשי דעתם של מומחים, פרשנים ופוליטיקאים אמריקנים שחושבים שצריך להפסיק אותו.

ישראל מקבלת את הנתח הגדול ביותר בעולם מהסיוע השנתי של מחלקת המדינה. הסיוע האמריקני המיוחד לישראל החל בעקבות החתימה על הסכמי קמפ דיוויד ב-1978 עם מצרים. הוא חודש בפעם האחרונה על ידי הנשיא ג'ורג' בוש הבן לפני שעזב את הבית הלבן ועומד לפוג ב-2017.

 

הסכם הסיוע לישראל עומד על 30 מיליארד דולר לעשר שנים, ובקרוב מאוד הוא אמור לעלות על שולחן הדיונים בממשל האמריקני. אובמה - אותו נשיא שראש הממשלה נתניהו "עקף בסיבוב" כשנאם בקונגרס בנושא איראן בניגוד לדעתו - הוא זה שיחליט אם לחדש את ההסכם לעשר שנים או לא. אופציה נוספת היא שאובמה יאריך את הסיוע האמריקני לישראל מדי שנה עד שיעזוב את הבית הלבן בינואר 2017.

 

עד כמה ירצה הנשיא להמשיך את הסיוע הביטחוני ארוך הטווח? אובמה ונתניהו (צילום: AP) (צילום: AP)
עד כמה ירצה הנשיא להמשיך את הסיוע הביטחוני ארוך הטווח? אובמה ונתניהו(צילום: AP)
אובמה ועוזריו לא מפסיקים לומר כי למרות העימות הפומבי עם נתניהו, לא תהיה פגיעה בביטחון ישראל. השאלה הגדולה שנותרה פתוחה היא עד כמה ירצה הנשיא האמריקני לפעול להמשך סיוע ארוך טווח לישראל בשעה שהוא עדיין פגוע מנתניהו.

 

ב"צוק איתן": הטלפון הבהול של השגריר לעזרה

בשנים האחרונות העביר אובמה לישראל מיליארד דולר בקירוב לצד תוספת נוספת מהקונגרס למערכת "כיפת ברזל", "שרביט קסמים", "חץ 2" ו"חץ 3".

 

בקיץ האחרון, בעיצומה של המלחמה בעזה, טלפן שגריר ישראל בארה"ב רון דרמר בדחיפות לבכיר במועצה לביטחון לאומי של ארה"ב וביקש סיוע דחוף של טילים מיירטים למערכת "כיפת ברזל". הבכיר האמריקני הלך בעקבות הבקשה לחדר הסגלגל ואובמה הורה מיד לספק לישראל את מבוקשה. אם בזה לא די, הרי שישראל ביקשה במהלך "צוק איתן" לפתוח את מחסני החירום האמריקניים בארץ שמיועדים לכוחות האמריקניים במזרח התיכון.

 

אובמה שלח לארץ טילים בזמן המלחמה בקיץ. סוללת "כיפת ברזל" בצפון הארץ (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
אובמה שלח לארץ טילים בזמן המלחמה בקיץ. סוללת "כיפת ברזל" בצפון הארץ(צילום: אביהו שפירא)
ארה"ב מיסדה בשנות התשעים שני מחסני חירום אזוריים - בדרום קוריאה ובישראל - כדי שיעמדו לרשות הצבא שלה במקרה של התלקחות אזורית. במהלך מלחמת לבנון השנייה ב-2006 ביקשה ישראל מארה"ב אפשרות לפתוח את מחסני החירום ולהוציא מהם ציוד צבאי - ובקשתה נענתה בחיוב. שלושה שבועות לאחר פתיחת המלחמה בעזה בקיץ האחרון נזקקה ישראל לפגזי טנקים, משגרי רימונים, פצצות תאורה וציוד צבאי נוסף וקיבלה אותו אף שפתיחת מחסני החירום האמריקניים בוצעה בניגוד לנוהל האמריקני של הגשת בקשה לאישור הקונגרס.

 

שיתוף פעולה מודיעיני חסר תקדים

ישראל נהנית משיתוף פעולה מודיעני חסר תקדים עם ארה"ב - מהתרעה אמריקנית מוקדמת על שיגור טילים לעבר שטחה, דרך איתור ספינות שחשודות בהעברת טילים וציוד צבאי מאיראן לארגוני טרור ושתילת וירוסים במחשבי הגרעין האיראניים (על פי דיווחים זרים) ועד לקבלת מידע חיוני כמו זה שאפשר את חיסולו של בכיר חיזבאללה עימאד מורנייה בלב דמשק.

 

ארה"ב מעניקה, כאמור, לישראל כיפת ברזל צבאית ומודיעינית וכן "חומת מגן דיפלומטית" במוסדות הבינלאומיים - מהטלת וטו במועצת הביטחון של האו"ם ועד מאבק באישומים נגד ישראל בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג ובוועדות חקירה של מועצת זכויות האדם של האו"ם וארגונים נוספים. בנוסף, היה זה ממשל אובמה שהפעיל לחץ גדול על מצרים, כשהייתה תחת משטרם של מוחמד מורסי ו"האחים המוסלמים", והתנה את המשך הסיוע האמריקני בשמירה על הסכמי השלום עם ישראל ומניעת זליגת הטרור מחצי האי סיני לעבר שטח ישראל. לזה יש להוסיף את ההתגייסות הדיפלומטית האמריקנית נגד מסע הדה-לגיטימציה של ישראל בעולם והחרמות השונים נגדה מצד מדינות וארגונים בינלאומיים.

 

אם הבנייה הישראלית בהתנחלויות תימשך ולא תהיה תזוזה בתהליך המדיני עם הפלסטינים, צפויה ישראל לללחץ אירופי חסר תקדים. האירופים, כמו שאר העולם, מתבוננים בעימות בין אובמה לבין נתניהו ומעריכים כי ההגנה הדיפלומטית שמעניקה ארה"ב לישראל הולכת ומתרופפת.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

דיפלומטים ישראלים וזרים מעריכים כי לא תהיה פגיעה בביטחון ישראל, אבל לא כך המצב בזירה הדיפלומטית. האירופאים מתכננים צעדי ענישה נגד ישראל. צרפת, למשל, עומדת לקדם החלטה במועצת הביטחון של האו"ם לקביעת פרמטרים לתהליך שלום, ולא בטוח בכלל שארה"ב תפעיל את כוח הווטו שלה להגן על ממשלת נתניהו החדשה.

 

תמיד לצד ישראל: מחיסונים ועד ל"סופרטנקר"

במהלך הבחירות בישראל כיכב ראש הממשלה נתניהו בסרטונים רבים, ואחד הזכורים בהם הוא זה שבו גילם שמרטף (בייביסיטר) למשפחה ישראלית. אלא שהבייביסיטר האמיתי של ישראל היא ארה"ב. מדי יום כמעט מבקשת ישראל מוושינגטון סיוע בכל נושא אפשרי. דיונים רבים בישראל מסתיימים בהחלטה לשלוח גורם ממשלתי לבדוק מה חושבים האמריקנים וכיצד הם יכולים לעזור. בין המקרים שבהם התגייסה ארה"ב בעבר לעזרת ישראל היו: הצלת הספרייה היהודית בעיראק, סיוע בשחרור עצורים ישראלים בחו"ל, אספקת חיסונים לשפעת וסיוע בשריפה הגדולה בכרמל.

 

במהלך השריפה בכרמל ב-2010 הורה אובמה להקים חמ"ל מיוחד במועצה לביטחון לאומי שסרק את מאגרי הציוד האמריקני במקומות שונים בעולם כדי לאתר ציוד שיתאים לבקשות הסיוע של ישראל. ישראל קיבלה בין היתר מטוסי הרקולס שעברו הסבה לכיבוי שריפות, מטוסי כיבוי - ה"סופרטנקר" למשל - וחומר מעכב בעירה. גם צירוף ישראל ל-OECD (הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי) נעשה בהתערבות אמריקנית.

 

הרצון העז לסייע לנו בכל דבר צפוי להיפגע גם אם לא נראה את זה בכותרות בעיתונים ובאתרי החדשות. דיפלומט ישראלי אמר שלישראל ולארה"ב יש אינטרסים ביטחוניים וערכים דמוקרטיים משותפים, אבל מדובר בבני אדם עם רגשות ולכן קשה לאמוד את השפעת האווירה הקלוקלת בין נתניהו לבין אובמה על עתיד היחסים בין שתי המדינות לאחר כינונה של ממשלת נתניהו הרביעית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
קשה להסתיר את האיבה ביחסים. נתניהו ואובמה בבית הלבן ב-2013
צילום: AP
מומלצים